söndag 11 juli 2010

Sundin!

35 grader ute och säkert minst 45 i bilen när jag rattade mot DN:s webbredaktion och … lite absurt men då, av alla dagar, var det dags för Mats Sundin att sommarprata i P1.

Och jag må vara helt störd men jag blev, i solgasset och trots den stekheta bastufeelingen i bilen utan AC, sugen på hockey. Helt galet men det blev jag. Tur att det bara är någon månad kvar nu, he, he.



(Mats Sundin spelar in programmet Sommar i P1. Foto: Sveriges Radio.)


Mats Sundin pratade lite om sin uppväxt och sin släkt i Tornedalen, men också en hel del om hockey. Inga kioskvältarstories men det fanns några punkter jag fäste mig särskilt vid.

Som när han berättade att han, som ju tagit OS-guld, VM-guld och spelat över 1 300 matcher i NHL hade en knut i magen av nervositet inför varje match – karriären igenom. Otroligt egentligen. Man kan tro att sånt där ska försvinna i takt med erfarenheten men tydligen inte, inte ens hos en superstjärna som Mats Sundin.

Men kanske är det ett sundhetstecken också, att det finns ett pirr där, att det finns en nerv, att det finns en spänning. Den dagen den knuten saknas kanske det är dags att satsa på något annat? Jag vet inte, alla kanske inte känner så som han gjorde heller men fascinerande är det ju att han hade samma känsla, samma knut i magen inför match, som 13 åring och som veteran närmare de 40.

Mats berättade också om vardagen som kapten i Toronto, om hur han – varje dag – snackade med 20 till 30 reportrar. Lite annat det än här hemma om man säger så…. Och att det visserligen var trevligt att slippa fortkörningsböter och krognoter (när det gick bra) bara för att man var mister Sundiiiiin. Men att han karriären igenom också stod där med samma fråga – med jämna mellanrum när det gått emot ett par matcher, nämligen: ”varför gör du inga mål”?

Och att han varje gång tänkte: "Hur fan ska jag kunna svara på det"?
Tänkvärt för media och fans som kräver svar på allt i alla lägen. Ibland finns det kanske inget att säga. Det bara är.

Var fascinerande också att höra om Pat Quinns uppläxning av Sundin när han i media sagt att laget gav upp i en match, där svensken stod på sig trots Quinns kölhalning av honom inför lagkamraterna dagen efter och till slut fick ett ”you have a point there” med sig. Stort.

Mats nämnde också, i förbigående hur pressen att alltid vinna påverkade flera lagkamrater genom åren. Han sa att en del ”äter piller, andra dricker varje kväll för att klara av det.” samt att ”en del helt seriöst sover med hockeyklubban mellan benen, i fosterställning” inför matcherna.

Att folk tar till droger har jag hört förr men det hade varit intressant att få det utvecklat lite och inte minst hade det varit intressant att få veta när han sett någon sova med hockeyklubban!?! Och hur den lagkamraten förklarat det… Eller så kanske det är något man inte pratar om? Bara ser och noterar? Jag vet inte.

Det går att höra programmet i efterhand, gå in på Sveriges Radios hemsida så hittar ni en länk till programmet här. Där finns också en liten bonusintervju med Mats.

Dela

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker det blev mycket NHL perspektiv på hela programmet. Hade varit lite mer spännande om han uppehållit sig kring sin framträdande roll i Tre Kronor och hur han mådde då han drog från DIF till Quebeck och hatramsorna stod som spön i backen. Hela programmet kändes lite för klämkäckt. Hade varit kul med en liten sensation som ingen visste om. Förutom detta är Sundin en av de största spelarna genom tiderna och hoppas han får ett långt fint liv som hockeypensionär.

Marie Hallman sa...

Anonym ett: Jo det var bara NHL i princip. Och lite barndomsminnen. Och aningen klämkäckt ;) men jag håller med dig om att han är en av de största svenska spelarna genom tiderna.

Anonym två: Se ovan... men jag förstår att du tycker det är trist att han inte nämnde DIF. Å andra sidan är det inte helt lätt att göra ett sånt där program där man får ett visst antal minuter och sekunder och inget mer.Det blir till att prioritera. Varför han valde bort vissa saker och andra inte vet ju bara han.

Anonym sa...

Han är ju den största DIF svikaren genom alla tider i hockey. Så man är väl inte förvånad. Han borde inte få sitta i den där VIP logen och titta på VÅRT lag. Nää dra gubbj'vel!

Marie Hallman sa...

Anonym: Var ju en del rykten i våras om att han skulle få någon roll i DIF, ska bli intressant att se om det bara vara snack eller inte nu...

Hans sa...

Alla anonyma: Att han inte pratade om DIF kan ju bero på att han spelade i där i vadå... typ 30-35 matcher? (+ knappt ens en säsong i junislaget). Tror han har större hjärta för bra många fler klubbar innan han kommer fram till lilla sketna turgården...

Träffade f.ö. Sudden vid ett flertal tillfällen för några veckor sedan. En otroligt sympatisk kille.