söndag 20 juni 2010

Daniel Tjärnqvist: "Jag ville känna på pulsen där ute lite mer"


(Tjärnqvist längtade ut ett år till. Men sedan bär det - nog - hemåt. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

I går lördag blev ettårskontraktet mellan Daniel Tjärnqvist och Lokomotiv Yaroslavl officiellt.

Att det var till Ryssland som den förre DIF-backen skulle har dock varit känt i en månad.

Så varför tog det då så lång tid att få det officiellt?

– Det var inga konstigheter egentligen. Det ska ju registreras där borta och vi (Tjärnqvist och Yaroslavl) har inte haft någon brådska. Vi gjorde ju upp tidigt och jag tackade nej till Djurgården tidigt och då var vi egentligen överens om kontraktet där borta. Sedan har vi inte haft någon brådska att få det officiellt bara, säger Daniel Tjärnqvist.


Varför valde du att stanna ett år till där borta?

– Jo men jag kände att jag nog vill vara ute ett år till, att jag vill känna på pulsen där ute lite mer. Jag vet inte om det hade varit lite för tidigt att komma hem redan nu och kände att jag nog ville vara ute (utomlands) ett år till i alla fall. För när jag väl har kommit hem då blir det nog inte mer utlandsspel.


Kommer du hem för gott då?

– Jag kommer nog hem för gott då jag. Eller man ska ju aldrig säga aldrig men det lutar åt att det blir så i alla fall.


Din fru Louise ska ju ha ett barn till nu snart, hur kommer ni att göra med det?

– De (Louise och det första barnet) blir kvar här och så ska jag försöka hinna hem. Barnet är ju beräknat till mitten eller slutet av september, just när allt börjar där borta, men jag ska försöka hinna hem är det tänkt.


Vad säger de i Ryssland om det?

– Jag har ju berättat hur läget är och sagt att jag drar när det kommer ett samtal. Men sedan får vi prata mer med klubbens president när jag kommer dit också, men jag åker när det är dags. Det gör jag, säger Tjärnqvist.

Någon längre pappaledighet kan han däremot inte räkna med. Vad klubben kan gå med på beror på hur spelschemat ser ut, hur många matcher som kan hamna i kläm och mot vilka lag.


Och Tjärnqvist räknar med en kort ledighet, det vill säga ett par dagar.


– Ja, en vecka, det blir nog för mycket. Det kan jag inte tänka mig att de går med på. Men sedan kommer familjen över dig när allt har lugnat ner sig lite. Då kommer de över så bor vi där borta.


Huset är redan fixat, så boende är klart. Men visst är det en tuff och modig fru han har Daniel Tjärnqvist. Det medger han gärna.


– Ja hon är ju tuff. Det är skönt att det fungerar och kul att hon vill följa med. Ju äldre man blir desto svårare blir det ju och när man får barn måste man tänka på fler familjemedlemmar än sig själv. Så det är starkt av henne, säger Tjärnqvist och fortsätter:


– Första barnet, när man fick det, var ju en chock. Minst sagt. Men nu är det lite lättare, nu vet man vad som gäller. Men jag är ändå glad över att hon är så tuff och modig som hon är . Och jag är jätteglad att det blev ett år till ute för sedan är vi nog som sagt hemma efter det.


Och hemma, det är Stockholm. Han var nära Djurgården, även om många fans har börjat ställa sig tvekande till det.


– Jo men vi var nära. Vi skulle egentligen bara börja titta på det ekonomiska, allt annat var klart. Det var inga stora frågor kvar. Men … alltså jag tror inte jag hade kommit hem och spelat för något annat lag heller. Det hade känts dumt och det var väl lite därför också som jag kände att jag ville vara ute ett år till så att jag kan komma hem sedan och spela här hemma i flera år efter det. Och jag vill inte jaga någon annan klubb heller, det hade känts jobbigt när man kommer hem.


Men när du säger hem. Vad menar du då? Förstår jag dig rätt att det är Djurgården som du menar?

– Ja, det är det. Ju närmare det är, desto bättre är det ju. När man har varit ute i några år då kan det vara skönt att komma hem. Men man måste ju titta på deras (DIF:s) situation också. Vad de vill. Det ska ju funka för dem också. Och för mig. Är det något som inte funkar för någon av oss så får man ju leta efter annat. Vi måste ju komma överens båda två.


Så Djurgården är ditt förstaval i alla fall när du vänder hemåt (under förutsättning att DIF är intresserade så klart)?

– Ja, det är det. Om allt stämmer och båda parter är nöjda så är det mitt första val, slår Tjärnqvist fast.


Nu har en del Djurgårdsfans börjat misströsta och undra om han någonsin kommer hem. Och om han gör det medan han fortfarande är i bra form.

När jag säger det så, så svarar Daniel Tjärnqvist med ett skratt och glimten i ögat:


– Jo men så gammal är jag väl inte????? Ha, ha. Nä men så gammal känner jag mig i alla fall inte. Jag kommer nog att hålla på i ett par år till.


Hur långt fram ser du din karriär sträcka sig då?

– Nä men om kroppen är hel och så, så … fyra år till kan jag tänka mig åtminstone. Allt beror ju på såklart. Kroppen måste ju fungera och så men så länge kroppen känns fräsch och man känner sig pigg så kan man nog hålla på ett tag till, säger han.


Och vill sedan avslutningsvis tacka alla Djurgårdsfans som har önskat att han skulle spela här istället för i Ryssland i höst.


– Jo men det är ju fantastiskt kul att det finns folk som vill ha hem mig! Det känns jättehedrande att man får höra det. Men de ska inte behöva misströsta allt för länge om att jag ska komma hem. Det ska de inte.



Dela

3 kommentarer:

Jonas sa...

Bra intervju som vanligt Marie. Men jag är lite orolig kring målvaktsfrågan. Ska de verkligen köra med den uppsättning de har nu med Lill-Riddarn och Owuya? Jag tvivlar inte en sekund på att Lill-Riddarn håller som etta. Men däremot är jag mycket skeptisk till den klass som Owuya håller. Lill-Riddarn kan ju omöjligt stå samtliga matcher. Owuya fick ju kicken i Örebro för att han inte höll måttet och då var han ändå utlånad. Det säger ju inte lite och inte fick han större förtroende i Mora heller.
Hans stat var ju rätt usla och det gör att jag gärna skulle vilja se ett bättre kort som tvåa. Läste att Vita Hästen rycker i Tim Sandberg, så han är väl inget alternativ heller?
Kan Tellan komma att dyka upp?

Stefan sa...

Tack för en mycket bra intervju Marie. Då kanske man får njuta av Tjärna i Djurgården säsongen 2011/2012.

Marie Hallman sa...

Jonas: Tack :D. Jo de kommer köra med Lill-Riddarn som uttalad etta. Sedan hoppas man att nye målvaktstränaren Thomas Magnusson ska få tillbaka Owuya i Almtunaform och så kommer man låna ut Sandberg.
Tellan kommer inte. Tyvärr.

Stefan: Tack :D Ja vi får se. Börjar ju kännas som det är dags nu för honom att vända blicken hemåt efter det här kommande året.