måndag 9 augusti 2010

Nygårds: "Att ha ett starkt lag från början är grymt viktigt"

Två besked från SSK i dag, måndag. Finländske centern Pekka Saarenheimo in och så ett nej tack från tjeckiske backen Josef Melichar.


Saarenheimo ska till en början ersätta Petri Pakaslahti. När jag pratade med SSK:s läkare Thomas Hopfgarten för några dagar sedan var förhoppningarna att ”Pakas” enbart skulle missa några av de första försäsongsmatcherna.


Nu ser prognosen dystrare ut för finländaren, varpå SSK valde att agera och ta hit en ersättare berättar sportchefen Per Nygårds:


– Vi har inte fått någon egentlig klarhet om skadan än men utifrån vad vi nu har fått veta av läkarna så känns det som att han (Pakaslahti) inte är tillbaka förrän om två-tre månader. Förhoppningsvis. Och det kan bli mer därtill. Antingen blir det en lång rehab eller så blir det operation och blir det så, så är rehaben lång på den. Han kanske inte kommer i spel förrän tidigaste i november. Då har det gått en 15-19 omgångar och därför kände vi att det var bra att ta in en fullgod center så vi har fyra bra centrar redan från start.


Den nye centern, Pekka Saarenheimo, hur fick ni tag på honom?

– Det var via en kontakt, en annan agent som sa att de hade en center i som de ville bli av med i Kärpät. Vi tog kontakt med Kärpät och hans (Saarenheimos) agent och lyssnade med lite oberoende kontakter som vi har, till exempel andra agenter, tränare, landslagsledning med flera. Sedan kom vi överens.


Det låter som om det har gått fort?

– Ja, ganska. Vi började prata med Kärpät i förra veckan för så fort vi hade fått reda på det här med Pakas och att det skulle ta så lång tid som 15 till 18 matcher, minst, innan han var tillbaka så kände vi att det här (en ny center) var bra. Vi vill ju få en så bra start som möjligt på serien, då det är viktigt för självförtroendet. Får man en dålig start så sänker det ju självförtroendet på motsvarande sätt. Och vi ville ge göra så mycket som möjligt för att få en bra start genom att höja skickligheten i laget så därför tog vi en center till, säger Nygårds.


Saarenheimos kontrakt gäller för hela säsongen och inte bara under Pakaslahtis skada.

– Vi kände att behövs det så kan både (Jonas) Almtorp och Freddan (Andersson) gå ut på kanten och även Saarenheimo kan spela där även om han helst är center. Det är ju inget bekymmer att ha många bra spelare. Tvärtom. Det blir ju ofta skavanker, det vet man av erfarenhet. Det är ju bara kolla på vad som hände förra säsongen när Lehoux fick hjärnskakning och var borta länge, Videll och Pakas var också borta ett tag...


Ni letade efter en forward utöver Pakaslahti innan den här värvningen blev klar. Vad händer där nu?

– Vi fortsätter leta efter en back till (då Melichar tackat nej) och en forward, en spets men då ska det vara en (renodlad) forward och inte en center. Om inte till exempel Jockes korsband går sönder i morgon eller något liknande.


Hur långt har du kommit på den forwarden?

– Det finns några namn som vi tittar på men de måste självklart passa ihop med den budget som vi har, säger Nygårds och fortsätter:


– Vilken spelare det blir beror lite på vad som händer på backsidan också. Vi har sagt att vi gärna vill hitta en europeisk back och en icke eu-forward då vi bara har utrymme för en icke eu-spelare till på grund av (Ryan) Lasch. Sedan kanske vi hittar två från Europa ändå men vi får se. Vi ska försöka göra laget så starkt som möjligt utifrån de möjligheter vi har med icke eu-platser och så vidare.


Den försäkring som alla elitserieklubbar har, går för tillfället in och täcker upp för Pakaslahtis lönekostnader. Det innebär att SSK – för tillfället - kan använda den tänkta ”Pakaslönen” till Saarenheimos lön.


– Sedan får man se när Pakaslahti kommer tillbaka. Då ska vi betala lön för båda men det är först när han (Pakas) kan spela match och kan göra det utan men som försäkringen inte täcker den lönen längre.


När det gäller tjeckiska landslagsbacken Melichar som hade fått ett förnyat kontraktsförslag av SSK så har han nu slutligen tackat nej till spel i klubben.


– Han har tydligen fått ett annat jobb. Det var vad han sa till mig i alla fall, att han tackar nej på grund av annat jobb. Men var vet jag inte. Det verkar inte officiellt än (måndag kl 17.20), säger Nygårds.


SSK:s sportchef har vid sidan av Melichar jobbat med ytterligare namn för säkerhets skull.

Och innan seriestart hoppas Nygårds ha fått hela laget på plats.


– Ja det hoppas jag. Absolut. Vi har framför allt just nu ett namn som vi jobbar med som kan bli klart i morgon eller så blir det nerslag som det blev med Melichar och då får vi jobba vidare med andra spelare.

Men att ha ett starkt lag från början är grymt viktigt, säger Nygårds och fortsätter:


– Självförtroende är inget du hittar under en sopkorg, det är något man måste spela sig till och det gör du genom att få ihop laget så tidigt som möjligt så att man får gruppen att fungera och verkställa den spelidé som man har. Det är klart att det alltid kan hända saker med spelare och skador som nu med Pakas men då måste man ha en plan B. Och man måste ha ett så bra lag som möjligt redan i början av säsongen, det vore dumt annars. Det är ju bättre att släcka branden tidigt än att vänta tills hela huset har brunnit ner.


När det gäller nye finländaren Pekka Saarenheimo så har det redan höjts undrande röster varför han tokdippade i sin poängproduktion förra säsongen.


Saarenheimo gjorde då bara 12 poäng (4+8) på 49 matcher. Det kan jämföras med de tre säsongerna innan då poängskörden var 43 -33-respektive 46.


Och så här förklarar Nygårds dippen som inte hade med någon skada att göra:

– Det jag har fått höra av Kärpäts sportchef, det är att Saarenheimo och tränaren inte var någon bra kombination. Han fick ingen bra speltid och ingen bra position. Kom hem till sin hemstad Uleåborg (från Rauman Lukko) och det blev ett väldigt hårt tryck på honom att leverera. Han fick kanske för hög lön jämfört med vad han hade haft i Lukko. Den pressen blev negativ plus att tränaren inte gav honom det utrymme han behövde. Det blev för mycket med den press han hade på sig själv i kombinationen med pressen från ledning, fans och media. Och då blev det inte bra.

14 kommentarer:

Kent Fredriksson sa...

Som vanligt, bra snack Marie. Som Nygårds så riktigt säger så är starten oerhört viktig. Såväl för SSK som övriga lag men för de som tippas i den nedre regionen är det extra viktigt

Marie Hallman sa...

Kent: Tack du:D Jo Nygårds innställning känns mycket bra ... speciellt om man jämför med förra säsongen då det inte fanns ett försvarsspel värt namnet förrän efter jul och det hela hösten hette att det kommer sedan.... men då var det ju försent när det väl kom. En bra start är verkligen grymt viktigt, speciellt för de här lagen som SSK, AIK med flera som inte har de allra tyngsta trupperna meritmässigt. Jag tyckte han hade en skön metafor om självförtroende där. Att det hittar man inte bakom en sopkorg utan det spelar man sig till (alternativ tappar med dåligt spel). Helt rätt tänkt tycker jag

BigDan sa...

Tack Marie du är grym!

Svempa sa...

Om Nygårds vill ha ett bra lag får han väl sätta samman ett sånt då. Just nu är det väldigt ihåligt, både på back och målvaktssidan och speciellt många snipers framåt finns det inte heller. Junisarna i all ära som klev fram i första träningsmatchen - det är inte dem som ska bära laget under säsongen. Det är rutinerade namn som varit med förr och frågan är vilken standard dem håller. Sen är jag tveksam om Poppe är rätt person att få fart på laget. Han hade redan förra säsongen ett tämligen namnkunnigt lag men det blev kvalserien ändå.

Jag hade gärna sett en comeback för Strumpan i båset.

bigge sa...

svempa: Strumpan? Jag ryser vid bara tanken. En tränare som i bästa fall kan gneta upp ett lag i es, inte mer. Varför ge upp den positiva hockey laget spelade förra säsongen? Jag tror mycket på Poppe som tränare och speciellt hans syn på hockey och i år har han dessutom ett års erfarenhet att luta sig mot. Låt oss nu inte riva ner de positiva intentioner som finns i klubben och som bland annat innebär ett eget spel!

Cypercap sa...

Svempa. Strumpan och hans neggohockey? Vad har han någonsin lyckats med i ELITSERIEN. Visst, killen e grym på att spela upp lag från kvalserien, men inte mycket mer än så. Säger dock inte att Poppe är rätt person.

Tack marie för en riktigt bra intervju. Alltid lika skönt att kunna gå in här och få svar på dom viktiga frågorna ;-)

Anonym sa...

Känns som att Nygårds som sportchef är det bästa som hänt klubben sen -85. Kort sagt: Rätt man på rätt plats!

Svempa sa...

Cybercap och Bigge: Vi gick till slutspel under Strumpan. Under Poppe blev det kvalserien, trots ett på papperet förstärkt och bättre lag. Där har ni främsta orsaken till varför. Poppe kan säkert mycket hockey och är bra på att vara gapig men det är inte samma sak som att få till ett framgångsrikt lag.

Med Poppe har det varit rejäla svängdörrar bakåt och i mittzon. Var det något Strumpan såg till var det att täppa till bakåt i första hand.

CiprY sa...

hmmm, gick vi till SLUTSPEL med strumpan!? å fan måste ha legat i koma, säg mig vilken säsong gick vi till slutspel med strumpan?

första året med strumpan i ES kom SSK 9a, andra året SIST! så va fan snackar du om Svempa?

Marie Hallman sa...

BigDan: Tack själv! :)

Svempa: jag håller inte riktigt med dig om laget. Och jag tror att en eller ett par juniorer kan ta klivet fram i år. Strömberg? Nä, tror inte det...

Bigge: håller med om att SSK ska fortsätta spela positiv hockey men med bättre försvar. Det var ju det som var lätt katastrof förra året men håller finländarna så...

Cybercap: Tack själv, det värmer :D GLad att du läser!


Anonym: Jupp! Känns som ett mycket bra val.

Olle Qvennerstedt sa...

Nygårds var en bra värvning för att göra bra värvningar när något (Pakas) går snett.
Han gör vad han har resurser till.
SSK kan skatta sig lyckliga, inte självklara i KS till våren, verkar det som.
Tack Marie för din förklaring till spelarlöns-försäkringen som utgår under en skadeperiod.

Cybercap sa...

Svempa: Ja måste fan också legat i koma den sessen..

Strumpan stod för den mest destruktiva hockey jag någonsin sett. Och det faktum att han fortfarande står arbetslös inför nästa säsong säger väl det mesta.
Vet iofs inte om det är så att han själv valt att lägga hockeyn på hyllan eller om han helt enkelt inte får något nytt jobb.

bigge sa...

Jag låg också i koma året Strumpan tog oss till slutspel.

När det gäller defensiven lär det knappast varit i huvudsak Poppes fel. Kolla på backbesättningen man hade förra året, inte ens en tvåmeterskille med skäggväxt på turbospeed kan trolla med det materialet. Med Seikola, Laatikainen, Hedin kvar, lovande juiorer som utvecklats under ett år m.m. ser det dock betydligt mer lovande ut.

Marie Hallman sa...

Olle: jag håller med dig om Nygårds där. Tack själv att du läser! Den där försäkringen går in fullt ut först tre månader efter att en anmälan är gjord och då SSK var snabba coh anmälde skadan redan i vår så tar försäkringen kostnaden för Pakas nu. Himla bra.

Cybercasp: Jag tror Strömberg är sugen på att forsätta. lät så i den senaste artikeln med honom i somras.

bigge: precis, jag säger bara ryan glenn! som förvisso var poppes speciella val men ändå. Backbesättningen ser bättre ut nu, så nu borde det gå bättre. Gör det inte det så ska poppe ha kritik tycker jag men det måste ju få gå ett tag först så man ser om det blivit bättre eller inte. :D