tisdag 20 juli 2010

Silly season SSK: "Inget som känns särskilt nära just nu"

Bara några dagar kvar nu på elitseriespelarnas semester.

Nästa vecka samlas de för att köra i gång med tester inför säsongen.

Men det saknas någon spelare här och där i trupperna. SSK letar till exempel fortfarande efter en back och – om pengarna räcker – även en forward.



– Det händer ingenting just nu faktiskt. Det är klart att vi håller på och letar och jobbar på det men vi har inget alls just nu som är klart, säger SSK:s sportchef Per Nygårds.


I början av juni började SSK jobba på tjeckiske landslagsbacken (och före detta LHC-spelaren) Josef Melichar. Kontakterna intensifierades allt eftersom och var som mest intensiva från mitten av juni och över slutet av samma månad. Sedan tog det stopp.


–Ja, sedan ville han vänta. Vi har ju pratat med Melichar och så men han vill avvakta. Jag vet inte vad han väntar på egentligen, om han väntar in en annan klubb eller vad det är.


Hoppas han på spel i KHL?

–Ja det måste väl vara det, för han får nog inget kontrakt i NHL.


Kan det vara andra elitserielag som har blandat sig in?

– Ja, det kan det väl men då borde han ju ha tackat ja till dem då men det har han ju inte heller gjort utan det är mer som att han väntar på något annat hela tiden.


Innebär det att ni har avfört honom?

–Nej, vi vill gärna ha honom men jag vet inte... vi får vänta och se. Än så länge har han ju inte skrivit på för någon annan i alla fall men han säger bara hela tiden att han vill vänta och se (vad mer som finns). Sedan har ju vi vissa ledtrådar här hemma också som vi jobbar på men det är inget av dem som känns särskilt nära just nu, säger Per Nygårds och konstaterar att marknaden har varit ovanligt trög i sommar.


En känsla som han delar med fler. Nygårds var ju över till Dallas development camp för rookies och fick där höra från flera håll att andra hade samma känsla.


– Jag snackade med en del agenter där borta, bland annat Peter Forsbergs agent (Don Baizley) och han sa att så här många spelare utan kontrakt har det aldrig varit vid den här tiden tidigare. Inte så här många bra spelare som det är nu.


Varför är det så då?

–Jag vet inte om lagen där (i NHL) håller ut lite för att få ner lönerna. Men i normala fall skrivs det många fler kontrakt den 1 juli än vad som har skett i år. Baizley sa att så här har det aldrig varit, att det kan vara bra att vara kylig. Han trodde att många väntar på NHL kontrakt men när de inte får det så kommer säkert många att vara sugna på spel på andra ställen, säger Nygårds.


Han har som sagt varit i Dallas några veckor i sommar, inbjuden som elitinstruktör under deras Sommar-Camp. Där fick han förutom instruktörsjobbet bland annat en bra inblick i organisationen, hur fysträningen går till, fick veta allt om Dallas sätt att rekrytera spelare, kolla hur deras och farmarlagets general managers jobbar.


–Det var väldigt kul att se hur de jobbar. Det var det, verkligen.


Hann du kolla in några spelare alls vid sidan av instruktörsjobbet?

– Nja, jag pratade lite med deras general manager för farmarlaget och lite andra folk, om ett antal spelare. De (Dallas organisation) får ju reda på alla spelare vars kontrakt går ut, de har en väldigt bra koll, det var kul att se hur det funkar. Så vi diskuterade en del också, det var något forwardsnamn där som jag jobbade på lite men det blev inget. De går som alla andra och väntar på NHL men vi får se, det har som sagt aldrig varit så här många bra spelare lediga vid den här tiden som det är nu.


När jag pratade med assisterande SSK-tränaren Peter Larsson runt midsommar så trodde han att det nog inte skulle bli någon ny spelare klar innan ni går på is i alla fall. (Vilket sker 2 augusti). Verkar som han får rätt eller?

–Jo, så kan det bli. Det kan komma att bli ännu senare också, det vet vi inte, fast jag vill gärna ha så många spelare som möjligt klara när vi går på is. Sedan får man inte alltid som man vill, ibland får man vänta för att få in rätt spelare, säger Nygårds.


Och SSK letar alltså en back i första hand men kan även tänka sig en forward till innan starttruppen är fylld:

–Ja, vi tittar på det i alla fall. Vi har finansiella möjligheter att ta in både en back och en forward så vi tittar på det men då ska det verkligen vara rätt spelare, en som tillför truppen något. Det ska väl alla göra i och för sig men då vill vi få in spetskompetens i så fall. Helst en kreativ målgörare – om det finns att hitta för de pengar som vi har. Sedan vill vi få in en defensiv back som är rörlig. Det ska inte vara en som staplar runt på rören, utan en rörlig back som har balans i sitt agerande och kan bidra även i slutet av matcherna, slår Per Nygårds fast.


På måndag samlas SSK igen för en testvecka som avslutas med någon typ av team building på fredag. Någon ”gruppgrej” som SSK:s sportchef beskrev det. Exakt vad kunde han inte berätta nu.


Och det kan hända att SSK:s isträningar (som börjar 2 augusti med ispremiär inför fansen) kan få celebert besök. När bloggen pratade med Niclas Bergfors för en vecka sedan var han intresserad av att vara med och köra inför NHL-säsongen. Även andra NHL-proffs som Jonte Ericson har anmält intresse.


– Sedan brukar ju Micke Samuelsson, Tom Wandell och Niklas Grossman köra här med men Grossman har köpt boende i Stockholm så vi får se. Vi brukar ju gilla att det är med och kör i den mån det går. Det får inte bli för mycket folk på träningen så att den inte är funktionell, å andra sidan så ger de inspiration och så vill vi gärna att de har en positiv anknytning till oss, för förr eller senare så kommer ju dem hem också. Men jag vet inte nu exakt hur det blir, vi får se.

copyright:www.hockeymedmariehallman.se



Dela

4 kommentarer:

Higginz sa...

Tack Marie för den intervjun med "Nygge".
Välkommen tillbaka förresten till dessa abstinenstider modell värre. Nu vill man ju att det ska dra igång igen, med nya stela skydd, träningsmatcher i skogarna runt sveriges byhålor och sen... till slut... ES-premiären!.

Hoppas att Nygårds hittar ett par klasslirare till. Det skulle kännas bra.

Marie Hallman sa...

Higginz: Tack själv du :D Ska bli intressant att händer nu när säsongen börjar dra i gång, om det kanske får fart på en del som väntar...

Anonym sa...

Tror anledningen till att free agent marknaden går så trögt är Ilja Kovaltjuk. Många lag där borta vill han honom många lag i KHL vill ha honom. Tror att marknaden kommer ta fart om han får igenom kontraktet med Devils.

Marie Hallman sa...

Anonym: Nja, enligt en person jag snackade med nu i kväll som har bra koll så handlar det dels om att man har klämt in några stjärnor i varje lag oc att man nu måste hålla nere lönerna på resten för att klara lönetaken. Plus att man har många kontrakt på arbitration = en domstol som bestämmer vad det ska vara för lön och då vet ju inte klubbarna vilket utrymme de har mot taket förrän de förhandlingarna är klara. Vet att det är så i tex Atlantas fall där klubben vill ha Bergfors men inte kan förhandla förrän de är klara med arbitration.
sedan sa personen jag pratade med att många lag säkert prövar unga spelare nu men sedan kommer man inse i början av säsongen att det inte håller och ta in äldre, dyrare och det vet många spelare och väntar ut det läget. Bland annat.