onsdag 1 september 2010

Salmonsson "Jag vill visa mig själv att jag kan göra en bra säsong"


(Salmonsson. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)


Han har varit sjuk och skulle inte spela.

Men Johannes Salmonsson var tillbaka i laget när AIK mötte Almtuna och förlorade med 1-2 efter straffar.

Lite småsurt för Gnaget som ledde med 1-0 tills det återstod en sekund (!) kvar av träningsmatchen i Uppsala.


– Ja matchen vi gjorde var helt okej, men det tog ju slut så plötsligt! Nu var det visserligen träningsmatch men man vill ju vinna ändå och det var ju typiskt ”skönt” att jag tog utvisningen där på slutet, säger Salmonsson och syftar på att den utvisningen gav Almtuna chansen att spela två sista minuterna av tredje i 6 mot 4. Och då givetvis satte den där kvitteringen.


– Men (domaren Ulf) Rådbjer blev väl sur för något jag sa, he, he och då ville han ge igen.


Vad sa du då?

– Nja det var inget jättefarligt men ibland så... jag tycker att jag blev trippad bakom målet och sa väl att jag tyckte att han skulle se det, sedan nuddar jag någon och då blev det utvisning direkt. Det var lite synd man vill ju alltid vinna och så känns det extra tungt att förlorar här mot Almtuna, säger Salmonsson som ju är från just Uppsala och har Almtuna som moderklubb.


Men han spelade i alla fall fram till AIK:s mål då han körde en fin soloraid över hela banan och efter en slalomtur i Almtunaförsvaret släppte pucken till David Engblom mitt i slottet, där Engblom styrde in 1-0.

Salmonsson är en av alla AIK:are som har varit sjuka på försäsongen. Han har bara hunnit spela fyra matcher men tycker att det så här lågt har ” Gått helt okej. Det känns bra”


Är det inte svårt att försöka spela ihop laget när det är så många borta hela tiden?

– Jo det är synd när det hela tiden är minst 5-6 killar borta för man vill ju se vad man går för när man har alla grabbarna på plats. Det är många nyckelspelare som inte har varit med också men jag tycker att de gör det bra juniorerna, som får komma upp. De gör verkligen inte bort sig.


Det håller bloggen med om. Och lite typiskt var det väl att det var en junior som satte AIK:s enda mål i straffläggningen medan rutinerade trion Richard Gynge, Tobias Ericsson och Oscar Steen dribblade bort sina försök.


Så det här med straffar, det får ni nog träna lite extra på?

Ja eller så får Jocke (Nordström) lägga alla, ha, ha. Nä men det kan bli viktigt med straffar, så man måste ha några som sätter dit dem.


Är du bra på straffar?

– Jo jag är bra jag sätter dem oftast när jag väl får lägga dem. Jag borde ha fått lägga en nu, säger Johannes Salmonsson med glimten i ögat och ett skratt.


(Foto:www.hockeymedmariehallman.se)


Han ser ut att trivas och den spelare som en gång kallades supertalang, för att sen bli kallad talangen som ”inte blev något” har nu mognat och är redo att visa att han visst kan ta vara på sin talang.


När Salmonsson skrev på för AIK medgav sportchefen Anders Gozzi att den nye forwarden hade lite risigt rykte när det gällde attityd men Gozzi sa också att Salmonsson hade mognat och det håller 24-åringen med om.


– Jo men jag fick lite dåligt rykte... men jag vill säga att jag har aldrig varit kaxig eller ojuste på något sätt utan det är mer att det har snackats om att jag var slarvig. Jag var skadad under en tid i Rögle och då var jag ut lite grand, kanske för mycket och då blev det en del snack. Men jag fick en tankeställare till slut, att antingen satsar jag eller så lägger jag av. Så det var nyttigt för mig att komma iväg lite och få en nystart.


På vilket sätt fick du en tankeställare?

– Nej men jag hade egentligen ett år kvar på mitt kontrakt med Rögle men de ville inte ha kvar mig så jag drog utomlands. En vecka in på sommarträningen, i maj det året, sa de åt mig att de inte ville ha mig kvar, inte på grund av det jag gjorde på isen utan på grund av saker runtomkring. Och det är inte kul när sånt påverkar så mycket.


Hade du gjort allt de sa då?

– Nja jag kunde hålla med om en del, inte allt, men mycket. Det var inte bara det att jag var ute en del utan det var sånt som att jag hade missat någon tid och så.


Varför blev det så?

– Jag var skadad gång på gång och var så ledsen och så less till slut att jag tappade fokus. Det var inte bra. Men det fanns en sak som var bra med allt och det är att jag lärde mig av det där.


Och då hamnade du i Davos?

– Ja, agenten gjorde ett bra jobb där. Det är ju en toppklubb i Schweiz och de kollade in mina skills sedan fick jag ett tryoutkontrakt på tre månader. Coachen gillade mig så jag fick vara kvar året ut. Det var jättebra. Det var nog det roligaste året som jag har haft. Och den roligaste tränaren.


Jasså på vilket sätt?

– Jo men han tränaren, Aarno del Cuorto var väldigt speciell. Jag har aldrig sett någon med så mycket passion för hockey som han hade. Han var uppe på nätterna för att se NHL och om vi förlorade kunde han inte sova utan låg och grubblade över varför. Han levde verkligen hockey men så har han tagit dem till final åtta gånger på elva år tror jag det är.

.

När insåg du att du skulle satsa då?

– Äh jag har väl alltid velat satsa men när jag åkte till Davos kom jag ifrån allt sånt snack som hade varit. Sånt snack och dåligt rykte sprids lätt men där borta funkade det bra för mig.


Och det fick AIK nys om. Men just de gamla ryktena gjorde att AIK krävde ett möte innan kontraktet skrevs på:

– Vi hade ett möte, jag Roger (Melin, tränaren) och Gozzi (sportchefen). De ville veta vad jag sa om det snack som hade varit, undrade om det stämde. Jag fick säga vad jag tyckte och tänkte och sedan kom de fram till att jag skulle funka bra här, säger Salmonsson med ett stort leende.


Har du mognat nu då?

– Ja, det har jag. Men kanske lite för sent? Hade jag insett en del saker lite tidigare så hade jag kanske spelat ännu högre upp i seriesystemet.


I NHL menar du?

– Ja kanske det! konstaterar Salmonsson med ett snett leende.



Målet den här säsongen i AIK är kort och gott att ”spela bra”.

– Spelar laget bra så spelar jag bra. Då flyter man med på vågen men sedan vill man ju bidra också. Jag ska vara en av dem som levererar, speciellt med tanke på att vi har ett ganska ungt lag.


Vill du visa de som har snackat förr att du är en annan Johannes nu?

– Äsch, nä, det är mer att jag vill visa för mig själv att jag kan göra bra saker, att jag kan göra en bra säsong. Jag har jobbat en del med Mats Emanuelsson (fystränare på SHI). Han har hjälpt mig både med fysiken och så har han hjälpt till mycket med det vid sidan av. Och har många tankar och idéer som har varit bra för mig.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Inte allt för imponerande utvisning när det är 2 minuter kvar.... men ok. Han har visat upp många andra fina kvaliteer nu under försäsongen. Fart och teknik finns där så om han bara fortsätter att ta smartare beslut på isen så tror jag faktiskt att det här kan bli lite av ett genombrottsår för Salmonsson. Ska bli kul att följa honom i alla fall.

Anonym sa...

Tvåminutarn tog han bara för att vara schysst mot sin moderklubb. :o)

Marie Hallman sa...

Anonym ett: Han skämdes rejält för den där tvåan... och var lite ironisk när han sa att det var typiskt skönt att han tog den... men han har alla verktyg och har han nu lyckats mogna och hittat rätt prioriteringar så tror jag också på ett genombrottsår. Är lite upp till bevis nu.

Anonym två: ha ha :)Absolut he he. Han tyckte det var extra jobbigt att förlora just där...