fredag 5 november 2010

Oscar Eklund: " Ingen är nöjd med sin egen insats"


(Eklund under slutspelet i våras. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Tung, tung derbyförlust i går.
Och kan man ha hockeybaksmälla, så är det just vad Djurgårdslirarna har.
– Ja just i dag känns det lite bittert, det känns inte som att vi gör en bra match. Det är surt, konstaterar Oscar Eklund.

Exakt varför det inte funkade är ju svårt att säga men:
– Vi kommer inte upp i samma jobb som vi gjorde mot Timrå och stundtals mot SSK. Det är väl en kombination av det och att de (AIK) jobbar hårt. För de jobbar stenhårt och gör en jättebra match. Vi gör inte riktigt det vi skulle däremot. Sedan är det så klart ingen som åker ut för att få stryk och göra en skitmatch men så blev det tyvärr igår, säger Eklund.

Förlusten svider rejält, den har inte gått spårlöst förbi om någon trodde det.
– Vi har pratat lite om den idag, alla har väl sina tankar. Det är mest allmänt så att ingen är nöjd med sin egen insats, då är det bra att få lufta ur sig det lite.

Mark Owuya gör en jättetabbe vid ett av målet och nu riktas mycket av fansens ilska mot honom.
Det tycker Oscar Eklund är fel.
– Alltså det där… det är inte något som avgör matchen. Inte alls. Det är sånt som händer. Sedan att missen är lite grov… det är som det är, han gör ändå några jätteräddningar också, med benskyddet vid några tillfällen när AIK får öppet mål.

Hans miss tar drygt 30 sekunder. Det innebär att det är 59 minuter och 30 sekunder kvar för alla andra att spela matchen bättre. Hur känns det för er utespelare när Mark får all skit?
– Det är verkligen inte bra. Som igår, då fick han klacken emot sig (klacken börjar ropa på Sandberg, Maries anm). Det är riktigt svagt, det är ändå 20 minuter kvar av matchen och de leder med 4-2. Det går att vända och att då sänka sin egen keeper är inte bra. Sedan att man är frustrerad, det är en sak, det förstår jag men då är det bättre att man hejar på resten av laget istället för att ta ut ilskan på honom. Det var ju ingen i laget som gjorde sin bästa match i går. Jag gjorde det inte, det rannsakar jag mig själv för.

 Det såg ut som att ni inte stöttade och klappade om Mark som brukligt efter det målet?
– Fast det gjorde vi. Men det blev ju en periodpaus direkt efter, han åkte över till andra sidan då och det blev lite rörigt. Så det var ingen markering från oss, verkligen inte. Skulle man gå emot sina lagkamrater varje gång någon gör ett misstag, då blir det ett långt år. Och just målvakter blir ju antingen hjältar eller syndabockar. För två veckor sedan, när han nästan höll nollan i ena match och sedan nyligen när han höll den då var han ju jättehyllad och bäst i världen. Så det där svänger fort, konstaterar Oscar Eklund.

(FOTO ANDREAS GRANDIN)

För Djurgården gäller det nu att lägga bitterheten bakom sig, släppa misstagen, släppa förlusten och ladda för Skellefteå borta i morgon lördag.

Men hur gör man det bäst så?
– Jo men det är väl det bästa att det är så tajt mellan matcherna. Man får sura på kvällen sedan bara måste man släppta det och fokusera på nästa match. Man inte har inte så mycket val. Det är klart att man kan fundera lite man vi har ju torskat förr, det där är sånt man får lära sig.

 Extra tungt att det var mot AIK?
– Ja det är klart att det är surt. Man vill ju vinna alla matcher och allra, allra helst mot AIK.

I första derbyt såg det ut som att ni underskattade Gnaget. Gjorde ni det?
– Nej, men vi blev ganska tagna på sängen att de kom ut och körde så jävla mycket och så jävla hårt. I går visste vi om det men vi lyckas ändå inte spela oss fast i deras zon. Det har tre som kommer hela tiden och sätter hög press och som lyckas få fast oss hel tiden. Vi fick inte fast pucken i deras zon, kommer fel i positioner och kan inte vända på det. Men de gör det bra. Det gjorde en bra match. Sedan kan vi bättre men de vann ju, säger Oscar Eklund.

 Djurgårdsbacken har fått mycket speltid i vinter och är uppe på 20,58 i snittistid. Det kan jämföras med de två senaste säsongerna då han har haft en istid på 11.12  ( säsongen 09/10) respektive 9.24 (säsongen 08/09)

 (FOTO ANDREAS GRANDIN) 

Men även om han har dubbelt så mycket istid nu jämfört med förra året så var det i redan i våras som det släppte.
– Det var väl lite i slutet av slutspelet som jag fick allt mer förtroende av tränarna. Sedan i början av den här säsongen så var det mycket skador och avstängningar, så jag fick spela mycket från början och det är klart att det har hjälpt att få mycket istid för då rullar det på även om den har gått lite upp och ner i varje match.

 Vad är det som har gjort att du har tagit steget och förtjänat den istid du får nu, tror du?
– Ah det är jättesvårt att svara på men jag har fått spela mycket och då lär man sig hur det funkar, det är en vanesak. Att vara back är mer en rutinposition där man behöver lära sig mycket. Det är självförtroendet och rutin som behövs för att det ska gå bra, säger Djurgårdsbacken.

En annan grej som spelat in är att han har sluppit större skador de två senaste säsongerna. Innan dess lyckades han få käken spräckt när han täckte puck på försäsongen – två år på rad.

– Det är jätteviktigt att vara skadefri, det påverkar också säsongen i positiv bemärkelse.  Speciellt om det är skador på i början får då blir det tufft att ta igen det man har missat. Får man en skada mitt i så är man mer inne i säsongen. För mig blev det att jag missade hela försäsongen och kom in i laget i november och de åren gick vi inte till slutspel så säsongen tog slut i februari typ. Så det blev inte så mycket spelat. Och är man då åttonde back så är det lång väg till att ta en plats.

Stort att du inte gav upp där då?
– Jo man undrade väl ibland vad det ska bli av en, jag satt på utgående kontrakt när jag skadade mig och andra gången och då vet man ju inte men när Djurgården förlängde så kände jag att de trodde på mig.

Vad är det du har blivit bättre på de senaste åren tycker du?
– Det är väl försvarsspelet som har blivit bättre. Det blir inte lika många lätta mål när man är inne och det är det viktigaste för den som är back, att det inte blir så mycket minus i statistiken.

Tar du för dig mer tycker du?
– Ja, det tycker jag, ju mer man spelar desto mer vågar man. Ett bra självförtroende är ändå det viktigaste som man har. Det är det som avgör vad man får ut av det man kan.


 (FOTO ANDREAS GRANDIN)

Nu väntar Skellefteå borta, det är sista matchen innan landslagsuppehållet. Och där lär det bli åka av.

– Det blir tufft, de är ruggiga på hemmaplan, har två första femmor som är livsfarliga och brukar köra som satan så det gäller att vara med första tio så att det inte rinner iväg. Sedan får man försöka äta sig in i matchen vartefter.

Taggen i hjärtat, den som en Djurgårdsback får efter derbyförlust mot AIK sitter i lite än när vi hörs på fredagseftermiddagen. Men om det behövs någon tändvätska inför Skellefteåmatch så passar det ju bra att Skellefteå kallas AIK av hemmafansen och dessutom bär svartgult. Precis som Gnaget.

– Ja, ha, ha. Det kanske hjälper?! Ha, ha men vi vet att de är bra. Det räcker nog som tändvätska det med, he, he.

19 kommentarer:

Anonym sa...

känns inte som att dom tar det här på allvar..

Marie Hallman sa...

Anonym: jo men det gör dem! I såfall har jag misslyckats lite, för han var fortfarande bitter på förlusten och spelet. Men sedan är det ny match coh då måste man glömma det som varit och blicka framåt annars blir det väldigt fel.

kom föresten på en sak. Var var utespelarna vid 4-2 målet? Bång kommer och snor pucken utan att en enda utespelare är i närheten., Det ska sitta en utespelare i fejjan påhonom men inte då. Är juhelt tomt förutom Bång och Mark

Anonym sa...

Pucken dumpades ner i dif-zon bång håller på att komma fri så mark gör rätt som åker ut för att skjuta iväg pucken men istället så bestämmer han sig för att han vill vara med i poäng protokollet så han assisterar BÅNG dör, så man ska inte klaga på backarna!

Anonym sa...

där*

Marie Hallman sa...

anonym: okej men resten av matchen då? Känns som HELA laget är värda en Hardyhårdtork inte bara Mark.

Stockholmare sa...

'Hans miss tar drygt 30 sekunder. Det innebär att det är 59 minuter och 30 sekunder kvar för alla andra att spela matchen bättre'. Målet kom i slutet av 2:a perioden(2 - 4 20:00 Daniel Bång). Så det var 20 min kvar när Dork in da park begick årets målvaktstabbe. Och det i ett läge där Dif var något vassare i alla fall tillfälligt. Boorks jävla momentum försvann.

Katarina sa...

Har gått på samtliga hemmamatcher de senaste åren och märker en stor skillnad på publikens inställning. Då: hejade man fram sitt lag, när vi hade vinst pågång och när det gick snett. Nu: BUAR när laget lämnar isen för periodpaus, blir lätt frustrerad och gärna då på enskilda spelare eller händelser.

Det är så otroligt tråkigt att gå på en match där publiken runtomkring svär och ropar efter enskilda spelare istället för att sjunga med och heja fram sitt lag.

Det är pinsamt vad klacken står och sjunger i vissa sammanhang, däribland om att byta målvakt, om Dulee Johnson och om att de kräver mer än så. Vilka är ni som kräver hit och dit egentligen? Låt Hardy sköta kraven och utskällningarna, publiken skall stötta alltid, oavsett!

Tack för en bra hockeyblogg Marie, det märks att du både visar och har respekt i hockeystockholm, både bland spelare och fans.

Katarina

Anonym sa...

Katarina: Med tanke på de löner som många spelare i DIF har så vore det väl fan om man inte fick kräva lite i egenskap av supporter som lägger stora pengar på det här. Speciellt när de i vissa matcher verkar helt oengagerade. Och vad gäller Drulle, tycker du synd om den våldtäktsmannen eller? Somna om för fan.

Anonym sa...

Mycket du skriver Katarina är politiskt korrekt och varje spelares, sportchefs dröm att så skall det vara. Men spelare som idag snittar mellan 150 - 350 000 kr i vart och vartannat lag måste man få ställa höga krav på. Att gå in till match där publiken betalar från 200 - 350 kr för att få se underhållning av sitt favortilag måste självklart få visa besvikelse när spelarna bara glider omkring och är ofokuserad. Jag har förståelse för att publiken reagerar. DIF har en underbar publik och ett underbart lag som i sina bästa stunder spelar en hockey som är få andra lag förunnade i Sverige.
Så vad är kontentan av detta då. Jo myntet har ofta två sidor. Kan vara bra att syna båda sidorna Katarina. // Kokta Hönan //

Pelle sa...

Marie jag har sett situationen flera gånger nu och varje gång blir jag allt argare på Mark. Bam-Bam följer med hemåt och väntar på att Mark ska spela pucken till honom så att han kan börja ett nytt uppspel. Kolla igen får du se. Men han får ju aldrig pucken. Det är blott och bart Marks misstag, oavsett hur du vänder på det. Aik hade ju rensat för icing eftersom de var så tillbakapressade men så stack Bång iväg för att jaga pucken som ensam aikare, då övriga åkte och bytte av trötthet. Sen såg du ju själv vad som hände. Det är ingen backs fel utan bara Marks.

Det är ett GROVT TJÄNSTEFEL av lagledningen om jättesållet Mark får stå också mot Skellefteå. Blir det så bör lagledningen lämna in sina avskedsansökningar ögona böj!

Och varför det gnälls så mycket nu jämfört med förra säsongen? Med framgångarna ökar också förväntningarna och kraven. Förra säsongen var det ingen som förväntade sig knappt mer än en slutspelsplats. Men vi gick ju för fan till SM-final. Då har man RÄTT ATT KRÄVA att de håller MINST SAMMA NIVÅ den här säsongen. Det är därför det buas och missnöjet vädras så fort laget ligger under. De har själva satt sig i den situationen... och lever de inte upp till den, ja då får dem höra det också.

Katarina sa...

Efter derbyförlusten var jag grymt besviken! På riktigt jäkla dåligt humör! Spelarna såg ut som de åkte i sorbet, det såg krampaktigt ut och inte värst fysiskt heller... Det är en match jag bara vill glömma.

MEN vi ligger inte långt ifrån var vi låg vid samma tidpunkt förra säsongen, det tog ett tag att hitta rätt och det är lätt jämföra med den form vi hade i våras under slutspelet.

Jag tror inte att vi på läktaren hjälper till genom att sluta sjunga och peppa eller sjunga olämpliga och totalt irrelevanda saker om saker som hör till en annan sport.

Ur en publiksynpunkt igen tror jag inte att denna hets och stress hjälper till varken på isen eller för att skapa bra stämning bland fansen. Det var nog mer det jag ville säga och inte att tala gott om varken våldtäkter eller ryggradslöst spel. För det tycker jag är fördjävligt! Det skall vara kul att gå på hockey, tålamod mina kära djurgårdsvänner!

Anonym sa...

Bästa sånginsatsen i går: Den som inte sjunger han är gnagarsvin!

Om spelarnas uppgift att spela hockey med hjärta är det inte klackens uppgift att SJUNGA?

Marie Hallman sa...

Stockholmare: Vad jag menar är att utespelarna hade 59 minuter och 30 sekunder på sig att GÖRA MÅL. Men de får bara in två kassar. Hade det stått 4-2 i det där läget hade alla garvat åt Marks miss. Nu hängs han för den. Det är det jag menar. Alla inser ju att Mark gjorde en dundertabbe men jag tycker det blir fel när han hängs ut så totalt för förlusten. Det var ändå en hel period kvar (som du påpekar) efter missen och två mål i hockey kan man ta in på 20 minuter. Men utespelarna fick ite heller till det. Det var HELA laget som förlorade inte enbart Mark, det är så jag menar.

Katarina: Tack det värmer!

Anonym: Det katarina menar är att man ska sjunga fram sitt lag och där håller jag med. Hur lyfter man DIF genom att sjunga om en sån som Dulle (som gjort bort sig hundra gånger om)??? Det måste väl lyfta DIF mer att köra alla sköna sånger som man brukar köra, de som syftar till att lyfta det egna laget.

Kokta hönan: Klart man ska få ställa krav men under en match, med 20 minuter kvar måste det väl vara mer effektivt att stödja laget än sjunga emot det. Eller?? I det läget gäller det att vända och vinna, inte att hacka ner. Tycker jag.

Pelle: Alltså... för att vara tydlig. jag tycker också att Mark gör en dundertabbe. Helt klart årets tavla, den blir svårslagen. MEN vad jag försöker säga är att man vinner och förlorar som ett LAG. Det är en klyscha men den stämmer ju faktiskt. Det blir ju fel åt andra hållet också i blad, att enskilda hyllas lite för mycket för bra saker (jag är medskyldig där) men jag tycker den här jakten på Mark är fel. Jag tycker att HELA laget torskar mot AIK genom dålig spel av allihop, inte bara pga Marks dundertavla. Och visst ska man klaga men då är det väl bättre att bua efter matchen, när det är en period kvar måste det väl vara bättre att tillsammans försöka vända och vinna.

Katarina: håller helt med!

Anonym: håller med dig också!

Anonym sa...

Det är förvisso sant att man kan vända på det och säga att DIF inte spelade tillräckligt bra i anfallszon för att vinna derbyt, men när man släpper in så billiga mål som man gör går det inte särskilt ofta att vinna matcher heller (Antingen Mark eller försvaret bjöd aik på 3-4 av målen; 1-0 får gnagarn ta sin egen retur, 2-0 dragskott från blå, 4-2 kommer alla ihåg, 5-2 stöter båda backarna ner bakom mål när Ahlström backar in i slottet helt sop ren).
Så det är klart som fan att både utespelarna och Mark stjälper varandra när dom spelar på det här viset, men det som gör en förbannad är att se att trots att DIF-spelarna är betydligt mer rutinerade av spel på hög nivå och att många av dom har DIF-hjärta (eller?!), så tycks VÄLDIGT många spela derbyna utan någon som helst känslor. Man står inte upp för varandra framför målen, täcker ytterst få skott, förlorar på tok för många närkamper m.m.

Det i kombination med Marks otroligt klantiga agerande vid intervjuerna efter matchen (smilar framför kameran och säger "shit happens") retar ju gallfeber på oss supportrar!

Då tycker jag fan att man kan kräva mer än så i ett derby! (inte minst med tanke på att dom blev totalt utspelade i det första och borde haft extra mkt tändvätska inför detta)

Stockholmare sa...

Jag har också gått på de senaste årens matcher och vet därför att det buades friskt när Ronnie, Mattson, Strömberg, Liwing, Ryman och co va inne på isen och schabblade genom att göra något de inte ska(typ bribbla med pucken på blå, defbackar som försöker dribbla, indianare osv). Kanske inte från klacken men väl från långsidorna.

Det jag stör mig på är att jag vet att de kan kämpa mer men gör det inte. Jag kan ta en förlust Dem med 0-10 bara vi KÄMPAR. Det gjorde vi inte och att inte vara förmögen att hitta tänkvätska mot Dem är så jävla dåligt.

Och som om det inte räckte med lam inställning så gör vår för närvarande starkaste målis en 30s-tabbe vi kommer att snacka om i kanske 10 års tid. För mig personligen är det här helt i paritet med Salos försök till räddning medelst en hoppduck. Så. Jävla. Dåligt.

Pelle sa...

Se - det blev som vi ville, ut med odågan och in med efterlängtade Sandberg och det blev seger direkt mot svårspelade Skellefteå på bortaplan. Förhoppningsvis får Sandberg fortsätta så länge lill-Riddarn är borta och att odågan Mark succésivt avpolleteras och lånas ut säsongen ut till någon annan klubb och därefter förlängs inte hans kontrakt. Det vore bäst för hans egen del, då det fortfarande är många många, många anhängare som är sur på honom.

Niklas Persson sa...

Jag tycker Katarina har helt rätt!

Om jag är så mycket Djurgårdare som alla i klacken påstår och säkerligen är! Så ska jag stötta sitt lag oavsett!

Att tro att spelarna inte bryr sig eller inte försöker är bara löjligt!

Likaså att tro att snittlönen i DIF är mellan 150.000 - 300.000:- i och för sig tjänar dom jävligt bra, men det hör väl ändå inte in i diskussionen?

En sak jag har ännu mer svårt att förstå är alla ramsor om hata hit och hata dit.

Varför sjunger DIF klacken om att hata AIK när dom möter Brynäs? Hur hjälper man sitt eget lag genom nida ramsor mot Duele Johnson?

Hur stöttar man DIF när man slåss på läktaren? Eller slänger in pyroteknik på det egna laget?

Klacken är så sjukt jävla bra! Tänk om dom också kunde lägge ned alla hatramsor och nida ramsor!

Tycker inte det finns något som försvarar det!

Visst kan jag förstå att klacken och publiken kan bua ut DIF i frustration när dom tycker dom spelat dåligt, jag kan själv sitta och svära och vara förbannad! Men kom igen nu stötta stötta stötta!

Jag är lika stol Djurgårdare dagen efter 2-5och totalt utspelade mot AIK. Lite mer förbannad och grinig bara! :-)

Niklas Persson sa...

Mark gör en dundertabbe absolut!

Årets tabbe? Nja jag vet inte.

Jag tycker ju kanske personligen tex Greiss 0-1 mot AIK är värre.

Att släppa ett löst vinkelskott i armhålan, ett skott du ska ta 100 av 100.

Att göra dom tabbarna är värre för laget. För tar du inte dom skott du ska då infinner sig osäkerhet i laget.

Marks tabbe, visst sjukt dåligt men det sprider inte samma osäkerhet, då det va en hjärnsläpp, och inte en tabbe på ett "målvaktsingripande".

Eller färjestadskeppern som släppte 3 på 32 sekunder, där sprider sig också mer osäkerhet i laget.

Så jag ser hellre att en keeper gör en tabbe som Mark än att dom släpper in skott dom ska ta!

Är också ÖVERTYGAD om att Mark får extra mycket skit just för det var han som gjorde tabben, alla som inte tycker han är bra nog får vatten på sin kvarn... Men han har över 92% i räddningsprocent, det har inte en dålig målvakt!

Att det tabben också blev väldigt matchavgörande gör ju att misstaget blir ännu större. Hade det varit 0-1 målet och DIF vann med 7-1 hade ingen brytt sig...

Fast det vet man ju om då man är keeper, alla mina misstag syns. Att utespelarna för 2 på 30 skott säger ingen något om. Eller markeringsmissen vid AIKs 3-2 tror jag det var...

Marie Hallman sa...

Anonym och stockholmare: okej, jag förstår vad ni säger. Håller inte helt med men jag förstår frustrationen!! sedan är det så i bland att det ser ut som om spelarna är loja när det i sjävla verket är för mycket vilja så det knyter sig och går i baklås. har sett det flera gånger i olika lag...

Pelle:håller inte med dig där men det vet du ;) Jag tror för övrigt att Tim åker tillbaka till Sundsvall nu när Riddarn kommer tillbaka.

Niklas persson: håller med dig! precis så.