torsdag 23 september 2010

AIK-Södertälje 4–5 efter förl ( 1-1, 2-2 , 1-1, 0-1)

Matchen:  MMM Inte den bästa hockeyn man sett men högt tempo, mycket chanser och god under hållning.
Målvakter:  Viktor Fasth, AIK  85,7 % och  Pontus Sjögren, SSK, 87,1 %
Publik:  3 481.
Domare:   Patrik Sjöberg


Viktor Fasth fick nytt förtroende. FOTO OLSIN SPORTFOTO



Bäst i AIK
MMM  Johannes Salmonsson, f.
MM  Mattias Beck, f.
M  Patrick Nemeth, b och Dick Tärnström, b


Bäst i SSK:  
MMM  Mattias Carlsson, f,
MM  Jonas Almtorp, f och Ryan Lasch, f.
M  Stefan Bemström, b.


Kvällens....


... första mål kom tidigt. Och inte helt oväntat var det en SSK-spelare som gjorde matchens första kasse, det har nämligen SSK gjort i samtliga av sina tre spelade matcher hittills.


(En nöjd Videll efter första målet. FOTO OLSIN SPORTFOTO)


... 0-1 (3.31) Linus Videll (Jonas Almtorp). Almtorp kommer på högerkanten, lägger in en puck diagonalt till Videll som kommer åkande ner mot bortre stolpen, åker ifrån Oscar Steen och sätter 1-0. Snyggt mål.


... timeout: Tog AIK-tränaren Roger Melin redan efter 7.27 . Nu är det inte ovanligt för just Melin att vilja ta en tidig timeout och här behövdes det. Verkligen. AIK var inte med alls i inledningen utan får närmast beskrivas som överkörda av SSK i inledningen men spelade sedan upp sig rejält efter timeouten.



(AIK-timeout. FOTO OLSIN SPORTFOTO)


... sjukanmälan: AIK-backen Stefan Johansson blev sjuk på matchdagen, backkollegan Fredrik Carlsson vilade på grund av en smäll på knäet senast. Tunga avbräck det för AIK som fick köra med sex backar. Inte blev det bättre av att kämpen Tobias Ericsson också satt bredvid, efter en smäll på axeln. Både han och Carlsson hoppades dock vara tillbaka om någon dag eller två berättade de efter matchen.


...debutant: Filip Olsson! Juniorbacken, född 28 januari 1991 fick chansen när Johansson och Carlsson var sjuka. Och tackade med sitt livs första elitseriemål i sin första elitseriematch.


... 1-1 (10.04) Filip Olsson (Mattias Beck, David Engblom).  Mål nästan direkt på tekning. David Engblom vinner teken nere vid Sjögren, pucken går till Beck som skickar den vidare till Olsson som drar på ett distansskott som trasslar sig igenom den täta trafiken framför SSK-målet.


.. mitt framför nästan: Arto Laatikainen tryckte till en AIK spelare, mitt framför näsan på dormarna, så pass att AIKaren landade på domarens grillor. Inte så genomtänkt, blev såklart uvisning på den.


... solonummer: Johannes Salmonsson bjöd SSK på en riktig åktur i slutet av första och snurrade runt som om pucken hade fastnat på bladet men något mål blev det inte av konstnumret.


...solonummer 2: I början av andra var det Martin Chabadas tur att att bjuda AIK på en riktigt åktur runt deras kasse. SSK-forwarden tog sig ett varv och hann även med att lägga ett par puckar på mål. Dock i utsidan av nätet.


... kontring: får nog Johannes Salmonsson stå för då han åkte längs hela isen på kortsidan och avslutade med att göra mål. Första matchen där AIK gör mer än ett mål i matchen för övrigt.


... 2-1 (6.20) Johannes Salmonsson (Johan Andersson) AIK vinner tekningen, Salmonsson drar sedan över hela isen och skickar iväg en pucks som smiter in mellan Sjögrens överarm och stolpen, touchar möjligen Sjögrens klubbskaft.


... replik: kom två minuter på det målet då Fredric Andersson kvitterar.


... 2-2 (8.27) Fredric Andersson (Julian Jacobsen, Alexander Lagerström) Diagonalpass, skott som Fasth inte riktigt får grepp om, pucken ut till Andersson som påpassligt stöter  in pucken. Fasth hjälm flyger av i samband med målet men en titt på videon visar att pcken är över linjen först, i sekvensen efter får Fasth lite folk på sig och då flyger hjälmen.


... trippel: Det kom ett tredje AIK mål också....


(Victor Ahlström på väg mot 3-2. FOTO OLSIN SPORTFOTO)


...3-2 (10.53) Victor Ahlström (Mattias Beck, Mikael Österberg).  En snabb omställning, skott och en retur som går via Victor Ahlströms bröst och kanske även lite med klubban kom vi fram till efteråt . Han fälldes nästan samma sekund också och ramlar sedan in i mål. Dock efter att pucken var över mållinjen.


... målkalas: AIK hann knappt jubla så rasslade det till i egen kasse i en och det var utjämnat för tredje gången.


... 3-3 (11.25) Jocke Eriksson (Ryan Lasch, Mattias Carlsson)  Amerikanen står rätt ostörd bakom kassen och lägger in pucken rätt in i slottet där Eriksson tar emot och styr in kvitteringen.



(3-3 för SSK.  FOTO OLSIN SPORTFOTO)


.... hemläxa:  Säg pp och det såg både skräckslaget och krampartat ut från båda lagen. Finns en del för båda lagen att träna på där.


... mest alerta: Johan Andersson i AIK, som såg till att det blev ett fjärde AIK-mål.


... 4-3 (3.33) Johan Andersson (utan assist) SSK drällde med pucken vid egen blå, det såg Johan Andersson som snappade upp pucken och spurtade ner mot SSK-kassen där han la in pucken på egen hand.


... studspuck:  Ryan Lasch hade öppet mål vid ena stolpen och försökte förtvivlat få ordning på pucken men den bara studsade och for tills läget var över.


... besvikelse. Publiksiffran.  3 481. Men hallå? Nu hördes de som var där så bra att det lät som om det var dubbelt så mycket folk på plats. Men ändå. AIK är i elitserien då är det dags att höja närvaron.


... utvisning: Patric Blomdahls tvåa för hög klubba med 1.50 kvar till full tid. I offensiv zon. Och när SSK redan tagit ut målvakten. Det gav 6-4 överläge för SSK och mål.




(Mattias Carlsson hade en grilla med överallt. FOTO OLSIN SPORTFOTO)

... 4-4 (18.31) Mattias Carlsson (Ryan Lasch, Jonas Almtorp) spel 6 mot 4. Bra jobb av Almtorp och Lasch som grävde fram och fick vidare pucken till Carlsson som klippte till.


...avgörande: kom 1.24 in i förlängningen och var frukten av ett slumpartat beslut av Carlsson. (Läs mer  i text som kommer senare).


... 5-4 (1.24) Mattias Carlsson (Ryan Lasch, Jonas Almtorp). Pucken var på väg ur zonen, det såg Carlsson och klippte till. Pang sa det, pucken gick via målramen och in innan den studsade ut igen.


...videokoll: Tog en evighetslång rad minuter, åtta enligt Expressen, jag kollad inte  men låååååg väntan var det på att Hockeyligan skulle hitta bilderna som visade om det var mål eller inte. Det gjorde man till slut.


Skotten i matchen:  31 -35  (10-7, 14 – 15, 6-12, 1-1)

copyright:www.hockeymedmariehallman.se  TACK till OLSIN SPORTFOTO för bilderna.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Fantastiskt hur man kan dra 3500 människor att se elithockey i Sveriges största stad... handlar det om att elitserien håller så hög kvalité att folk blir bländade och därav håller sig hemma, eller att det kanske är dags att göra verklighet av European Trophy i full utsträckning?

Bästa hälsingar,
Sean Avery

John D sa...

Man undrar ju vart alla aik fans var. Det är ju så mycket snack om att dom är sveriges största klubb så. Eller gäller det bara i fotbollen?

Marie Hallman sa...

Sean Avery och John D: Ja, var fan var alla? Verkligen en besvikelse detta. Var knappt några SSKare på plats heller och SÅÅÅ lång är det ju inte att åka. Bara ta SLkortet och sätta sig på tåget. Så kom igen nu både AIK oc SSK fansen.