fredag 29 oktober 2010

Kilström " Vi hittar varandra bra"


(Lukas Kilström får allt mer speltid. Foto: www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)


Tre raka för SSK sedan tog det stopp uppe i Luleå, som är obesegrade efter sju matcher hemma.
Lite synd, tycker Lukas Kilström då SSK både öppnade och stängde målskyttet.
Så här var matchen sedd med SSK-backens ögon:

– Vi började bra, spelade på bra och följde vår gameplan i första. Ponta (målvakten Pontus Sjögren) spelade bra hela matchen. I andra får vi 1-0, vi har kontroll på matchen sedan ger vi dem tre mål och det är under den tiden som vi inte spelar riktigt bra helt enkelt. Sedan slås tempot av lite, vi försöker jobba oss in i matchen och får (reduceringen) till 3-2. Men hade vi spelat lite bättre under de där femton minuterna i andra så hade det nog sett helt annorlunda ut.

Så det är den olycksaliga kvarten som sänker allt?
– Ja, de får tre snabba mål och det är jobbigt att ligga under mot Luleå på deras hemmaplan.

Alla pratar ju om deras ”nya” hockey. Hur är det att möt Luleå, till skillnad från andra lag?
– Nja, alla har väl olika spelsätt och de kör ju i 60 minuter, de kör överallt. De har bra forechecking och så men det vet man ju innan hur de spelar. Och just nu spelar de bra.

Vad är jobbigast i matcherna mot dem? De korta, snabba bytena?
– Det är svårt att säga vad som är jobbigast så en de lyckas köra med korta byten och är verkligen ett hårt jobbande lag, konstaterar Lukas Kilström.

Förra säsongen hade han en bra höst, fick mycket speltid, åkte till JVM, kom hem och fick det plötsligt inte att stämma alls. Istiden totalt slutade på 11,28 och plus minus på minus 13 totalt.
I höst har SSK-backen  börjat hitta rätt igen och speltiden bara ökar och ökar. Nu ligger den runt 17 minuter i snitt och i flera matcher har den legat över 20 minuter. Plus minus är fina plus 12.

– Jag fick spela mycket när de andra var sjuka. Sedan har Stefan (Bemström) och jag spelat bra ihop, vi hittar varandra bra, är rätt stabila bakåt, det är nog därför (som speltiden ökat) och det är bara kul att få det förtroendet, säger Kilström.

Varför funkar du och Bemström så bra i par då?
– Jag vet inte, he, he, men vi kuggar i varandra bra. Vi vet vad den andra ska göra i egen zon, där brukar det inte vara några problem. Sedan har vissa lättare att förstå varandra än andra. Jag tycker att jag och Stefan hittar varandra bra bara. Men varför? Nä jag har ingen aning. Men Stefan har mycket erfarenhet och jag tror att jag lär mig mycket av honom. Sedan vet jag var han är och han vet var jag är hela tiden.

Jo och det är just det parsamarbetet som är lite intressant här. Vem anpassar sig efter vem och hur ser rollfördelningen ut?
– Det är nog mer ett samspel och inget man åker runt och tänker på sådär. Både jag och Stefan är tvåvägsbackar och jag är väl lite mer fysisk. Det är det som jag står för mer, medan han står för mer smartness.

Visst är du lite mer offensiv?
– Hm jag vet inte faktiskt, det beror också lite på från match till match men jag försöker följa med upp så mycket som möjligt men det kan vi båda göra så det där, vem som gör vad, får man bara försöka hålla reda på. Om jag ser Stefan dra upp så får jag backa hem och tvärtom. Man får kolla av lite och läsa av selet. Ser jag Stefan där framme så får jag stanna fast jag är sugen, he, he.

Men du vad hände efter JVM förra året egentligen? Det blev en redig svacka där då?
– Mmm men jag kom tillbaka från JVM, laget hade fått några vinster. Vi hade inte så många vinster fram tills jag åkte, sedan hade vi ett nytt spelsystem när jag kom tillbaka till ett vinnande lag så då fick jag sitta lite. Men jag försökte och försöker jobba hårt varje träning för att komma ini laget igen. Sedan var det kvalserie och vi spelade bra där, det finns inte så mycket att säga om det.

Funderade du mycket?
– Ja det är klart att man vill ju spela så man undrar vad som är fel när man får lite speltid men det är bara att gnugga vidare.

Vad är det som gjort att du har lyft i höst, förutom att tränarna ger dig mer förtroende?
– Jag vet inte, men jag har mer erfarenhet, dels från förra året och dels för att jag kollar mycket å andra backar och tar lärdom av nästan alla som är med på banan. Sedan snackar jag mycket med lagkamrater för att få tips och hjälp.

Vilka backar har du som förebild?
– Hm, hjälp får jag av alla i laget sedan kollar jag på lite olika backar, vilka beror lite på vilken situation det gäller men det kan vara Mange Johansson (i LHC) som är skitbra med pucken och läser spelet bra. Sedan finns det såna som Sanny Lindström (i Färjestad) som är bra på att tacklas. Sedan kollar jag på alla i NHL, där är alla bra på allt, så det försöker jag lära mig rätt mycket av.

Men det är inte helt lätt att bara föra över det man ser till sitt eget spel?
– Nej men det får man ta steg för steg, det är små detaljer som man kolla på och ta till sig av, säger Lukas Kilström som liksom många i laget brukar stanna kvar en stund efter träningarna och ”gnugga och lattja lite” extra.

I morgon lördag väntar Modo hemma. Ett Modo som inte har gjort ett endaste mål på de fyra senaste matcherna. SSK torskade med 3-6 mot Modo senast lagen möttes i Övik.

– Ta det och så nu Luleåmatchen så är alla revanschsugna.

 Hur ska ni se till att förlänga Modos mållösa förlust svit?
– Vi ska följa vår gameplan, hålla oss till vårat enkla spel, köra hårt, åka mycket skridskor och få in mycket puckar på mål. Skjuter man mycket så får man returer som man kan gå på för att få in en och annan puck.

5 kommentarer:

kent fredriksson sa...

Lill-Kilen har verkligen knäppt belackarna på näsan. Så här långt in i serien så har han gjort det över förväntan.

Bara inte högmodet börjar rulla in, men jag tror inte han är sån.

Bra snack Marie, as usual!!

Pelle sa...

Kilström hade aldrig lirat om inte hans farsa hade varit pamp i föreningen och snackat in honom i A-laget. Snacka om att åka på räkmacka i tillvaron. Stinker gör det då alla gånger.

hochen_13 sa...

du pelle<<

du har inte mycket kol verkar det som... när lukas kom upp i a-laget så togs farsan hans, mats kilström ur rådet som man hade, om olika juniorspelare och därmed hade han ingenting att säga till om, likas har alltid haft talang, va j-20 lagets spelare med mest talang att ta en plats i laget så skaffa lite mer info i framtiden tack!

hochen_13 sa...

koll ska det stå.

Marie Hallman sa...

Kent: Tack :D Nej jag tror inte han är sån, känns inte så. Tvärtom så funderar hanhela tiden på hur han ska bli bättre.

Pelle: Håller inte med alls. Lukas har förtjänat sin plats på egen hand.

Hochen: Precis.