söndag 21 november 2010

Fasth " Vi jobbar mycket på att utveckla spelet"

 
 (Fasth myser efter 4-2 mot Skellefteå. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

AIK:s målvakt Viktor Fasth fick en hel del att göra mot Skellefteå.
Det var tung trafik på målet och en hel radda fina räddningar med alla möjliga kroppsdelar samt två videogranskningar av puckar i målet där det ena godkändes och det andra inte.

– Det första såg jag inte så det kan jag inte uttala mig om, vid det andra så slänger jag ut plocken och tar pucken. Sedan säger domaren att den är innanför linjen när jag tar den, så då är det väl så. Jag kan inte säga själv, för jag vet inte, säger Fasth.

Att den första pucken också var inne syntes klart och tydligt på jumbotronen, det såg om inte annat Skellefteåspelarna som gick bananas när de såg bilderna vevas.

Men AIK:s målvakt tittade inte på jumbotronen:
– Nej jag brukar inte titta på den, spelet är på isen, tv kan jag se hemma, ha, ha

Vad tänkte du på när du stod där och väntade på ett beslut då?
– Äh man kan inte fundera så mycket på sånt där. Man ska ändå ta nästa puck ändå, oavsett vad de kommer fram till, säger Fasth lugnt.

Och det är just ett enormt lugn som AIK-målvakten sprider runt sig. Att han är inne i ett sanslöst stim och tar nästan allt är inget han är särskilt sugen på att prata om. Så fort hans egen insats kommer på tal, väljer Fasth att lyfta fram lagkamraterna.

– Jomen vi spelar bra som lag nu. Vi har tagit poäng i åtta raka matcher och har ett bra go i laget. Vi krigar på i varje match och i dag är vi uppe på tå igen, i alla fall lite mer än vi var mot Modo. Vi måste kriga 100 procent för att vinna. Det vet vi.

 (Pillrar lite med hjälmen...Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Okej men din egen insats då, du ser ut att vara i ett enormt flyt?
– Laget har spelat bättre, då är det lättar för mig att spela bra.

Jo men nu tog du ju med alla möjliga kroppsdelar. Kan du inte berätta hur det känns att vara inne i ett sånt stim när allt bara funkar?
– Nä men det är väl så att (AIK:s målvaktstränare) Stefan Persson och jag har putsat mycket på mitt spel, vi jobbar mycket på att utveckla spelet. Och det betyder mycket att man kan komma till träningar och matcher och hela tiden känna att man utvecklas varje dag. Det betyder mycket för mig att få jobba med Stefan.

(... som var lite motsträvig men till slut så. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Det har snackats lite om att Vesa Toskala snart får stå en match, vad kan du säga om honom?
– Jomen Toskala är en jättebra målvakt. Det är fruktansvärt inspirerande att ha med honom varje dag på träningar och matcherna. Jag lär mig massor, säger Viktor Fasth.

Som har stått i 19 av AIK:s 22 spelade matcher. Han har räddningsprocent 93,00 och har spelat de 16 senaste matcherna på rad.

Räddningsprocenten de åtta  senaste matcherna är på mycket hög nivå (kolla faktaruta längst ner). Och får Fasth själv bestämma så kör han på, för orken, den har han:

– Det fysiska är inget problem, det är väl mer skallen i så fall men där har jag hjälp av min mentala tränare Martin Blom, vi har några knep som gör att det känns bra. Och det är mitt jobb att vara redo varje dag, sedan är det upp till tränaren att bestämma vem som står. Men en av mina uppgifter är att vara redo och laddad så det är jag. Sedan får Roger (Melin, tränare) avgöra om han tycker att jag är sliten eller ser sliten ut.

Orkar du köra 20 matcher till på rad?
– Jomen hockey är skitkul, det är klart man vill spela varje dag, så är man funtad som hockeyspelare. Säger man något annat, säger man att man vill sitta på bänken då är man fel ute tycker jag,

( Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Fasths facit åtta senaste matcherna:
28/10 Brynäs (b         100 %       Vinst 3-0
30/10 Linköping (h)    94,1 %     Vinst 2-1
1/11 Frölunda (h)         94,3 %    Vinst 5-2
4/11 Djurgården (b)     93 %       Vinst 5-2
6/11 Timrå (b)             96 %        Vinst 4-1
16/11 SSK (h)             92,9 %      Vinst 5-2
18/11 Modo (b)           94,6 %      Förlust på övertid 1-2
 21/11 Skellefteå (h)    95,2 %     Vinst 4-2

5 kommentarer:

CiprY sa...

hade Fasth inte varit så "gammal" så hade han fått lira i NHL nästa år. grymt duktigt MV, Färjestad måste känna sig dumma då man tackade nej till Fasth..

Bengan sa...

Färjestad??? Det var HV som tackade nej till Fasth.
Fasth håller sig dessutom borta från svarta rubriker som rattfyllor och sånt...

Marie Hallman sa...

Cipry och Bengan: Jag tror nog att det är fler klubbar som undrar hur fan de kunde missa honom.... är lite risig scouting från elitserieklubbarnas sida tycker jag.

Men Gozzi såg honom i allsvenskan, in action, så att det var han som högg var ju ingen överraskning.

Finns ju en del fynd att göra i allsvenskan men es-lagen är överlag för dåliga på det.

BigDan sa...

SSK lyckades ju göra ett riktigt fynd i Putte Carlsson och det finns säkerligen många fler.

Bättre att ta upp en ung hungrig lirare som har varit riktigt bra i AS än att t.ex. ta in någon trött finne eller tjeck. Det är iaf min åsikt.

Marie Hallman sa...

BigDan: ja absolut, problemet är att många ser allsvenska spelare som något "sämre" vilket de inte alls behöver vara. Visst det finns spelare som är bra där men inte i es men det finns ju fynd som nu har bevisats. Synd att scoutingen är så dålig bara att många sportchefer inte ser vilka som har potential att funka och inte. Putte har gjort det bra dock!