onsdag 4 augusti 2010

Dialog ska locka NHL-spelare till VM

DN.se för mig idag igen. Har gjort en artikel om nye förbundskaptenen Pär Mårts träff med NHL-spelarna idag, onsdag.
Här har ni den.

Dialog och kommunikation.

Så ska Tre Kronors nye förbundskapten få med sig tillgängliga NHL-spelare till VM.

– Vi har en idé kring hur man möter människan. Hur man samlas och avslutar en turnering. Hur man håller kontakten. Det finns en detaljerad plan över hur landslagen ska drivas, säger Pär Mårts till DN.se


Steg ett på vägen att få med sig – bland andra – NHL-spelarna var att träffa dem och ta reda på vad de behöver för att känna sig sugna på spel i Tre Kronor. Därför träffade landslagsledningen 30 NHL-proffs i fem timmar under onsdagen. Och på programmet stod bland annat en tur med ribbåt ute i Stockholms skärgård.


– Vi åkte ut en liten sväng och kände på vattnet. Ingen trillade i och vi hade tur att få alla med oss, säger Mårts till DN.se med ett leende.


Landslagsledningen (se faktaruta nedan) presenterade sig själva och det spel och den värdeidé som det nya Tre Kronor vill jobba med, bjöd på lunch och bad framför allt spelarna att berätta vad som behövs för att de ska ställa upp i landslaget.


– Det kom fram många saker som vi har skrivit ner. Jag vill inte berätta allt här och nu men en stor del är vilken dialog man har. Hur man kommunicerar med varandra under säsongen var en nyckelfråga, säger Mårts.


Att sköta dialogen med spelare runt hela Nordamerika, i Ryssland, nere på kontinenten och självklart även i Sverige kräver tid. Vilket i sin tur kräver delegerat ansvar för att funka.


– Det är därför som Johan Garpenlöv har fått i huvuduppgift att hålla kontakten med NHL-spelarna. Jag kommer också åka över och ringa och prata men han äger den frågan för ska jag ensam vara tillgänglig i Finland, Ryssland, USA, Kanada och samtidigt åka runt och hålla i kurser så går det inte, konstaterar Mårts.


Han och Johan Garpenlöv kommer åka över tre gånger till USA. Det kan bli fler resor för Garpenlöv eller dem båda, det bestäms senare.


Men även spelarna i Ryssland kommer att få besök, liksom spelarna runtom i alla elitserieklubbarna som Mårts kommer att besöka kontinuerligt.


– Tre Kronor består ju inte bara av NHL-killar utan grundstommen är väl inhemska spelare, sedan vill vi ha NHL-spelare med i båten också. Men de är lite svåra att täcka in allihop när säsongen är igång så i dag var just de i fokus.


Men trots att hela 30 NHL-spelare, bland andra Niklas Kronwall, Douglas Murray och Jonas Gustavsson, fanns på plats finns fler att träffa.


Några av de största stjärnorna hade inte möjlighet att komma och därför kommer Pär Mårts åka runt och träffa de spelarna lite här och där i Sverige innan de åker över.


– Jag har varit i Mölle och träffat Zäta (Henrik Zetterberg). Ska träffa (Nicklas) Bäckström i Gävle och åka till Göteborg och träffa Henke Lundqvist. Sedan ska jag träffa Sedinarna och några till när de är ute med Icebreakers, säger Mårts.


Som sedan alltså kommer att följa upp sommarens kontakter i vinter, med början i oktober.


Kommer du ha samma nära kontakt med elitseriespelare som kan tänkas bli aktuella?

– Ja, vitsen är att alla vet om de är tilltänkta i Tre Kronor eller inte. Jag har inte alla svar nu på hur just de kontakterna ska skötas, jag har bara en idé om att man måste mötas och att kommunikation är en viktig del av verksamheten, säger Mårts och fortsätter:


– Vi har jobbat jättemycket under åren med en idé om hur dialogen ska skötas, vi har en idé som alla landslag ska jobba kring. Mycket av det här jobbet går ju ut på att skapa relationer. Sedan ska man ju coacha också men man måste ju börja någonstans.


Exakt hur ville NHL-spelarna ha sin dialog då? Telefonsamtal, sms, besök eller e-post?

– Det är lite individuellt hur de vill ha det. Men vi ska försöka hitta en form som de har tid och lust och ork med. Vitsen är att göra det så individuellt som möjligt av respekt för människan.


Fakta: De här personerna i lagledningen var med på mötet:

Pär Mårts, förbundskapten.

Peter Sundström, assisterande förbundskapten.

Johan Garpenlöv, general manager.

Stefan Ladhe, målvaktstränare.

Per Pettersson, mental coach.

Helena Eriksson, kansliet på Svenska Ishockeyförbundet.

Copyright: DN.se/Marie Hallman


4 kommentarer:

Erixon sa...

Vill inte vara jobbig men du skriver: "Slovakiske landslagsbacken Lubos Bartecko"

Grym center, som back inte landslagsmässig ;)

Marie Hallman sa...

Erixon ibland går det för fort så det är bara bra att du säger till om det är fel. Men vilket inlägg tänker du på???? Nog för att jag jobbat dubbelt här nu ett tag men jag minns inte när jag skrev om Bartecko. Så säg vilket inlägg det är så ska jag ändra där.

Erixon sa...

CITATET:

Marie Hallman sa...

Erixon. Så klart. ja du ser. trött är bara förnamnet. NU Ska jag ändra. Tusen tack.