onsdag 17 november 2010

Sandberg: "AIK - det är allt det handlar om för mig" UPPDATERAD

 
 (Sandberg efter sitt första hattrick i elitserien. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Han gjorde fyra mål fram till och med 1 november.
Mot SSK släppte det rejält, när Christian Sandberg gjorde sitt första hattrick i elitserien.
– Jättekul! Och extra roligt när man bidrar till vinst också, säger AIK-forwarden och fyrar av ett jättesmile.

Han är inte helt säker på om han har gjort ett hattrick i allsvenskan, men att det är det första i elitserien är helt säkert.

Och de tre målen i sitt hattrick beskriver han så här:
1-0   (5.25) i första perioden:
-  (Richard) Gynge gör ett bra jobb, ner mot kassen. Jag får pucken på bladet, sedan är det öppet mål, det var en del trafik på målet också.

4-1 (6.11) i andra perioden:
– Det kom i pp men jag vet inte vem som spelade fram (det var Victor Ahlström, maries anm), det var i princip öppen kasse, jag stod där vid målet, det vara bra att raka in den.

5-1 (12.36) i andra perioden:
– Det var ett friläge, och då är det ju inte så mycket att snacka om, he, he.

Det blev en assist också till Daniel Bångs 3-0 mål:
– Ja, det är ju typiskt att han står där, eller jag menar att det är bra han gör det så bra som står där. Jag försöker bara få in pucken på målet så står han där och trycker till, det var ett bra pp-mål, säger Sandberg som tycker att AIK var överlägsna SSK.

– Ja det tycker jag, de har inget alls på hela matchen. Sedan har vi tryggheten bakåt i Fasth också, man vet att han är SÅ bra. Det gör att vi vågar anfalla nu, det kanske vi inte gjorde i början och det var det som gjorde att det inte gick så bra i då men nu vågar vi, plus att vi har fått igång vårat PP

Segern tog AIK upp på fjärdeplatsen i en haltande tabell. Det hade sportchefen Anders Gozzi örnkoll på redan innan matchen var slut.

AIK har nu sex raka vinster och det ska – enligt vad alla tror – vara nära en seger ifrån alla tiders segerrad för AIK i elitserien. Jag har inte hittat någon ännu som vågar slå fast att det är så, det får jag kolla upp någon annan dag.

Men sex raka vinster är imponerande och det är de sex raka segrarna som tagit AIK från jumboplatsen till toppen på just sex matcher.
– Det är skitbra och det känns så också. Vi har ett jättego i laget, det är kul att komma hit och träna, kul att komma hit och köra matcher, det känns jävligt bra.

Det syns att ni har fått ett rejält självförtroende nu också, ni spelar med ett helt annat lugn:
– Jo men det var som jag sa till dig förra gången att visst har vi självförtroende nu men vi måste vara ödmjuka också. Alla är beredda att offra sig och alla har höjt sig ett snäpp individuellt för varje match som vi har spelat det innebär att hela laget kan göra bra insatser tillsammans, slår Sandberg fast och fortsätter:
-          
– Det är lite som vi spelar i dag, i första och andra spelar vi jättebra, vi har ett bra tryck och får till bra chanser. Efter första målet har vi bud på flera, bland annat jag som inte få in pucken, så det var kul att det blev desto mer utdelning sedan då. Sedan växer det (självförtroendet) fram när man vinner, vi känner att vi är ett bra lag!

Men erkänn nu, visst är du väl lite förvånad ändå över sex raka segrar! Oavsett var alla har tippat er?
– Nej, det är jag inte! Men vi... alltså vi går ut med en bra inställning till varje match, att alla ska göra sitt bästa varje gång. Sedan hur många matcher på rad man vinner... jag ser det inte så, jag ser det som att vi går ut för att vinna varje match. Det gäller att ha samma inställning i varenda match också. Vi har njutit lite nu (efter matchen av segern), sedan är det bara glömma det här, fortsätta jobba hårt och ha roligt.

Ingen risk att ni får så mycket självförtroende att ni blir övermodiga?
– Nej men det blir vi inte. Det märkte man väl i den här matchen, vi blev inte det nu heller.
Vi kör på och de har i princip ingenting i första och andra, vi ger dem inget heller att göra mål på så vi gör det bra, säger Sandberg.

Att han själv lyft rejält de senaste matcher är han för blygsam för att ta upp. Och när jag pressar honom på om han inte borde ha varit med i Tre Kronor förra veckan konstaterar Sandberg bara att:
– Det är inte min uppgift att ta ut vem som ska vara med där ... min uppgift är att fokusera på matcherna med AIK, det är allt det handlar om för mig (fetmarkerade)

Sandbergs mål i år:

7/10 Brynäs (h)  1-2
14/10 Modo (h) 2-2
21/10 SSK (b)  1-1
1/11 Frölunda (h) 2-0
16/11 SSK (h) 1-0, 4-1, 5-1 


UPPDATERING: Apropå den här sviten så... har Expressens Mattias Ek kollat upp fakta. Det som gäller är följande enligt Ek:
Senast AIK hade sex raka segrar i elitserien var oktober 1988.
Rekordet är sju raka elitseriesegrar, det rekordet sattes i början av 1981. Samma vår som AIK spelade SM-final (och förlorade) mot Färjestad.
Vinst på torsdag mot Modo och rekordet är tangerat...

3 kommentarer:

Bengan sa...

Föga oväntat att det går så bra faktiskt. AIK har bara varit riktigt "borta" i tre matcher som jag ser det. Premiären mot Linköping, där ruset och bensinen tog slut 10 minuter in på första perioden - borta mot Färjestad och hemma mot HV. I övrigt har AIK hängt med ruggigt bra, även i förlustmatcherna. Flera av dessa hade kunnat vunnits med en sniper i laget eller om Sandberg varit i den form han är i just nu. Många av uddamålsförlusterna hade mycket väl kunnat varit segrar i stället. Men hårt jobb lönar sig och det känns som om det inte kommer bli någon kvalserie den här säsongen för AIK.

Kul att det lossnat så bra för Sandberg men det hade också varit kul om det lossnat minst lika mycket för Bång, för på något vis ser jag ändå Sandberg mer som en tekniker, en framspelare än som en målskytt och att Bång är "snipern", avslutaren av de båda. Men givetvis protesterar jag inte om det blir tvärtom heller.

En enda grej när det gäller AIK och det är att backsidan måste stärkas upp. Det håller inte i längden att ha Engblom som back, då han har rätt stabbiga backegenskaper. Nu mötte AIK ett inte allt för bra lag och då funkade det. Men det lär bli värre mot HV och Färjestad...

Marie Hallman sa...

Bengan. Intressanta tankar! Jag är dock inte lika hård som du mot Engblom, tyckte han gjorde ett okej jobb som back tror han kan växa in i det. Och Bång tycker jag känns på väg upp! Sampa hade lika trögt med mål i början av förra säsongen, sedan släppte det i december och efter det rann det på. Kanske blir samma fenomen nu?! :)

Anonym sa...

Fyllo till en finsk målis?
Han måste ha blivit mycket sårad!
Lika sårad som om jag sagt bildrulle till Bång på Kroatiska.

Så mycket förstod Riku av AIK's barnsliga hån!