torsdag 22 juli 2010

Silly season DIF: Marcus Nilson. "Vi får börja titta på en del andra alternativ"


(En minst sagt efterlängtad kille för DIF, som dock funderar och funderar. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Marcus Nilson har fortfarande inte bestämt sig för var han ska spela i vinter.

Djurgården har, som Expressen skriver i dag, erbjudit ett långtidskontrakt som sträcker sig över tre till fyra år.

Men Djurgårdsforwarden funderar fortfarande på NHL – trots att DIF:s deadline för ett beslut har passerat och nu garderar sig klubben:


– Ja, nu får vi börja titta på en del andra alternativ, konstaterar klubbens sportchef Janne Järlefelt.


Marcus Nilson har varit tydlig mot Djurgården hela tiden. Om det kom ett tillräckligt bra anbud från NHL ville han återvända dit. Men DIF hoppades ända att man skulle få behålla landslagsforwarden och beslöt sig för att vänta. Man gav Nilson en deadline till mitten av juli, men inget svar kom och nu börjar det lida mot slutet av månaden:


– Vi ville ju ha ett besked men har inte fått det och i och med det så... vi trodde väl att han skulle stanna, men det var en medveten riskkalkyl vi gjorde att vänta på Mackan. Vi trodde inte att det skulle bli NHL för honom.


Det här långtidskontraktet, har det varit på tal hela tiden som ni har diskuterat eller har det kommit upp nu på senare tid?

– Nja, det är ju Tommy (Engström, klubbdirektören i Djurgården) som sköter kontrakten så det får du egentligen diskutera med honom men om han (Nilson) skulle stanna så är det ju ofta så att de äldre (spelarna) vill ha en längre tids kontrakt. Men vi får se. Jag kan bara säga att det är synd OM det nu blir så att han väljer NHL i stället, för vi har hoppats och trott på Mackan. Men nu får vi gå ut och börja titta på vad det finns för alternativ. Vi hade ju velat ha besked redan nu men när vi inte får det så får man titta på vad annat som finns.


Har ni satt någon ny deadline? En "måste, måste ge besked" deadline?

– Nej, men vi måste ju börja leta alternativ nu och hittar vi ett som vi vill signa så får vi väl kolla då med Mackan vad han vill, eftersom vi inte kan få ett besked av honom nu. Vi får agera så, att vi letar alternativ och hittar vi någon som vi kan och vill knyta till oss så kommer vi först undersöka med Mackan vad han säger, säger Järlefelt.


När bloggen pratade med SSK:s sportchef Per Nygårds häromdagen, berättade han att amerikanska agenter påpekat för honom att det finns fler bra spelare utan kontrakt på andra sidan pölen än tidigare.


Att klubbarna inte kommer med kontrakt och att fler bra spelare än någonsin sitter och väntar och hoppas på bra anbud.


Det är precis vad Djurgårdens sportchef också fått uppleva.


– Ja, jag har varit i kontakt med flera spelare och agenter. Det finns mellan 150 och 200 spelare, NHL-spelare som inte har fått kontrakt, så det är en konstig situation. Den stoppar liksom upp allting, både när det gäller att spelare ska gå till KHL eller andra ligor i Europa men det verkar som att klubbarna (i NHL) vill dumpa lönerna nu, säger Järlefelt.


Det borde i och för sig tala för att de svenska elitklubbarna får fler alternativ att välja mellan? Fler bra alternativ?

– Ja, det hoppas man ju. Jag har hört från flera håll där att ”ni behöver inte vara oroliga, det kommer att finnas många spelare, men de skriver inte på just nu” så det finns många spelare där men man vet ju aldrig, konstaterar Janne Järlefelt.


Djurgården letar ju en även efter en back som kommer vara ersättare till axelskadade Marcus Ragnarsson också men även där är läget detsamma.


– Ja det är lite samma sak där. De finns ju men de väntar (på bra NHL-kontrakt). Vi har några namn, en lista över spelare som vi är intresserade av, men sedan får vi se. Och nu har vi sagt internt, att vi kommer att ha tålamod och var noggranna med vem vi väljer. Serien startar inte förrän i slutet av september och det gäller att vi är noggranna med vilka spelare vi väljer till de här platserna. Vi kommer ha is i magen och ha tålamod. Det kommer nog att finnas bra spelare tillgängliga framöver.


Men då är det mest nordamerikanske spelare antar jag? Inga svenskar?

– Alltså just NU finns det inga svenskar som är lediga. NHL har ju signat upp en massa spelare på tvåvägskontrakt, det är det de erbjuder och det är väl därför det är så många dyrare spelare kvar som väntar och väntar (på bättre envägs).


Det verkar inte vara riktigt klart än när Marcus Ragnarsson kan få en ny operationstid men det kommer besked om det inom kort tror Järlefelt.


Huruvida Marcus Nilson kommer att få vara med och träna med Djurgården när laget går på is (måndag 2 augusti) – om han fortfarande inte tagit något beslut - är inte något som klubb och lagledning tagit ställning till ännu. DIF har genom åren låtit Djurgårdsanknutna spelare som inte har kontrakt vara med men svaret på den frågan vill Järlefelt avvakta med:


– Det är inget vi har tänkt på ännu, så det är en hypotetisk fråga. Men vi måste ju se till att spela in de spelarna vi har först och främst, så får vi se sedan hur vi gör med de andra.


Exakt när Marcus Nilson kommer fram till vad han vill och lämnar ett slutgiltigt besked till DIF är det bara han själv som kan svara på, konstaterar Järlefelt.


”Mackan” har dock inte gått att nå för bloggen trots upprepade försök. Inte så konstig i sig å andra sidan, bloggen antar att han inte tycker det någon idé att säga något förrän beslutet är taget. Det brukar vara så med honom.


Djurgårdsspelarna som har kontrakt kommer kommande vecka att dra igång säsongen och köra individuella tester från och med onsdag.


Hela laget kommer att samlas först veckan därpå, på måndag den 2 augusti som dessutom är ispremiär för DIF. Den ska enligt uppgift var runt halv 11-11 på förmiddagen, ska återkomma med exakt tid senare.

15 kommentarer:

Niklas Persson sa...

Tycker det är konstigt det ska vara så svårt att bestämma sig..

Lite divigt faktiskt!

Sen undrar jag ju lite om det är ett sätt slippa tung och jobbig barmark?

Antar Mackan missade en del av det förra året också. Där han presterade sämre i början och slutet av säsongen...

Så det kanske är bra läge att vara med på barmarken så han kommer förberedd till säsongen och orkar hela vägen!

Anonym sa...

Först o främst, tack för en mycket bra sammanfattning och intervju angående "Mackan såpan" Marie. Trodde i min enfald att då Nisse Ekman nu äntligen flyttat hem borgade detta för att Mackan fick en sidekickpolare som gjorde en förlängning med DIF sannolik. Man ställer sig frågan vem som felat mest i detta läge ? DIF som tålmodigt väntat i farstun på att Mackan ska lämna OK för nästa säsong eller Mackan som kanske inte varit tydlig med vad han vill nästa säsong. Han har ju å ena sidan sagt att DIF var i stort sett klart efter VM men å andra sidan lockade NHL mer än elitserien sa han i hockeykanalen. Hur som haver, Mackanaktierna har sjunkit till bottennivå just nu. Hoppas Nisse Ekman kan prata med karln så han kommer fram till vad han vill egentligen. Doyle

Jonas sa...

Gozzi! Ring.
Strunta i Laraque.

Anonym sa...

Snälla Jonas kryp tillbaka ner i ditt råtthål och stanna där och dröm dig tillbaka till verkligheten, suck

Marie Hallman sa...

Niklas persson: Han vill ju gärna till NHL och där står marknaden just nu still. Jag pratade lite med en annan person i kväll och han sa att först måste klubbarna få klart med de kontrakt som är på arbitration, sedan kan de börja deala och det kan vara det eller något annat läge i en klubb därborta som gör att det dröjer. Att Mackan helt enkelt inte har två glasklara alternativ. Men obs det är min spekulation att det är så, men jag antar att det är något åt det hållet. Han har en amerikansk agent som inte är så lätt att få tag på, men även en svensk ska se om den sistnämnda kan förklara vad Mackan väntar på.

Doyle: Vad som är rätt/fel vet man ju aldrig förrän i efterhand. Mackan har dock alltid varit glasklart mot Djurgården - oavsett vad det har stått i vissa (uppenbarligen hårt vinklade) artiklar - och ända sedan han kom hem deklarerat att han kanske skulle ta en vända till i NHL. Enligt de som har koll i DIF så har han även varit tydlig ända sedan i våras med att får han något han gillar därborta så tar han det i första hand. Så han har ju inte lurat DIF på något sätt, viktigt att påpeka det tror jag. Det var som Järlan säger en medveten risk man kalkylerade med när man bestämde sig för att vänta. Men frågan är ju hur länge DIF kan vänta, börjar kanske bli dags att dra repet snart.

Jonas: ha ha ha.

Anonym sa...

Niklas persson: Håller med om att han börjar bli lite väl egoistisk men att säga att han spelade dåligt slutet av säsongen e snålt... han lirade hela slutspelat med ögoninfektion vilket e j*vligt jobbbig och det blir ännu värre när man svettas...I rest my case"!

Anonym sa...

Klart som fan Nilsson vill åka till NHL om han får ett bra erbjudande! Har i mitt tycke inget med Djurgårdshjärtat att göra, eller hans lojalitet till DIF. Han var tydlig redan i början av säsongen 09-10 att ett år var det som i första hand gällde gällde. Att bli "sur" eller nåt i den stilen för att en icke kontrakterad spelare INTE väljer DIF böra för att ett erbjudande ges går väl inte..(?).. Mackan gav järnet förra säsongen och jag gläds över att jag fick chans att njuta av honom och han lir den säsongen. Han har varit ärlig hela vägen - och inte i DIF verkar besvikna eller upplever sig som förda bakom ljuset..varför skulle vi fans göra det då?! Men ärligt, jag lever fortfarande på hoppet om en "Macka" i truppen men är samtidigt realist o fattar att han vill tjäna lite extra slantar en omgång till om tillfälle ges. /Mary

Anonym sa...

Men Mary, Mackan hade ju inte fått en svältlön i DIF heller, pengar tror jag nog han har så det räcker. Jag tror att Mackan är väldigt sugen på att visa att han hade en för undanskymd roll under åren i NHL. Men väldigt tungt att han drar,
jösses vad DIF har tappat spelare det ser inte alls bra ut inför kommande säsong :(

Berra

Niklas Persson sa...

För mig handlar det absolut inte om att jag inte unnar Mackan lira i NHL eller tycker han gör fel om han åker...

Mer att det är trist spelare inte kan bestämma sig så laget kan planera säsongen och fylla på med bra spelare.

För det växer inte spelare av Mackans kaliber på träd just nu...

Sen tror jag ju att brist på försäsongsträning absolut kan påverka både början och slutet på säsongen.

Marie Hallman sa...

Mary och berra: jag tror ni är inne på samma linje, det handlar nog mer om att få ta en sista chans i bästa ligan mer än något annat och det är som Mary säger, han har varit ärlig om det från dag ett. Frågan är ju bara om det verkligen finns såna chanser där över som han hoppas på???

niklas persson: bra sagt. Jag vet inte hur Mackan tränar men det ska bli intressant att se om han får köra med DIF nu eller inte... att träna hårt och bra själv är en sak men det blir ändå bättre kvalitet när man kör ihop och pushar varandra. (tror jag).

Niklas Persson sa...

Marie: Nu tränar ju DIF mycket på egen hand, men dom testas ju på lägerveckorna och då kör dom och puchar varandra och av fystränaren... Så det är garanterat bättre träning!

Får han INTE träna med DIF är det bara löjligt! Tycker det är självklart han ska få det! Det är ju så dom kan visa att han är välkommen, och ställa upp det betalar sig alltid i längden tror jag!

Marie Hallman sa...

Niklas persson: jo, jag tror som sagt också det. Blir nog tradigt att köra helt själv i längden och det är ju inte körahelt lätt att hitta istid heller även om han säkert får köra med puddings NHL-gäng. Å andra sidan förstår jag om det är lite känsligt för DIF. Å tredje sidan är väl det viktigaste att det inte stör Djurgårdens träning när de ska spela in kedjor och så.

Niklas Persson sa...

Marie: Jo men hur mycket kan det störa att ha en extra kille med på isen i tre veckor i augusti?

Det köper nog inte jag?

Då anser jag det viktigare att hålla god kontakt och visa god vilja så han väljer Djurgården igen senare!

Anonym sa...

Ja, och det kanske viktigaste med att låta honom träna med laget (vilket jag är ganska säker på att han gör, då jag tyckte mig se honom på en av filmerna från försäsongsträningen) är väl att man då kan försäkra sig om att han kommer att vara i bra fysisk form till säsongsstarten, vilket är praktiskt om han sedan skulle välja att stanna i klubben.

Anonym sa...

Hmm, nu verkar det ha dykt upp information som tyder på att Nilson inte kommer att delta på Djurgårdens ispass. Ni kan läsa mer om det på hockeykanalen. Jag vet inte hur man länkar, så ni får försöka hitta dit själva.