torsdag 9 september 2010

Nolander: "Hemmapremiär på ett fullsatt Hovet, det blir inte så mycket bättre än det"


(Peter Nolander. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Förlust med 1-3 och ett spel som lämnade en del att önska.

AIK fick ett tufft genrep mot SSK.

– Det var ingen höjdarmatch, konstaterar AIK-backen Peter Nolander självkritiskt.

Och så var det ju. Det var inte mycket som funkade mot AIK mot SSK. Defensiven haltade och offensiven var lite för omständlig men Nolander var vid gott mod ändå efter genrepet.

– Vad är det man brukar säga i den där gamla klyschan? Att ett dåligt genrep ger en bra premiär, va! Nä men visst var det lite för mycket fram och tillbaka. Det var lite hafsigt på båda håll tycker jag, säger AIK-backen.

Jag tycker ni sköt alldeles för mycket utifrån kanterna istället för att gå in på mål ordentligt och så var det slarv i försvaret. Är det för hårt sagt eller håller du med?

– Nämen det stämmer. Det är sant, vi var inte helt på tårna. Det var vi inte.

Vad vill du ändra till premiären på onsdag?

- Jag tror att det mesta kan bli bättre och det här var ju fjärde matchen på sex dagar. Nu ska vi inte skylla på det men jag tror att det påverkade lite mentalt. Vi var väldigt trötta. Och det blir en helt annan match på onsdag. Då måste vi spela lite mer koncentrerat, vara mer rejäla, ha bättre passningar. Nu var vi för slarviga och gav bort puckar lite för ofta, säger Nolander.

Är ni ”vuxna” nog för elitserien nu?

- Ja det är jag helt övertygad om att alla i laget känner att vi är. Vi tror på oss själva och att det äntligen drar igång - det är det som alla har väntat på – att få spela en hemmapremiär på ett fullsatt Hovet. Det kan inte bli så mycket bättre.

I början på försäsongen kändes det som att ni hade lite väl mycket respekt för de andra elitserielagen. Har ni fått bort respekten nu?

- Det både tror och hoppas jag. Det kommer att komma automatiskt när serien startar. Vi får inte ha för stor respekt, det har vi pratat om och det kommer vi att visa också. Det går ju inte bara att snacka. Man måste visa på isen också. Det är tufft att vara nykomling men jag tror att vi är morgna för uppgiften, säger Nolander.

Han är inne på sin sjunde elitseriesäsong och har spelat i högsta serien med både Mora och Brynäs. AIK har många spelare som aldrig ens varit i elitserien och spelat men Nolander tror inte att det kommer förväntas att de elitseriemeriterade spelarna får dra ett extra tungt lass.

- Nej, jag upplever det inte så. För mig är det mer en nytändning med ett nytt lag, nya kompisar, nya tränare. Allt är bara inspirerande och inte ett dugg betungande. De (andra i laget) är dessutom hungriga att få visa att de kan spela i elitserien och bli bra där. Vi har ett ung och lovande lag med många som har potential att blomma ut både i elitserien och i landslaget också förhoppningsvis.

När jag tänker på dig ibland annat Brynäs så ser jag en väldigt defensiv back framför mig. Men under en pausintervju under nu i kväll sa du att du hellre är offensiv?

– Ja så är det! Det har blivit defensivt de senaste åren men jag tror att AIK vill att jag ska spela offensivt när jag kan. Det var därför de tog hit mig, så det som kommer nu ska bara bli jättekul.

Så du har varit lite ofrivilligt defensiv?

- Ja, jag har fått den defensiva rollen men jag har försökt göra en del offensivt också. Sedan måste man ju anpassa spelet till vilka lag man spelar i, vilken roll man har och vilka man motståndare som man möter.

Kul för dig att äntligen få släppa loss det offensiva i AIK?

– Ja det är lite av en nytändning! Sedan får man väl inte spela med huvudet under armen för det. Man får värdera sina lägen efter hur matchen utvecklar sig och vilka motståndare man möter.

Okej, premiär på onsdag om en vecka. Förra året hade många i laget svårt att hålla fokus när det var stor publik och så vidare. På onsdag är det redan nu enligt uppgift slutsålt. Men Nolander är säker på att AIK klarar att behålla kylan mitt i alla heta känslor på premiärdagen.

- Ja, det är en balansgång att vara het och kall på samma gång, men jag tror att det kommer automatiskt det med. Alla är förberedda och jag tror alla bara blir inspirerade av uppgiften. Det finns ju många klyschor där med, ”tänd men inte spänd” till exempel, he, he. Men det gäller att hantera det. Många matcher kommer att vara så nu, inte minst derbyna. Men det är en del av utvecklingen av alla i laget så det är bara bra. Det kommer att komma automatiskt, avslutar Nolander.

*****

Tre noteringar från snacket efter matchen:

* Dick Tärnström vilade foten. Den har ju varit lite svullen och fyra matcher på sex dagar var lite för mycket. Han avstod matchen för "säkerhets skull" sa han efteråt till mig.

* Nemeth stod bredvid Tärnström och tittade på matchen. Han har haft någon typ av rggskott men trodde liksom Tärnström på spel i premiären.

* AIK körde i vita bortatröjor, detta då de svarta hemmatröjorna var ivägskickade för att få reklamen ditsatt. AIK kommer för övrigt inte att försöka göra siffrorna tydligare. Det är det beslut som gäller nu. Var ett tag på tal om någon slags lösning men den blir inte av som det verkar.

copyright:www.hockeymedmariehallman.se

2 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt intervju! Nolander verkar vara en riktigt skön kille - men ibland är det faktiskt lite svårt att höra vad han säger när han kör på med sin skogshuggardialekt. ;)

Marie Hallman sa...

Anonym: Ja, han verkar vara en skön snubbe. Jag har inte pratat så mycket med honom tidigare men har fått ett bra intryck nu. Och han låter ju som Perra Johnsson ha ha.