tisdag 12 oktober 2010

Owuya " Jag borde ha tagit någon av de två som gick in"


 
(Mark plockar.  FOTO ANDREAS GRANDIN)


Ledning med 2-0 efter första för Djurgården. Sedan var det Linköpings match för hela slanten. Vad var det som hände där i pausen?
– Det som hände var väl att de, Linköping hände. De höjde sig som fan där, säger Mark Owuya.

Djurgårdsmålvakten fick bara fyra skott på sig i första perioden, sedan rasslade det till rejält. Linköping vann skotten i andra med 20-7, i tredje med 17-4 och i förlängningen med 4-1.
Räknar man in straffläggningen fick Owuya 46 skott på sig och tog 43.

– Det var lite sjukt för första perioden och resten, det var som två helt olika matcher. I första tänkte jag faktiskt - helt allvarligt – att fan är det inte större skillnad på att spela i allsvenskan (där Mark spelade förra säsongen) och i elitserien. Det var så lågt tempo, helt dött. Sedan i andra var det som en helt annan match, säger Owuya.


(Tjärnqvist tackar Widing för skottet som sedan Tjärna styrde in,. FOTO ANDREAS GRANDIN)

Ni hade ändå ledningen med 2-0 och tryckte ner Linköping rejält i första, hur kan man bara släppa det?
– Hm jag vet inte vad jag ska säga mer än att de kom upp jävligt bra! Det var som sagt lite lägre tempo i första och vi kanske fastnade lite där medan de höjde sig och det var vi inte förberedda på kanske. För det kändes verkligen stor skillnad på fösta perioden och de andra.

Owuya själv gjorde dock en bra match och höll siffrorna nere när Linköping dundrade på som bäst. En bit in i matchen hojtade Canal Plus kommentatorer att han var ”den nya Wesslau” men det snacket värjer sig Owuya emot.

– Nä men det är väl lite överdrift??? Han var ju fan i final, var enormt bra, det är nästan att man skäms när de säger så, det är verkligen att ta i. Han var ju galet bra, så kan man inte jämföra.


(Mark sträcker sig. FOTO ANDREAS GRANDIN)

En sak som nog alla noterade var att du höll i pucken bra. Och det finns en kul bild (se foto) där du ligger med armen mellan benen på en kille och sträcker dig och bara skaaaaaaa ha pucken.
– Ja, jo, he, he. Jag gjorde ett par såna räddningar. Jag lyckades ta tag i returerna, tog de i plocken och det är något som jag har blivit bättre på. Jag har tränat mycket på det där att när man släpper en retur så ska jag vara först på dem sedan igen och det är kul att känna att det ger resultat.

Du höll pucken mycket överlag och lämnade klart färre returer
– Jo men det försöker man ju alltid göra. Man spelar ju inte på olika sätt i olika matcher utan försöker göra det på samma sätt och jag försöker spela så att man får tag i pucken, ibland får man det inte, ibland får man det. Men största grejen är ju att om de skjuter längs benskydden så kan man inte hålla den, det går bara inte då måste man släppa en retur men går skotten mot kroppen då kan man och ska man se till att hålla dem och jag tror jag höll lite fler puckar idag .

De sköt rätt mycket höga skott också?
– Ja precis och då blir det lättare att ta puckarna istället för att lämna retur, men i förra matchen då var det mer låga skott så det beror lite på hur de skjuter också.

I början av förlängningen hade Micke Håkansson världens läge att avgöra, förvånad att han sköt bredvid där?
– Ah men den hade jag koll på. Han sköt på stöten och jag hade flera såna lägen på slutet som jag tog på stöten så den hade jag koll på, he, he.


(Norman. FOTO ANDREAS GRANDIN)

En poäng blev det, sedan var det en mållös förlängning och straffar där LHC satte två (Magnus Johansson och Erik Lindhagen) och Djurgården en (John Normans eleganta straff, kvällens snyggaste, i tajt tävling med Lindhagens…).

– Ja, fan straffar är något man är bra på men jag tog bara två av fyra i kväll, det var inte överdrivet bra. Det är hälften men där är jag lite halvt missnöjd med själv, jag tycker att jag borde ha tagit någon av de två som gick in.

Jasså vilka? De som gick in var ju riktigt bra?
–  Jo de första två straffarna som de lade, där var jag riktigt bra men deras tredje (där Johansson jämnade ut till 1-1 i straffar) den borde jag ha tagit, sedan tycker man väl att man ska ta alla jämt.

Fast Lindhagens avgörande straff var riktigt lurig?
– Ja, jo men man kan ta den också om man är med mer där. Med så pass få straffar så är det väl så att antingen sitter de eller inte. Jag kunde lika gärna ha tagit alla, säger Mark Owuya.

Noterbart var att de straffar som gick in samtliga var skott där pucken lyftes högt, både av LHC och av Djurgården. De spelare som försökte göra någon konstruktivt längs med på isen förlorade på det.

– Jomen så är det ju, de puckar som går längs isen ska inte gå in. Där ska det vara stängt. Visst kan det bli en retur eller att pucken går in vid sidan men kommer man i stående läge rakt framifrån då ska det vara stängt.


(Ottosson vs resten. FOTO ANDREAS GRANDIN)


Så det är dumt att lägga en isare när man skjuter straff?
– Hm, nja, jo det beror på. Men kan man lura keepern så att man får in pucken mellan benen så… fast som målvakt är det lite tabu att släppa in såna mål men i en straff läggning är det lite annorlunda. Men generellt kan man väl säga att lägger man straffen längs isen så ska det vara jävligt bra för att gå in, säger Owuya.

Som liksom många andra störs över att man inte skrapar rent isen innan straffläggningen:
– Jag tycker att det är dåligt generellt att man inte dra ett par varv med ismaskinen. Det gör de ju till och med i allsvenskan. Man spolar inte utan drar bort snön och jag tycker att det är konstigt att man inte gör det i elitserien också. Det är ändå tre minuters paus och att köra maskinen tar väl typ tre minuter… Det är kul att se straffar men då ska de vara bra också. I NHL har ju straffar varit en succé för att många gör så sköna grejer men det kan man ju inte göra när isen är sådär.

Marks fina spel i de två senaste matcherna (1.21 från att hålla nollan mot Färjestad och storspel mot Linköping nu) har gett tränarna ett litet angenämt valbekymmer då även Stefan Ridderwall är på väg tillbaka. Men Owuya ser det inte så.

– Äh jag fokuserar inte på något sånt jag ska bara spela så bra jag kan när jag får chansen och såna här dagar, när man får 46 skott på sig, är det bara kul att få lira.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Förstår inte varför DIF spelarna ska envisas att lägga straffar längs isen hela tiden. Sprätt upp den i nättaket istället.

Niklas Persson sa...

Skönt för att Mark gör en till toppmatch! Kul som fan!

Jag förstår att utespelarna inte gillar straffarna, dom är ju så sjukt dåliga på straffar!! Det känns som dom inte ens tar det på allvar! Nisse och Widing vilka skitdåliga straffar!

Ska du dribbla keepern, måste du ju lyfta pucken då du fått ner honom. Du kan ju inte räkna med att han ska vara så borta på dom små finterna så han ligger bredvid målet!

Tacka vet jag straffar som Norrman och Mange J! Distinkt hårt och högt!

Marie Hallman sa...

Anonym: HÅller med, men tycker det gäller de flesta spelarna. Alla vet att det är risig is ändå kör man på som om den vore skrapad. Hm.

Niklas Persson: Javisst är det, alla som klagar fick nu lite mindre vatten på sin kvarn så bra av Mark där.

Håller med om straffarna där. Normans var galet fin. Manges och Lindhagens var också hockeygodis. Resten... nääääää.