måndag 2 augusti 2010

Djurgårdens läkare om Ragnarsson "Vi får se hur långt det bär"

Jag har utlovat en artikel om Marcus Ragnarsson, här är den. Finns en kortare version på DN.se också som ni hittar på denna länk. Men här har ni orginalet.


(Marcus Ragnarsson testar ett skott under ispremiären. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Han har räknats ut ett antal gånger under sommaren. Men när Djurgården drog igång sin isträning för säsongen så fanns Marcus Ragnarsson med på isen ändå. – Vi ser isträningen som en form av rehabträning, en form av sjukgymnastik för honom som är jättebra, sedan får vi se hur långt det bär, säger Djurgårdens läkare Bengt Gustavsson.

Det var redan i vintras som Marcus Ragnarsson fick problem med ena axeln men istället för att vila körde han på även under slutspelet.

När han gjorde en operation efter sista finalmatchen konstaterade läkarna att två muskler var så skadade att han bör göra en operation till och flytta en annan muskel till muskelfästet där de trasiga musklerna suttit.

Och prognosen inför hösten har sett dyster ut. Det har till och med ryktats om att karriären var slut. Men det behöver den nödvändigtvis inte vara, säger Gustavsson:

– Den första operationen gjorde Ragnarsson för att få bort mycket av det onda, för att få bort smärtan och han har känt sig klart bättre nu än vad han gjorde i slutspelet. Tills vidare så kommer han att träna på is så får vi se vad det kan bli sedan, säger Gustavsson och fortsätter:

- Om det blir operation i höst eller inte beror på vad han känner att han kan prestera på isen och på hur livet blir vid sidan av isen om han kör på. Men i dag funkar det dagliga livet hyfsat så därför kan han lika gärna köra på med lite isträning. Det finns ingen anledning att avstå den.

Djurgårdsbacken såg pigg och fräsch ut under isträningen men avstod att köra kampmoment och annat som kan slita på axeln. En operation är som sagt – eventuellt – på gång i höst. Men någon brådska är det inte:

– Han skulle kunna göra den idag, i morgon eller om fem år. När man gör den beror på hur mycket besvär han har, hur handikappad han blir av sin skada. Idag var han på is för att han ville det själv och för att han mår psykiskt bra av att vara där. Men också för att få en uppfattning om hur det står till med axeln nu, säger Djurgårdsläkaren.

Det kan låta märkligt att en spelare som har svårt att lyfta ett mjölkpaket med armen rakt ut samtidigt kan stå och skjuta slagskott men det finns en förklaring:
– I hockey kan man flytta armen på ett annat sätt än i vardagen eftersom han får stöd av klubban och hjälp av den andra armen. Om man till exempel är skadad i höger arm och håller i klubban med höger hand så ger även vänsterhanden, när man till exempel skjuter ett slagskott, skjuts åt skottet.

Det där begriper jag inte riktigt?
– Nä men man kan säga att han tar hjälp av andra armens rörelse när han förflyttar klubban och kan då göra saker som inte går om man bara skulle använda högerhanden/armen och inte få den skjuts (stöd) som vänsterarm och klubba ger.

Exakt när en operation kan bli av är oklart. Än finns ingen tid bokad och det är inte ens helt säkert att det blir en operation.

– Vi ser inte att det är någon brådska så och så länge som han blir bättre så opererar vi inte, det är ju ingen idé att göra en operation bara för att om du förstår. Utan vi gläds åt det som är nu, att han kan köra på med isträning efter sina förutsättningar så får vi se hur långt det bär.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Huvudsaken är att Ragge inte får några framtida problem, får vi se honom i världens vackraste tröja igen så är det bara bonus.

Berra

Marie Hallman sa...

Berra: Ja man ska inte behöva vara handikappad resten av livet ju!

Larry sa...

Marie: Ha ha ha. Bra kommentar. Alla som lirar för dif och har en pyjamas på sig med världens fulaste och mest fantasilösa och tråkigaste klubbemblem är ju handikappade för resten av livet ändå.

Marie Hallman sa...

Larry: Eh det var inte det jag menade och det vet du... jag tycker det är lika sorgligt, oavsett klubb, om någon spelare tvingas sluta på grund av skada och sedan får lida av sviterna efteråt.