onsdag 4 augusti 2010

Varning för Luleå


(Luleåmålvakten Anders Nilsson här i landslagströja inför JVM i vintras. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Oddssättarna på spelbolagen har sagt sitt inför säsongsstarten.
AIK tippas inte oväntat tvärsist av nästan alla (näst sist hos ett bolag). SSK kommer näst sist på tre av fyra spelbolags listor.
Lite fel om ni frågar mig.

Jag är inte helt säker på att AIK kommer vara så jättesämst som många tror. Jag såg nästan alla AIK:s hemmamatcher förra året (missade bara en) och även om det fanns väldigt mycket mer att önska i bland så fanns där också potential i en hel drös spelare.

Jag minns hur få mediakollegor som var på de där matcherna och ibland får jag känslan av att man inte har så bra koll på spelarna utan bara tittar på pappret och letar antal elitseriepoäng under föregående säsonger. Och då ligger så klart AIK risigt till.

Men jag tror Gnaget kan överraska. De kommer inte slåss om guldet och blir det slutspel är det en bonus men jag skulle inte bli helt förvånad om AIK slipper kvalspel och tar någon av platserna nio och tio. Faktiskt.

Jag har inte gjort någon rankning än, den kommer sedan men som sagt. AIK kan överraska dödgrävarna lite i alla fall.

Varför SSK hamnar näst sist på alla oddslistor (och till och med sist på betway) förstår jag inte heller. Känns lite slentrian över den rankingen från spelbolagen. Lite som att - "de har kämpat i botten i flera år, då fortsätter det så".

Jag tror inte att SSK kommer slåss om guldet de heller men en slutspelsplats känns inte helt omöjlig.

Mer exakt än så vill jag inte vara nu. Min rankning kommer som sagt lite senare, jag vill invänta lite träningsmatcherna först. För även om de ibland ger helt fel signaler jämfört med hur det sedan går så kan man se lite tendenser där på spelare och så. Jag vill dessutom vänta in eventuella sena värvningar.

Djurgården? Tror jag hamnar på övre halvan. Ska återkomma till det senare också.

Apropå odssättarna så tror jag de har fel på ett lag till. Noterar att Luleå placeras som sjua-åtta överallt. Jag tror det kan gå bättre än så. Låt säga... någonstans mellan fyra och sexa i serien.

Luleå har gjort en av säsongens bästa värvningar i den nya tränarduon med Jonas Rönnqvist och Thomas Bulan Berglund. Laget ser inte så jättemäktigt ut på pappret men man har en bra målvakt i Anders Nilsson, okej backar och en del pigga forwards. Men framför allt ser man ut att ha en trupp som passar som handen i handsken på Rönnqvist.

Han gjorde underverk i Almtuna med just ett sånt här gäng - spelare som inte är jättenamn men som har potential och framför allt viljan att underkasta sig en asjobbig tränare.
Asjobbig på ett bra sätt ska påpekas, i bemärkelsen får spelarna att ge allt. Alltid.

Han har redan fått Olausson att ändra diet och gå ner 10-12 kilo under sommaren, har inlett träningarna som han avslutade sin tid i Almtuna med lite kortare men supertuffa pass. Med mycket speed och kraft.

Eller som Niklas Olausson konstaterar i en intervju med Kuriren: "Vi tränar inte lika ofta men hårdare. Nu går jag inte från ett träningspass utan att vara helt tömd i kroppen".

Man kan ju undra varför det inte varit så tidigare men... Rönnqvist har en dokumenterad förmåga att få spelarna att köra skiten ur sig. Det är en konst i sig att vara tränare.

Apropå det så ser jag fram emot att intervjua Bulan Berglund på någon presskonferens här nere eller så. Hoppas han får ta några. Den mannen är som en levande citatmaskin. Om han nu inte lugnat ner sig. Men det får vi väl hoppas att han inte har gjort.
copyright:www.hockeymedmariehallman.se

20 kommentarer:

bigge sa...

Det är roligt att se hur olika man kan resonera:) Själv tycker jag att allt utom kvalserien måste ses som en bonus för AIK. De har inte förstärkt tillräckligt och kommer man nerifrån måste man oftast förstärka rätt mycket för att klara sig kvar. I enstaka matcher kan säkert en del av spelarna hålla elitserieklass, men i elitserien måste man vara bra i 55 omgångar vilket man inte behöver vara i allsvenskan där bottenlagen är ganska dåliga. (I kvalserien kan de dock mycket väl förnya kontraktet).

Min andra troligaste kvalseriekandidat just nu är lustigt nog Luleå! :) Trots värvningen av Niinima så har man till största delen värvat allsvenskt. Och för mycket allsvenska spelare brukar straffa sig. Förra året missade de slutspel, i år ser materialet tunnare ut. Rönnmark måste uträtta stordåd om det ska bli slutspel.

SSK tror jag hamnar mellan platserna 10-8. Risken för kvalserien finns, men det kan också bli slutspel. Det som talar mot SSK är att de tappat ett par toppar, det som talar för tycker jag är att de ser ut att ha en större bredd i år. När Linusarna hade tunga perioder förra året förlorade laget oftast, kanske kan bredden göra att man inte blir lika känsliga för formsvackor på enskilda nyckelspelare. I så fall tror jag att det kan bli slutspel.

Marie Hallman sa...

Bigge: Härligt med fler resonemang! In med era, ni andra också!

Anonym sa...

Man kan ju också vända på det. Vilka skall vara bottenlag om de tre 08-lagen skall ligga i mitten ?
Färjestad, Frölunda, HV, Linköping kan vi glömma direkt. Förmodligen är Skellefteå hyfsat bra även denna säsong. Återstår Brynäs, Luleå, Modo samt Timrå. Gnaget får nog hoppas på Brynäs och Timrå efter sig.

Higginz sa...

Det är svårtippat tycker jag. Sedan så är väl inte lagen helt spikade ännu. Någon spelare kan ramla in, respektive ramla ut ;)
Men jag är säker på att AIK kommer ta några fina skalper i början av serien. Det brukar alltid vara så med nyuppkomna lag. Det är mycket spring i benen och mycket som är inspirerande. Samtidigt kanske dom etablerade ES-lagen - utan att dom själva vill det - underskattar dom s.k. bottenlagen/nykomlingarna. Därav så tror jag att AIK till en början kommer ligga runt 8 - 10. Men det kommer inte att hålla en hel säsong, tyvärr. Jag skulle nog sätta några spänn på att AIK kommer lira Kvalserien till våren.

SSK kan bli både fågel eller fisk. Allt hänger på hur bra dom nya spelarna är. Det är ju egentligen Ingen som riktigt vet ännu. Därför ser jag fram emot träningsmatcherna.
Mina förhoppningar är dock att laget tar sig till slutspel. Det är dags nu efter så pass många år nere i bottenträsket. Staden och fansen liksom kräver det känns det som.

Micce sa...

Alltid lika intressant att läsa de olika artiklarna här på sidan.
Om du har tid Marie skulle du gärna kunna få kolla upp Filip Björk som enligt EliteProspects ryktas vara på väg till SSK. Finns det någon sanning i det ryktet? Stämmer det att han tränar med laget? Finns ingen info alls att tillgå på internet om det hela.
Tack för en mycket läsvärd sida!

Erixon sa...

Mtp på att SSK kom näst-sist förra sässen och mtp hur BRA Klasen var förra sässen känns en 11e plats som en rimlig gissning. Klart att en 10-plats inte är omöjligt men klart de är tippade i botten.

Aik? Tillåt mig tvivla. De etablerade nyförvärven håller inte. Rudslätt, Blomdahl, Liwing & Salomonsson. Jesus kristus. Sist bara sist, tyvärr. Jättebra chans att klara kvalserien igen mtp Leksands förfall och att ungdomarna får ES tempo i kroppen.

DIF bör sikta på 3-4 plats och satsa på en semiplats.
Väl där är bara att köra.
Kommer 2 toppspelare in som cover för Ragge/Nilson samtidigt som Jacob är tillbaka i september så är det bara guld som gäller.

Anonym sa...

Hm.

Aik vann varken SE eller Kvalserien.. Förstärkningarna man har gjort imponerar inte. Tycker att man känns som en sämre kopia av Rögle. Tycker främst att backarna ser dåliga ut.
Tärnström har gått ner sig lite varje år och dom andra har en del att bevisa i ES.
Forwardssidan har faktiskt en hyfsad bredd, men ingen spets alls. Dock kan bredden hjälpa laget en del.

Målvaktssidan är intressant. Kräver nog att Fasth blommar ut. Heino klarar inte en förstaspade i ES. Hög press på en sån ung kille.



Angående Luleå så tror jag inte på dom alls. Tror visserligen inte heller på Modo, Brynäs eller Timrå.

SSK blir starkare i år.
Saik svagare
Lhc svagare
FBK starkare
HV likbördiga
Frölunda starkare
DIF Likbördiga

CiprY sa...

1.Färjestad BK
2.Hv71
3.slaka
4.Djurgården IF
5.Skellefteå AIK
6.Frölunda HC
7.MODO
8.SSK
------------------------
9.Timrå IK
10.Brynäs IF
------------------------
11.Luleå HF
12.Solna AIK

Marie Hallman sa...

till alla: Intressant! Särskilt att vi har så olika syn på Luleå. Hm. Ja vi få se ;)Tack för allas tankar i ämnet!!!!

apropå björck, hinner inte kolla i kväll men i morgon innan jobbet - kanske.

Anonym sa...

Marie: Luleå känns som ett klart kvalserielag. Du skriver om tränaren Jonas Rönnqvist. Men vad har han lyckats med egentligen? En flaxsäsong i hockeyallsvenskan. Inget mer än det. Det är väldig skillnad att träna ett lag i elitserien och ett lag i hockeyallsvenskan. Fråga AIK:s tränare Gunnar Persson som har vunnit hockeyallsvenskan och kvalserien med Rögle men som fått sparken som huvudtränare i tre klubbar i elitserien. "Rönnqvist har en dokumenterad förmåga att få spelarna att köra skiten ur sig. Det är en konst i sig att vara tränare." Det låter på dig som han hur lång erfarenhet som helst som tränare. Men det har han ju inte. Han har ju bara den senaste säsongen i Almtuna på tämligen hög nivå. Inget mer än det. Du klagar på att andra journalister kanske är dåligt pålästa. Men i det här fallet känns du väldigt okunnig Marie.
Nej Luleå har en väldigt svag trupp. På tränar och målvaktssidan sidan är laget svagare än AIK. Sen är backsidan bara nämvärt bättre. Och forwardssidan är klart bättre. Men jag tror ändå att det blir Luleå, AIK, SSK och Brynäs som får slåss om plats 9-12. Kanske också Skellefteå med tanke på att dem har tappat många bra spelare och ersatt med tveksamma namn. Lägg därtill en mycket orutinerad tränare och det är inte självklart att de går till slutspel.
Och när det gäller SSK så var laget mycket bättre redan förra säsongen än att nå kvalserien. Men samma sak där - en svag tränare som inte kan få ut det bästa ur spelarna. Då går det också som det går. Och det är nog det som spelbolagen bygger sitt omdöme på - att Poppe är kvar vid rodret. Med bättre folk i båset hade nog oddset varit klart mycket bättre.

Här är min tabell
Färjestad
Frölunda
HV71
Linköping
Timrå
Modo
dif
AIK

Skellefteå
Brynäs

Beirut
Luleå


CiprY: Vad har du för källa på den där stavningen på AIK?

Marie Hallman sa...

Anonym: Han har ju haft två bra säsonger i Almtuna och jag bygger mitt resonemang på det jag har hört från spelare som har haft honom under de här två åren. AIK på slutspelsplats som du har känns svårt. Slippa kvalserien känns som en vettig målsättning, slutspel tror jag blir för tufft. Men TACK för dina tankar. Sånt här gillar jag :D

CiprY sa...

samma källa som dom har, beriut seriöst? jaja solna tattare

CiprY sa...

och hur fan kan man ens tippa Solna AIK över 11 plats? snacka om enögd, men Solna bor kan man ju knappast anklaga för att vara smarta.

Anonym sa...

Marie: Så du går på hörsägner om Rönnqvist? Jag trodde du hade mer på fötterna än så. Självklart säger spelarna att han är fantastisk. De vill väl inte kritisera sin tränare eller?
Nej. Så länge inte Rönnqvist har levererat som tränare på högsta nivå i elitserien så har han väldigt mycket att bevisa. Jag är mycket skeptisk till om han blir framgångsrik i elitserien. Det är lite Poppe och Arvedson-vibbar kring honom.

AIK till slutspel? Tja... det är så pass jämnt mellan några lag i botten att de kan komma allt från sist till åtta... Men de har ju en av seriens mest kompetenta tränare som har en erkänt stor förmåga att plocka ut det bästa ur anonyma spelare (se på när han tog Brynäs till SM-guld). Skulle man bara gå efter lagens tränare, skulle AIK komma mycket högt - topp 5.

Anonym sa...

CipRY: AIK är Sveriges största och MÄKTIGASTE klubb alla kategorier. Men vissa verkar ha svårt att acceptera det. Det är allmänt vedertaget att Södertälje kallas för Beirut.
Det har kallats för det i över 30 år så varför ens opponera sig mot det. Däremot finns det ingenstans där det står Solna AIK.

Laget heter AIK kort och gått. Gå in på www.aik.se får du se.

Marie Hallman sa...

Anonoym: Nej jag går inte på hörsägner. Jag har sett Almtuna ett antal gånger senaste två åren, har pratat med spelare, andra tränare ch går även på vad jag sett själv plus resultaten. Vad har du för koll på Almtuna egetnligen? Känns som du sitter och gissar när det gäller dem bara.
Men strunt samma. Jag tycker det är kul att höra allas åsikter och tänker inte hamna i någon vem som har rätt eller fel diskussion. Tanken var mer att höra allas olika funderingar kring säsongen.
Nu vet du vad jag tror och jag vet vad du tror, det får stanna där.

När det gäller klubbnamn så vill jag att alla håller en hyfsad nivå. Blir det för mycket skitkastning mellan er läsare så kommer jag ta bort de kommentarerna.

John W, Dragskott.nu sa...

Mycket bra skrivet om SSK och Luleå!

SSK är på ungefär samma nivå som exempelvis Brynäs, Timrå och Modo. Det råder inga tvivel om att Södertälje har ganska goda slutspelsmöjligheter - till skillnad från i fjol - och räknas bort av alltför många.

Jag tycker, utöver det faktum att tränarsidan har förstärkts, att Luleå - inte minst om man förutsätter att det värvas ytterligare en klassforward - ser starkare betydligt ut på pappret än i fjol. Truppen är mycket bredare och en som Simon Hjalmarsson är bättre än vad den breda massan tror. Han kan mycket väl få göra A-landslagsdebut redan till vintern.

... och - ja, "Bulan" lär "leverera" rent verbalt - som vanligt. Inga tvivel om det, både på gott och ont för Luleås del... Vissa av "Bulans" uttalanden lär bli rena rama tändvätskan för motståndarna i vissa fall... :)

Marie Hallman sa...

Dragskott: grejt då var vi två :)

bigge sa...

Tänker inte lägga mig i namndiskussionen som sådan, tycker den är lite löjlig.

Däremot kan jag bara inte låta ett illa dolt rasistiskt påpekande bara gå förbi utan bemötande. Att hävda att Södertälje skulle varit allmänt känt som Beirut i 30 år är inte bara en korkad kommentar, den är dessutom felaktig. Kanske om man umgås i samma kretsar som på 80-talet hängde på helikopterplattan och nu sitter och hoppas på Sverigedemokraterna i valet, men inte i andra kretsar.

Förlåt för att det här inlägget drog iväg från hockeyn, men jag kan bara inte låta bli att säga ifrån när någon kommer med så trångsynta och rasistiska insinuationer.

Å andra sidan tyder det på en ganska sorglig världsbild om man verkligen tror att ens egen klubb är den mäktigaste av alla och att fans till andra klubbar bara inte har förstått det...

Marie Hallman sa...

Bigge jag håller verkligen med om sista stycket där. Jag säger bara... ÄLSKA era hockeykrigare, visa stödet, åh vad jag gillar när fansen gör det. Men det här att hata andra och bara se sig själv som störst och mäktigast och alla andra som underlägsna varken gillar jag eller begriper mig på. Vem vinner något på det? Älska stöd och häckla på en bra nivå. Men hata? Aldrig någonsin ever.