fredag 5 november 2010

Oscar Ahlström " När man jobbar hårt så kommer det roliga allteftersom "


(Oscar Ahlström gjorde återigen första målet i derbyt. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Ny 5-2 seger för AIK i går, med två mål av Oscar Ahlström.
Och nu ska jag berätta den här lilla lustiga detaljen när det gäller twinsen – de gör mål i varannan match! Hade inte Oscar gjort två i går så hade det blivit att de gör vartannat mål också.

Så här har det sett ut så här långt:

Victor: 23/9 SSK (h) 3-2 (Debutmål i es)
Oscar: 28/9 Djurgården (h) 1-0  (Debutmål i es)
Victor: 30/9 Skellefteå (b) 2-1
Oscar: 14/10 Modo (h) 1-0
Victor: 16/10 Timrå (b) 0-2
Oscar: 8/10 HV71 (h) 1-0
Victor: 28/10 Brynäs (b) 0-3
Oscar: 4/11 Djurgården (b) 0-1, 2-5

När jag tar upp saken med Oscar Ahlström så börjar han skratta.
– Ja, he, he det är lite konstigt. Jag vet inte varför det har blivit så, har ingen aning faktiskt! Det är lite konstigt, säger Oscar med ett skratt.

Twinsen brukar förvisso följa varandra poängmässigt och oftast ligga på så gott som samma mål och assist, just nu har de åtta poäng båda två men Oscar har 5+3 medan Victor har 4+4.
Och visst kör de – men med glimten i ögat – en liten internmatch emellanåt.

– Det är väl mest på sommaren, efter säsongen som det kan vara lite skönt (att ha vunnit den interna poängfajten). Då kan man slänga någon kommentar till den andra att hur många poäng gjorde du i vintras då, ha, ha. Men det där var värre när vi var yngre, när vi spelade juniorhockey. Då var lite mer, numera bryr man sig inte så mycket, konstaterar Oscar Ahlström.

Jämför man istid så ligger de också nära varandra. Det skiljer tio sekunder på snittistiden per match och där har Victor tio sekunder mer.

Är du snabbare av isen Oscar?
– Ha, ha ja kanske? Eller så byter han mer eller är snabbare ut på isen, he, he. Det vore ju tokigt om vi hade exakt samma tid.

Men ska man inte ha det i kedjan, ungefär lika mycket?
– jo det ska man väl men det beror lite på om den man byter med, om det är någon som tar lite tidigare byten så kommer man ut snabbare sedan kan det ju bli så när man ska byta att motståndarna sätter press precis då och då måste man stanna kvar, eller att man själv hinner av men inte de andra, att de måste stanna kvar lite till, förklarar Oscar.

Som givetvis mös som en kung efter ännu en derbyseger och med hela 5-2 – igen.
– Ja de hade inte så jäkla mycket, vi styrde matchen bra tycker jag. De kom inte in på mål, fick inte så många farliga målchanser som de brukar få. Men det kan inte bara vara så att de är dåliga utan det handlar också om att vi har fått igång ett riktigt bra försvarsspel de senaste 6-7 matcherna. Nu har vi en defensiv där alla vet vad de ska göra och ta vägen och sådär, det har funkat bra.

På vilket sätt?
– Att vi försöker sätta hög press och överbelastar lite där pucken är. Vi går ut många där och är pucken i hörnet till exempel så går vi ut tre man där så får de två andra gå framför mål och täcka där.

Det sägs nu att ni har ”kopierat Almtunas sätt att spela”
– Nja, kopierat så där rakt av vet jag väl inte men de hade ett riktigt bra försvar förra året. Det är väl inget vi har kopierat så utan det handlar mest om att man överbelastar lite hårdare än vissa andra lag. Man går ut ganska hårt och håller laget ganska kompakt. Det är inget jättegenidrag sådär, det är bara att man får lägga ner ett hårdare jobb än vad motståndarna gör.

Ja, det känns lite som att ni gillar läget på något sätt. Att det här ”jobbar hårdare än alla andra” inte bara är en klyscha utan något ni faktiskt valt att göra?
– Ja, vi men i stort sett alla i laget är såna spelartyper som jobbar hårt i varje match, det är viktigt att ha såna och vi känner väl att vi måste jobba stenhårt för om de (motståndarna) får press så tar vi inte det, då låter vi de inte åka omkring i våran zon utan jobbar stenhårt på att få ut pucken direkt.

Men det är ju inte bara gneta heller? Det skapas en del också?
– Mmm vi vet ju att vi måste jobba hårt, gör vi inte det så vinner vi inte matcher, men sedan när man jobbar hårt så kommer det roliga allteftersom. Om man bara åker runt och myser, då kanske man inte får chansen och lägena där man kan hitta på något roligt. Jobbar man inte hårt så får man inte de där två mot ett lägena eller kommer ut från hörnorna och in på mål, säger Oscar Ahlström.

Tittar man på hans mål så är fyra av dem fem första målet i matchen. Och han gjorde givetvis första AIK-målet i första derbyt också. Precis som i går.
– Ha, ha, ha. Det är lite kul faktiskt, jag är nog ganska het där, det har jag tänkt på, ha, ha.

Trivs du extra bra mot Djurgården eller är det en slump?
– Jag vet inte, jag fick den frågan efter matchen också men det är svårt att svara på. Det är inte så att man tänker att nu möter vi Djurgården, de passar jag bra, så är det inte. Utan man går ut till vilken match som helst, sedan så när man gör mål så tänker man kanske att åh, de passar mig, ha, ha. Första målet i går är föresten i stort sett likadant mål som det i första derbyt.

Men det ser ut som att situationen är över precis innan?
– Ja, jag trodde att han skulle blockera pucken eller greppa den med stöten så rann pucken bara ut så att jag fick klubban på den, så går den in.

Men det är väl det som är lite typiskt. Du ser inte chansen som förlorad, du tar jobbet i några sekunder till?
– Ja, det är lite som när Bång gjorde 4-2 målet. Mark jabblar lite och många spelare jobbar inte fullt ut i ett sånt läge, kommer inte i full fart mot målvakten men Bång jobbar hela vägen, han åker i full fart mot Mark och på så sätt får han ett läge. Mark hade ju kunnat skjuta undan pucken men när Bång kommer i full fart så börjar han tänka och får inte i väg pucken, konstaterar Oscar Ahlström.

Och att segern var skön är väl onödigt att ”rub in” på alla Djurgårdare. Det är klart det är kul att vara kung i Stockholm idag.
– Ja, det är ganska skönt. AIK har ju varit tvåa i Stockholm i åtta år så det är klart att det känns skönt. Man känner ju det genom att man har många kompisar som är Djurgårdare och de är riktigt besvikna. Det förstår inte hur det här kan hända. Men jag tänkte redan förra säsongen att det är inte så stor skillnad på topplagen i allsvenskan och elitserielagen. Det kanske behövs ett par extra spetsspelare, för att greja det. Topplagen i allsvenskan är inte så dåliga som många kanske tror.

Du, fjärde raka segern var det. Hur ska ni göra nu då, för att hålla i det här och inte hamna i en svacka som ni gjorde där från HV-kollapsen och ett par matcher framåt?
 – Vi har faktiskt pratat lite om det i dag (fredag) att självklart ska vi vara glada och så men vi måste glömma det här nu. Vi har möjlighet att spela in tre poäng till i Sundsvall, men det blir inte lätt. Det måste man påminna sig om.

För ni fick ju en tung dipp där ett par matcher innan den här fyra raka sviten kom igång igen?
– Ja, vi tappade lite jobbet så, det där jobbet som vi måste göra. Alla måste jobba stenhårt. Det har vi tappat lite då vi har vunnit två matcher i rad förr. Som mot HV, då jobbade vi bra i första sedan hände något där som jag fortfarande inte förstår, men då inget hände och då blev det ett par dåliga matcher efter det men sedan har vi kommit tillbaka igen, säger Oscar Ahlström.

I morgon, lördag, väntar match mot Timrå.
– Vi spelade riktigt bra där uppe senast, lyckades vinna med 4-1. Vi har en bra känsla från den matchen senast, vi får jobba från det.


4 kommentarer:

Benny sa...

Kul att se twinsen härja och det spel som AIK presterar. Dock är jag lite orolig att det ska bli samma sak som förra säsongen, när de öste in poäng i september, oktober och början av november men så plötsligt "försvann" de helt och producerade knappt någonting alls fram till februari. Hoppas att de kan hålla i det längre nu och att inte landslagsuppehållet kommer som en störande faktor.

Kul också att se hur de använde tröga spelare som Falk och Boumedienne som rundningsmärken. Härlig kryptonit Ahlström och övriga gnagare hade med sig mot "Super Djurgår'n"

Det känns som om vi inte har sett allt av Gnaget än, utan att de kommer att bli ännu bättre och att en slutspelsplats inte är omöjlig. Däremot får nog Hardys manskap se upp för kvalseriestrecket om de fortsätter att envisas med samma såll som igår mellan stolparna.

Marie Hallman sa...

Benny: Känns som twinsen tagit ett par steg framåt. De hade det lite tufft några månader där men har lärt sig av det.Är bättre tränade än någonsin och blicken för spelet har de ju redan. Kul.

Anonym sa...

Måste erkänna att jag var en av de som var tveksam till att twinsen verkligen skulle kunna höja sig från HA till ES - men ingen är gladare än jag idag att mina tvivel inte stämde! Grymt bra jobb de senaste matcherna och de går från klarhet till klarhet. Nu hoppas jag bara att de jobbar på för att de ska bli ä n n u bättre och inte bara slår sig till ro där de är. ALLTID sträva framåt!!

Marie Hallman sa...

Anonym: Det gör dem, jag lovar. Bara en sån sak som att de i somras tränade extra för att bygga på sig lite muskler som saknades förra säsongen. De är väldigt seriösa törs jag nog slå fast...