fredag 19 november 2010

Staffan Kronwall: " Jag får mycket förtroende - det har känts bra"

 
(Staffan Kronwall vill se en rakare väg mot målet. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Det blev förlust för Djurgården i omstarten mot Färjestad.
Men siffrorna 1-3 speglar inte matchen riktigt, tycker Staffan Kronwall:
– Nä, det var en bra match av oss egentligen. Jag tycker att vi har det spelmässiga övertaget men de är jäkligt effektiva och gör mål på chanserna som de får. Det gör det bra som håller oss på utsidan, säger Djurgårdsbacken.

Och fortsätter:
– Vi har ju mycket puck och håller i den bra men vi kommer inte till så många chanser och bra avslut tyvärr. Sedan gör de ett mål där pucken studsar bakom målet, ett är en öppen kasse och vid det tredje går vi bort oss bakom mål. De har flyt och är effektiva. 3-1 är inga siffror som gör att de kan säga att de var bättre än oss, men de gjorde mål och det är det som det går ut på.

Djurgården har gjort 49 mål på de 20 första matcherna. Det kan jämföras med förra året då målskörden var 55 kassar på de första 20 fajterna. Sex mål låter i och för sig inte så jättemycket men visst måste något hända. Det tycker Staffan Kronwall också.

– Vi har en tendens ibland att hamna i hörnorna. Vi har mycket puck och tid i anfallszonen, som i går mot Färjestad, men vi har svårt att komma till riktigt bra avslut ibland. Det är en blandning av att motståndarna gör det bra men också att vi söker oss till hörnorna istället för att spela rakare på mål,säger Kronwall och fortsätter:

– Jag tycker att vi har gott om chanser i går, med det puckinnehav som vi har borde vi kunna ha ännu fler chanser och mål. Men det är något vi jobbar på. Det är ingen som är nöjda med att förlora när vi gör en bra match och ändå bara kan få in ett mål på hemmaplan.


 (FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Matchen var som sagt Djurgårdens första efter uppehållet och just att ha flera uppehåll under säsongen är något som är lite ovant för Kronwall som ju spelat i Nordamerika de senaste fem åren.

– Alltså jag tycker det är skönt att spela och vara i gång. Alla tycker väl olika där och jag förstår att landslagen måste få ha sin tid också men nu var det nästan 12 dagar mellan matcherna. Det kan jag tycka är lite för länge. Men det finns säkert de som tycker det är skönt också.

När förbundskaptenen presenterade Karjalatruppen kom Staffan Kronwalls namn upp. Men Mårts sa att man väntade med den uttagningen för att man ville ge Djurgårdsbacken lite tid att komma i ordning efter flytten hem. Det tycker Staffan Kronwall låter märkligt:

– Jag hoppas ju att skälet till att jag inte kom med var för att jag inte platsade. Inte av andra skäl. För i så fall tycker jag att man hade kunnat prata med mig och fråga mig vad jag tyckte, då hade jag hoppats få ett samtal så att jag kunde välja själv i så fall.

Hade du orkat då?
– Orkat? Jo men vad fan, då hade jag varit hemma i fyra veckor, det är gott om tid att landa på. Så jag hoppas de tog ut laget efter vilka som var de bästa, att det var så det var.

Det lät hur som helst på Mårts som att du var påtänkt framöver. Vad känner du inför att spela i Tre Kronor?
– Det är klart att det är något alla vill! Eller det är i alla fall något som jag alltid har velat göra och vill göra. Händer det att jag blir uttagen så är ingen gladare än jag. Men just nu tar jag en match i taget med Djurgården. Vi har våra egna problem, det är det som fokus ligger på nu. Men annars så, visst vore det kul att få vara med. Men nu är det säkert tio fajter innan det är dags igen, det är lång tid dit.

  (FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Var landslaget något du hade i tankar när du flyttade hem?
– Det är något man vill och hoppas på men det är inget som man går och grubblar över, man har tillräckligt med träningar och matcher i Djurgården att oroa sig för, säger Kronwall.

Som har gjort tre mål och fem assist och har en nolla i plusminusstatistiken på sina åtta första matcher. Han ligger sjua i den interna poängligan, har mycket speltid – snittar 22 minuter och 37 sekunder per match vilket är näst mest speltid i Djurgården (enbart Josef Boumedienne har mer) och lägger Kronwall på en tionde plats när det gäller snittistid i hela elitserien.

– Det har känts bra så här långt tycker jag. Jag spelar mitt spel, får mycket förtroende och har känts bra, det ska jag inte säga annat om. Det bara rullar på, jag hoppas det fortsätter så och att vi kan göra fler mål på matcherna så att vi kan ta fler poäng, säger Kronwall ödmjukt.

Du har fått beröm från alla möjliga håll. Det vet du va?
– Jo de är kul att höra det. Och det är många experter på läktaren men huvudsaken är att lagkamraterna, tränar och jag själv känner att det går bra.


  (FOTO ANDREAS GRANDIN)
Om man ser på spelet generellt i elitserie och i Djurgården, var det ungefär som du hade trott innan?
– Ja, jag kände ju Hardy sedan tidigare så jag visste ungefär vad jag gav mig in på. Sedan är det svårt att säga när man har varit borta i fem år, hur spelet är här för det är så stor skillnad mot där borta men det är ungefär som jag trodde.

Hur lång tid tog det att känna sig hemma och bekväm med stor is och spelet här?
– Det kändes rätt bra första matchen om jag ska vara ärligt. Sedan är det några smågrejer, detaljer som jag inte är van vid men det är ganska enkelt att vänja sig vid, så nä, det kändes bra från dag ett, konstaterar Djurgårdsbacken.

I morgon väntar Modo, de har han inte hunnit varken möta eller se något av än. Men det spelar ju ingen roll egentligen, det är ju ändå DIF som ligger i hans fokus. Och det som gäller nu?
– Är att vi behöver tre poäng. Jag tror det räcker så. Det gäller väl för dem med, det är viktiga poäng på spel nu med. Vi har inte råd att torska två, tre matcher på rad för då är man ner i bottenträsket. Vinner man två, tre så är man uppe på topp fem igen. Det svänger fort och man har inte råd att hamna i en liten formsvacka. Så det är bara att gå upp igen, försöka att spela bra som igår men samtidigt komma till fler avslut, gör vi det så kommer det nog att gå bra.


5 kommentarer:

Petrus sa...

"Eller det är i alla fall något som jag alltid har velat göra och vill göra." säger han om landslaget.
Jojo, vilken hycklare. När han var proffs därborta i nordamerika, då var han för fin för att spela i landslaget och tackade nej när BÅG ringde. 2007 tror jag det var. Det slutade med bara en från nordamerika den gången - Alexander Steen.

Marie Hallman sa...

Petrus: jag tror du blandar ihop Staffan med brorsan Niklas Kronwall. Staffan fick, vad jag kan minnas, inte ens en förfrågan då han spelade i AHL. Lillebror Niklas tackade nej då pga skada om jag minns rätt. Han brukar ställa upp när han är frisk, men BÅG var inte särskilt intresserad av brorsan Staffan överhuvudtaget. Inte vad jag kan minnas i alla fall.

Anonym sa...

Stämmer Marie , han var inte ens aktuell då. Det var hans bror som Bengan vill ha.

Petrus trollar lite bara :)


Mårten

Erik sa...

Bra artikel som vanligt Marie :) Har du hört nått om vad som händer med Fernholm nu när han blivit kickad i ryssland? Skulle vara kul att se honom i Djurgården igen.

Marie Hallman sa...

Mårten: Tack.

Erik: Tack, nä jag vet ite. Har mejlat men inte fått något svar och har inte hunnit kolla med andra. Sorry