onsdag 30 juni 2010

Marie möter: Andreas Gröndahl: " Jag ville verkligen spela"

Här är bidrag nummer två i sommarintervjuerna. En spelare som jag är nyfiken på och som är ett önskemål från en läsare – nämligen Andreas Gröndahl, 19, forward i SSK.


Han har lyfts fram som talang.
Men när han aldrig fick spela tröttnade han och drog till Norge.
Nu är Andreas Gröndahl tillbaka i SSK.
– Jag är glad bara jag får spela – sedan får man jobba sig upp därifrån, säger 19 åringen.


Han hade ordinarie a-lagskontrakt förra säsongen men efter åtta matcher ombytt på bänken och med bara några få byten i benen kände han att något måste hända.

– Jag hoppades få spela regelbundet men så kom Bicek och Fredriksson och då kändes det som att de gick före. Jag är så pass ung att jag måste få spela så jag pratade lite med (tränarparet) Peter (Popovic) och Peter (Larsson) och sedan visade det sig att han som tränar AJ (Patrik Eide) kände de i Norge, sedan gick det snabbt, berättar Gröndahl.

Eides kontakter med bland annat klubbdirektören i Storhamar visade sig vara en lyckoträff.
Gröndahl åkte över, mest för att testa hur det funkande där borta i några veckor men trivdes så bra att han stannade säsongen ut.

– SSK sa att jag skulle bestämma själva och jag sa att jag vet att jag får spela här, jag får spela mycket så jag stannar. Så det var lite på eget bevåg så.

Hur var det att spela i Norge? Stor skillnad mot i elitserien?
– Hm jag har ju inte spelat så mycket seniorhockey i Sverige så det är svårt att säga men det har varit en bra resa för mig att göra. Det är ändå seniorhockey som jag har fått spela, jag har fått spela i andrafemman hela säsongen, har spelat PP, har lärt mig mycket och om jag fick göra om det så skulle jag göra det igen, säger SSK-forwarden och fortsätter.

– Jag kände verkligen att det var bra för min utveckling och nu känner jag att jag är redo att komma hem och fajtas om en ordinarie plats.

Var det du som krävde spel i andra eller var det de som satte dig där?
– Nä men jag kände att åker jag dit så vill jag spela mycket. En av anledningarna till att åka var ju att de lovade mig att få pröva med speltid i första eller andrafemman sedan var det upp till mig om jag gjorde det bra eller inte och ifall jag skulle få fortsätta men det kändes bra och de tyckte att det flöt på bra så det fanns ingen anledning att ändra på det.

Vad har du lärt dig mest av hela resan?
– Jag har tagit ett stort steg framåt, mest för att jag har fått spela seniorhockey. Det är stor skillnad, man kan inte göra några misstag för då smäller det direkt baktill. Det har jag lärt mig plus allt annat vad det innebär att spela seniorhockey. Det känns som jag har kommit in bra i det.

Att spela mycket PP måste ha varit kul?
– Ja, vi spelade varje match, det var vi i andra och förstafemman som turades om att köra PP.

Vad har du fått med dig mest därifrån? Teknisk utveckling eller erfarenheten i sig?
– Det känns som jag har blivit bättre på allt där borta men det är väl som du säger den här erfarenheten som jag har fått som jag känner av mest.

Känns det som att du kommer få en riktig chans i SSK i år nu då?
– Ja det gör det, men det gäller ju att visa tränarna, att visa och köra stenhårt på försäsongen, att visa att man vill vara med. Men det känns som jag har en bättre chans i år när jag har fått mer erfarenhet. Jag hoppas jag får spela i alla fall.

Hur mycket följde SSK dig när du var där borta?
– Det var lite dåligt med det… det var prat om att dem (tränarna) skulle komma dit men de kom aldrig över. Fast de har pratat med tränaren och klubbdirektören i stället. Det var synd att de inte kom över men de har bett om ursäkt för det och jag känner själv att jag har haft det bra där borta så det spelar ingen roll, säger Gröndahl.

Och fortsätter:
– Det var ju jag som stack tidigt också. Var ombytt i åtta matcher men spelade bara några byten. Hade jag haft mer tålamod så hade jag nog fått fler chanser men jag ville inte vara hemma utan att spela utan jag ville verkligen spela!

Andreas Gröndahl fyller 20 i september, har ett år kvar på kontraktet med SSK och tycker ändå att klubben blivit lite bättre på att släppa fram juniorer och nämner Lukas Kilström, Blaz Gregorc och Tim Heed som exempel.

Och kanske är det en ändring på gång. Gröndahl har sett Djurgårdens succékoncept med juniorer som verkligen har fått chansen och han gillar det han ser där också.

– Ja, de (Djurgården) har visat hur man ska göra. Det är bara hoppas att fler tar efter.

Att du skuffades åt sidan förra säsongen och inte fick chansen då, är det till nackdel för dig nu?
– Kanske lite och att man inte kollade in mig där borta men det är inget man kan göra åt nu. Däremot är det viktigt för mig att visa redan nu i början att jag vill vara med och köra.

Men det är ju inte helt lätt med tanke på att ni har semester, sedan en vecka träning och så går träningsmatcherna igång. Fast där kan man såklart också visa upp sig?
– Ja och man får visa överallt. Man får visa med positiva signaler att man vill visa upp sig, att man vill vara med och slåss om en plats, både på fysträningar och från början på försäsongen visa att man är med och visa vad man vill. Det är viktigt.

Om du tar en plats, vilken roll skulle du vilja ha i så fall?
– Det är klart att man vill spela PP och allt sånt men till en början så siktar jag på att ta en plats i någon av de fyra kedjorna. Jag blir glad bara jag får spela, sedan får man jobba upp sig därifrån.

8 kommentarer:

Anonym sa...

SSK har ju dock till skillnad från Djurgården enorma problem att locka de stora talangerna till sitt juniorprogram.

Ser man på de två senaste kullarna som valt hockeygymnasium, dvs 94:orna och 93:orna, så har 08-området haft 19 st U16-landslagsspelare. Av dessa har 12 spelare valt Djurgården, 0 spelare har valt SSK...

Naturligtvis är det inte bara dessa U16-landslagsspelare som kan bli Elitseriespelare, men det är ändå en indikation på att något inte står rätt till i SSK på juniorsidan när INTE EN ENDA av de mest eftertraktade spelarna i närområdet som har flest anbud väljer SSK:s hockeygym...

Marie Hallman sa...

Anonym: Nä det har varit bedrövligt men de har väl börjat se nu vad en satsning likt DIF, Brynäs, Skellefteå kan ge och därför börjar det bli lite bättre. Men ett dåligt rykte tar tid att tvätta bort så det tar nog ett tag innan SSK kommer vara ett självklart val för många. Nu går de ju dit de ser att juniorerna släpps fram...

M2-Dansken sa...

Det skulle vara GULD med en intervju med Ryan Lasch då han verkar vara grymt intresant. :D

Anonym sa...

Kom igen nu bloggen. Vem f-n är Ki(h)lström?

Anonym sa...

Snillen spekulerar... :-D

Marie Hallman sa...

M2-Dansken: jo men han är inte här och jag har inte råd att ringa till USA och göra en lång intervju, så det får bli när han kommer hit. Tyvärr.

anonym: skrev jag med h? ska ändra då.

bigge sa...

anonym1: Självklart inte bra. Samtidigt går det inte att gå tillbaks i tiden, det enda man kan göra är att utgå från dagsläget och göra saker bättre. Får hoppas att vi fått rätt personer på rätt positioner för det.

Marie Hallman sa...

Bigge: ja precis. Det känns ändå som som att både Poppe, Larsson och Nygårds har insett att något måste hända på den fronten. Bara hoppas att de får den tid och de resurser som krävs.