lördag 3 juli 2010

Marie möter- Mark Owuya: " Kul att det är dags, äntligen"

Här kommer nummer tre i raden av sommarintervjuer med spelare som jag är nyfiken på - nämligen Mark Owuya:


(Mark Owuya tänker slåss om första spaden och på såvis pusha sig själv och Stefan Ridderwall att bli ännu bättre. Foto: privat.)

Han hyllades i Almtuna för två säsonger sedan.Hade det tuffare i Örebro i vintras.

Nu ska Mark Owuya äntligen få pröva livet som målvakt i elitserien som tvåa bakom Stefan Ridderwall i Djurgården.


– Det ska bli sjukt kul, det är det man egentligen har velat i tre säsonger. Kul att det är dags, äntligen, säger Owuya till bloggen.

Han har haft kontrakt med Djurgården i tre säsonger men har varit utlånad nästan hela tiden och det är först nu som Mark Owuya får ta klivet fram i rampljuset som andremålis.

Han fick beskedet för ett par månader sedan och längtar redan även om han medger att han kommer vara lite nervös inför den första matchen han får stå:

– Ja, för fan, det är inte bra om man inte är nervös alls. Sedan får jag ändå en sjuk känsla av att jag inte kommer vara det, för man vet innerst inne att man kommer att klara av att spela (i elitserien), säger Owuya och fortsätter:

– Det ska bli jävligt kul i alla fall. Det är sjukt egentligen men när man har haft en lite sämre säsong som i vintras så vill man bara att nästa säsong ska börja, då vill man kliva på direkt igen. Man kollar direkt datumen för första träningsmatchen och vill bara lägga det andra bakom sig.

Det andra är i det här fallet säsongen som gick med spel i Örebro och i Mora. Statistiken från i vintras är ingen rolig läsning men:

– Jag tycker ändå att det gick helt okej med tanke på att det var ett nytt lag och så. Sedan var jag så klart inte nöjd med hur det gick, man vill ju att det ska gå bättre men det var ju så också att det gick upp och ner mest hela tiden. 

Men det gick ju klart sämre än i Almtuna. Den säsongen du spelade där hyllades du stort, sedan i vinter har du fått mycket skäll?
- Ja men så mycket skiljer det ändå inte mellan bra och det som är mindre bra. Det skiljer inte mer än ett insläppt mål per match eller så, det är ändå små marginaler så fast det ser stort ut. Så att SÅ mycket sämre tycker jag ändå inte att det gick, säger Owuya.

I Almtuna hade han 91,11 i räddningsprocent och 2,26 i snitt över insläppta mål på 40 matcher. Fyra hållna nollor blev det också. I Örebro hade Mark 88,61 i räddningsprocent, ett GAA på 3,80 på 24 matcher och ingen match där han höll nollan.

Så vad låg bakom den förändringen?
– Det som gick mindre bra var väl... alltså det finns många anledningar men ibland går det helt enkelt sämre. Det är ingen idé att fundera på varför. Man vill ju alltid släppa in färre mål men det var en massa grejer. Jag funderade på det ena och det andra men i slutändan så inser man att det kanske hade varit bättre att inte fundera alls.

Lärde du dig något av säsongen som gick då?
– Ja men jag tror att man lär sig av allt. Framför allt så var det tufft men lärorikt att göra en säsong där och sedan att komma till Mora. Det går upp och ner men så har det varit hela tiden i min karriär, jag har aldrig haft någon spikrak väg i min karriär.

Men i Almtuna gick det ju jättebra?
– Nja, det fanns en period där vi visserligen vann hela tiden man jag släppte in en jävla massa mål...

Och då tänker vi som står utanför inte på det, för det märks inte när laget vinner?
– Precis. I Örebro släppte jag ju in en del mål men vi vann inte hela tiden, sedan förlorade vi inte hela tiden heller faktiskt. Vi låg ändå åtta en bit in i början av säsongen och det är ändå bra för en nykomling. Och kollar man på hur många mål vi gjorde så gjorde vi nog tredje flest i serien eller så och det säger en hel del det med, säger Mark Owuya.

Men nu blir det elitserien för DIF-målvakten som så här långt bara spelat en enda elitseriematch.
– Precis men de flesta målvakterna som är i elitserien nu har jag spelat mot och mött i allsvenskan och som junior och visst det är väldigt bra målvakter, man vet vad de kan. Men jag vet vad jag kan själv också och kollar man hur det har gått i förhållande till de i de matcher där vi har mötts tidigare så borde jag hänga med nu också, säger Mark Owuya och fortsätter:

– Ett bra exempel är ju att när Wesslau kom till Djurgården så hade han säsongen innan varit andremålvakt i Borås och hade 88 någonting i räddningsprocent när de kvalade till allsvenskan, nu två år senare så har han signat för NHL.

Men det är en och annan DIF-suppporter som är orolig att du inte fixar elitseriespel, gör du det?
– Det borde jag göra eller rättare sagt, det SKA jag göra. Inget snack om det! slår Owuya fast.
Under veckan som varit har han varit på en fyra dagars målvaktscamp hos kände kanadensiska målvaktsgurun Francois Allaire på Ritorp i Solna. Jhonas Enroth, Daniel Larsson, Jonas Gustavsson, Jürgen Penker, Niklas Svedberg och Henrik Karlsson var också där. För att nämna några.
 
– Det jag fick med mig var en hel del. Man får alltid med sig nya grejer, framför allt så är det jäkligt kul att kolla på de andra målisarna som är där hur de jobbar. Det är ändå såna som spelar eller har spelat i NHL och AHL och sådär. Så man får alltid med sig något. Det kan vara sånt som man har trott att man har koll på men så får man höra mer om grejer man inte visste. Mer tekniska detaljer och så.

Vad tyckte din (Djurgårdens) nya målvaktstränare Thomas Magnusson om det?
– Han var där och kollade lite så han tyckte nog att det är bra att man kör på och att man får kunskap från olika håll, säger Owuya.

I Örebro hade han ingen kontinuerlig målvaktstränare utan fick bara lite hjälp då och då av Micke Andreasson. Att Owuya nu får hjälp av Sveriges kanske allra mest ansedde målvaktstränare:

– Det tror jag kan bli skitbra. I Örebro så ... man vill ju inte vara en person som skyller på det ena eller det andra utan jag vill bara köra på. Jag vill kunna lösa allt själv. Har jag fel på grillorna eller det ena eller det andra så ska det gå att lösa, det är bara köra på. Det är så jag har tänkt. Men ibland kanske det är bättre att ... inte klaga kanske men att man säger till att saker inte funkar och att man tar hjälp med vissa saker, säger Owuya och fortsätter.

– Man vill ju stå på egna ben men att ha en målvaktstränare som Thomas, det är ju inte bara för att bibehålla tekniken utan för att ha någon att snacka med också. Det gäller att man tror på det man gör men också att man tar till sig det man får förklarat för sig och att man har en bra dialog med målvaktstränaren och sån är Thomas så det ska bli jävligt kul att jobba med honom.

Och de båda känner varandra sedan gammalt:
– Ja, första gången jag hade honom var jag tio år gammal kanske. Han är en av Sveriges bästa målvaktstränare, jag vet inte om han varit det längst också men han har definitivt något som ingen annan har och det är en enorm erfarenhet. Han har varit med länge och kan väldigt mycket. Han har utvecklat sig själv och det han lär ut hela tiden också, det visar vilken bra målvaktstränare han är så det ska bli kul att se hur han kan utveckla mig och att få jobba med honom.

Djurgården har redan nu gjort klart att det är Stefan Ridderwall som är uttalad förstemålvakt kommande säsong.
Det har inte Mark Owuya några som helst problem med.

– Nej, nej, men han spelar för att vara första och jag tränar och spelar också för att ta plats som första i alla fall. Det är så det ska vara.

Men han kommer få fler chanser än du?
– Ja och så ska det vara. Det är inget snack om det att han är uttalad förstemålvakt. Och det vet han men han vet också att jag också vill vara det och så det kommer pusha oss båda att bli bättre. I slutänden handlar det ändå om att man gör bra ifrån sig. Jag var uttalad första i Örebro till en början men sedan var jag ändå inte det på slutet. Sedan är det skönt att Hardy inte är en sån som kollar på namnet. Utan han spelar med den som är bäst och det är rätt. Det känns bra.

Och några fler matcher än den enda som Mark hittills har spelat i elitserien kommer det så klart att bli.

– Jo, det kommer att bli sjukt kul. Det som varit lite synd innan är att jag inte har fått en chans ens på försäsongen. Jag har haft kontrakt i tre säsonger man bara spelat två försäsongsmatcher tidigare. Det har varit sådär så det vore bra om jag fick några matcher redan nu på försäsongen. Men vi får se. Jag tror att annars så räcker det nog med att träna och äta och sova rätt. Gör man det så ska det räcka, det är inga konstigheter.


Dela

4 kommentarer:

Jonas sa...

Mark indapark är en jäkla snackpåse som jag inte tror på för fem öre. Hans snack går inte att ta på allvar. Jag läste hans blogg på Nyheter24 och där skrev han mer om innehållet tutti-frutti godispåsar och vilka ipod-hörlurar som var bäst än att han verkade fokuserad på hockeyn.
När han fick frågan av Närkes allehanda om vad han tyckte om att Örebro värvat Lubos Pisar sade han: "Vad sa du? En pissoar? Han lär inte få stå mycket"
En månad senare var Pisar etta och Owuya bortskeppad till Mora.
Att ta emot en ny lagkamrat med den attityden tycker jag säger det mesta om de problem som Mark indapark har. Dessa problem stavas A-T-T-I-T-Y-D. Och det är det som Mark indapark har problem med.

Marie Hallman sa...

JOnas: OK förstår hur du tänker men det där är bara en sida av honom. Sätter man sig ner och pratar med honom seriöst så får man seriösa svar tillbaka. han tar hockeyn på väldigt stort allvar.Tror hockey24 bara ville ha det flamsiga plus att det är svårt att blogga som spelare, när de andra i laget inte vill bli indragna i bloggandet (vet inte om det var så men tror det). Citatet har jag dessutom hört blev lite förvrängt men struntsamma , nu är det upp till bevis för honom. Verkligen!

Anonym sa...

Ja man får hoppas att Stefan R växer till sig än mer i år, och inte är lika svajig match till match som tidigare. För någon större avlastning av Mark in the park lär han tyvärr inte få. Hoppas man har fel!


/DIF SS

Marie Hallman sa...

DIF SS: Jo. Jag har ju envist hävdat hela tiden att Stefan har det som krävs bara han får stå kontinuerligt så jag hoppas han ger mig rätt nu då...