måndag 12 juli 2010

Show off...

NHL klubbarna har som alltid i början och mitten av juli, så kallade development camps. Dit får alla spelare som är draftade av klubben, (prospects) men även andra inbjudna spelare som klubbarna tror kan vara av intresse i framtiden vara med.

Spelarna visar upp sig, mäter sig med de andra som klubben har ögonen på, får lära känna klubben, organisationen och får veta hur de ska jobba framöver för att ha en chans att ta en plats.

Det har varit över ett gäng svenskar, både såna som kommer att försöka ta en plats senare i höst men också en del som inte kommer åka över på ett par år eller så. De åker för att det är ett bra sätt att tala om vem man är och vad man vill för en potentiell arbetsgivare men också för att lära sig något nytt när det gäller till exempel träning.

Och - inte minst - så mäter man sig som sagt med andra spelare i samma situation. Spelarna får en känsla av vilken konkurrens de har att slåss mot, kan känna att det här har jag ett försprång i, det här måste jag utveckla.

NHL-klubbarna är bra på sånt där och jag undrar varför inte de svenska elitklubbarna gör det samma? Varför har man inte en eller ett par läger under sommaren där spelare som klubben är nyfikna på får komma och visa upp sig och bekanta sig med klubbarna. Ett eller ett par läger där spelare som är sugna på att ta sig upp får anmäla sig och komma dit och nosa på vad som krävs för att nå till elitserien får vara med och lära sig just det.

Visst, svenska hockeyförbundet har sina russinläger och de är jättebra. Där samlar man ett stort gäng - har för mig att det är totalt något hundratal spelare - som får just visa upp sig och får veta vad som krävs.

Men det är oftast redan "utvalda" spelare, de som anses vara såna som kan "bli något". Jag tycker att klubbarna själva också borde ha såna här läger. Varför inte ett med juniorer och ett med äldre spelare från allsvenskan, division ett, norge, danmark... Om man inte har den koll som krävs (och det tycker jag tyvärr att svenska elitklubbar sällan har) för att enbart bjuda in intressanta spelare så skulle man kunna blanda inbjudna spelare med hungriga spelare som får anmäla sig själva och efter ett urval vara med.

Det kostar så klart en hel del att ha de här lägren med istid och personal men uppehälle står ju spelarna själva för, liksom resan. Och hittar man några guldkorn så tror jag att man skulle kunna få igen den kostnad som lägren medför.

Nu är ju traditionen med semester i juli cementerad även i svenska ishockeyklubbar men varför inte ha ett sånt här/ett par såna här läger i juni, innan alla tar ledigt. Det skulle dessutom göra lägren billigare eftersom personalen avlönas ändå.

Och är det för dyrt för en klubb att göra det här själv så borde man kunna gå ihop i distrikten eller med några andra elitklubbar och göra såna här svenska utvecklingsläger. Så att man får lite bättre koll på talangläget och för att peppa spelare där ute som klubbarna har missat men som är villiga att kämpa bara de får chansen.

Vad tycker ni andra? Rätt eller fel? Är det här något som skulle ge elitserielagen bättre koll på guldkornen out there??? Vad tycker NI?!

Dela

3 kommentarer:

Pelle sa...

Jag håller med dig till 100%, skulle vara väldigt nyttigt inte bara för ES utan för hela hockeysverige. Och precis som du säger kostar det en hel del vilket gör att jag tror att dom enda som har råd är väl FBK, FHC, osv dom lagen med bra ekonomi, tror det blir svårt att få plats med något liknande i budgeten för lag som SSK, DIF, Brynäs, Luleå osv, dom behöver varenda krona för att få ihop ett slagkraftigt lag. även om det skulle vara en investering inför framtiden. Men bra skulle det vara

Axel A sa...

Vore riktigt bra. En del av poängen med det här är att visa fansen att man letar efter bästa möjliga spelarna. Scouterna har ju sett alla draftade spelare så många gånger och haft alla möjliga intervjuer med dem.

På prospect campsen får de se hur det jämför sig med de andra spelarna med det känns som att det är minst lika viktigt för klubbarna att rapportera om allting som händer och presentera talangerna för fansen.

Marie Hallman sa...

Pelle: Jag tror de skulle tjäna på det i längden. Nu är det för mycket famla i mörkret och hoppas hitta spelare. Fascinerande att kolla in NHL.lagens databaser över svenska spelare och alla kommentarer de har skrivit efter spelarna år för år. Knepigt att inte de svenska elitlagen har samma upplägg.

Axel: ja, det där med att presentera sina prospects är kul. Vi är lite dåliga på det här och även media får jag säga lite självkritiskt. Blir mest "de stora stjärnorna" som lyfts fram och sällan de somär på väg upp.