tisdag 18 maj 2010

VM Schweiz – Sverige 0–5 (0-1, 0-2, 0-2)


(Markström höll sin första nolla i ett senior-VM. Starkt! Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)


MATCHEN MMM


Oj vilken kassaskåpssäker seger. Och det mot Schweiz som toppade tabellen i mellangruppen inför den här matchen. Känns väldigt märkligt efter att man har sett den här matchen.

Kul med en massa mål men det är ju lite roligare om det är två som dansar.

Det var klar klasskillnad och storsegern gör att Sverige nu får möta Danmark i kvartsfinalen. Eller ska vi säga SveMark med tanke på lagledningen hos de rödvita?

Kvartsfinalen spelas på torsdag klockan 16. (Obs tiden!).


MÅLEN

Första perioden:

0-1 (3.02) Magnus Pääjärvi-Svensson (Tony Mårtensson).

Ett fint klapp-klappmål där Pääjärvi-Svensson kom på högerkanten, såg Mårtensson glida ner mot mål, la en fin passning in i slottet, åkte ner till högerstolpen där han fick en elegant pass tillbaka av Mårtensson och la snyggt in ettan. Vackert.


Andra perioden:

0-2 (0.48) Johan Harju (Erik Karlsson, Jonathan Ericsson).

Vilken rökare! Johan Harju kom ut från båset och fick en fin, fin diagonalpass av Karlsson och pang där satt 2-0. Dock med sex man på isen. Schweiz protesterade men domaren missade felräkningen och målet godkändes.


0-3 (3.40) Victor Hedman (Tony Mårtensson).

Enormt läcker diagonalpass av Tony Mårtensson och skott rätt upp i krysset av Hedman som nu gjort sitt första mål i ett senior-VM.


Tredje perioden:

0-4 (3.53) Fredrik Pettersson (Jonathan Ericsson).

Backen Erik Karlsson vallar pucken i sargen från ena hörnet, via kortsida, nästa hörn och längs med sargen halvvägs upp över långsidan till Jonte Ericsson som skjuter ett hårt skott från blå, skottet går till retur och där står Fredrik Pettersson står vid ena stolpen och petar in pucken.


0-5 (4.41) Tony Mårtensson (Marcus Nilson, Magnus Pääjärvi-Svensson)

Oklart vem som gjorde målet, det såg ut som om det var Pääjärvi Svensson men det var Tony Mårtensson som fick målet. Men i Viasatstudion efteråt visste de inte ens själva vem som var sist på pucken. Men det var ett härligt klapp klapp spel av Sverige före spelet som fintade bort Schweiz målvakt Tobias Stephan helt.


NOTERAT

* Snabbt mål och en fin start av Sverige – igen! Och ett snyggt inledningsmål av Magnus Pääjärvi-Svensson – igen. Så kul att se hur han tar för sig.


* Jacob Markström i mål då Jonas Gustavsson kände sig sliten och är lite småskadad efter NHL-säsongen. Och… han höll nollan mot ett inte helt superhett Schweiz men några chanser hade de ju så bra gjort där Jacob!


* LHC-backen Magnus Johansson fick en smäll mot knäet senast, men spelade nu ändå.


* Två mål i andra men också en liten dipp i tempot och en viss passivitet efter den fartfyllda inledningen av perioden. Igen. Inte bra med de här äh-vi-leder-ju-mittperiods-koma-svackorna.


* Kul att kidsen fortsätter göra mål. Känns som att alla bara måste få in minst en puck var.


* Tempoökning i tredje – igen!. Känns som om de här matcherna går i repris på något sätt men efter en svacka i andra ökar Tre Kronor takten i tredje. Bra så.


* Verkar vara skön samhörighetskänsla i gruppen. Anders Lindbäck som inte fått spela åkte ut och grattade Gävlekompisen Markström med en liten dans, box med ena näven, box med andra och så bumpade de sidan mot varandra. Härligt att se.


CITATEN

”Jag tror det är fjärde matchen som vi går in i den här fällan”

(Förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson var irriterad efter andra över att Tre Kronor lät tempot gå ner och blev lite passiva i mittperioden.)


”Det känns nästan tråkigt tryggt”

(Viasats kommentator Niklas Holmgren är inte allt för upphetsad över Sveriges 3-0 ledning inför tredje perioden.)


”Gå på kassen, ta den krångliga vägen. Då blir du tvåmålsskytt i en VM-match. Hockey är enkelt!”

(Håkan Södergren analyserar Magnus Pääjärvi-Svenssons framfart)


"Nej!"

((Tony Mårtensson och Magnus Pääjärvi-Svensson svarar i Viasat på frågan "Danmark förlorar vi inte mot va?")


UTROPSTECKNEN:

Härligt många sköna initiativ. Bra också att Sverige inte nöjer sig med att såsa runt till slutsignal utan man fortsätter gå på mål och visa ambition. Starkt av Markström att ta sin första VM-nolla!


FRÅGETECKNET

Undrar lite varför Gustavsson är så sliten att han står över. Målvakter vilar inte om de får spela – om det inte finns jobbiga skador. Känns lite sådär även om Markström tog över rollen som Monster mot Schweiz.

7 kommentarer:

viktor sa...

Måste fråga: AB skriver att Daniel Larsson snart är klar för HV71. Vet du mer om det?!


Tack för en kanonblogg!

Tubbe sa...

Larsson ÄR klar för HV. Har skrivit på ett tvåårskontrakt. Så var det med det att han skulle stanna och kämpa om en plats i Detroit. Först ljuger Josefson och därefter Larsson som nu blivit en JUDAS av väldigt stora mått. Han pissar på Djurgården med sitt agerande och jag och många med mig kommer att bua ut honom och häckla honom rejält när han dyker upp i Hovet kommande säsong. Frågan är om han ens VÅGAR stå i premiären.

Klubbkänsla - någon?

Marie Hallman sa...

Viktor och Tubbe. Jo det stämmer. HV har ju skickat ut pressmeddelande och allt. Och jag är enormt förvånad. Detta måste ha gått väldigt fort. När jag pratade med honom i fredags så ville han invänta Detroits besked och det är möjligt att han fått ett negativt besked därifrån under helgen, han trodde det skulle komma söndag/måndag.. Jag har inte hunnit kolla fast jag kanske borde ha gjort det.

Men Tubbe. Larsson är väl ingen Judas? Han har inte lovat att signa för DIF på något sätt, har inte brutit något kontrakt och frågan är ju om DIF ens var intresserade nu när de har signat LillRiddarn som etta. Något Danne också vill vara.

När DIF signade Stefan så var det med Wesslaus plötsliga NHLkontrakt i minnet och jag tror inte DIF vågade chansa på Danne som ju haft som mål att stanna där borta. Kan ju hända att Danne fortfarande drar...NHL avtalet gör ju det möjligt fram till 15 juni. jag ska ringa coh se vad han säger.

Anonym sa...

Daniel Larsson har aldrig sagt att han är Djurgårdare. Han har aldrig lovat DIF något. Så att häckla han och kalla han judas är verkligen fjortis nivå.

Marie Hallman sa...

Viktor: glömde säga tack för pepp!!! och tack för att du läser :)

Till alla: nu finns det snack med Danne. Allt blev klart på ett par dagar, då Danne fick veta vad Detroit ville. Eller snarare inte ville. Det har aldrig varit tal om ens ett kontraktsförslag från DIFs sida. Så var det med det.

Jag förstår i och för sig DIFs agerande. Som jag skrev ovan så ville man försäkra sig om en målvakt som man visste stannade och signade Stefan. Hade man haft is i magen och väntat så hade man kunnat få Danne MEN det visste varken DIF eller Danne då det blev aktuellt med Wesslaus flytt, då Danne inte ens hade börjat fundera på saken då och Stefan ville ha besked coh DIF inte vågade chansa och riskera att stå utan båda två. Inte så konstigt att man tog det säkra före det osäkra och signade Stefan som jag för övrigt tror kommer bli bra i vinter han med för DIF. Det är mer andremålisposten jag är fundersam på men där hade det inte gått att få in Danne. Både han och Stefan har krav på mycket speltid, båda är unga och behöver den för att ta ännu ett steg så att ha Danne och Stefan hade inte varit något alternativ, då hade nog båda tackat nej...

Så det blev som det blev, men så är det ju ibland, saker och ting faller på plats vid olika tidpunkter. Bara gilla läget och göra det bästa av det och det har väl både DIF och HV och Danne och Stefan gjort utifrån de förutsättningar som de har haft.

Tubbe sa...

Jo man är en Judas om man sviker den klubb som gav en chansen i NHL och sedan lämnar för en annan klubb i samma serie. Jag hade inte sagt ett skit om han skrivit på för en klubb i Finland, Schweiz eller i Allsvenskan. Men att pissa på den klubb som gav honom chansen i NHL och sedan inte komma tillbaka stinker Judas lång väg.

Marie Hallman sa...

Tubbe: Han kan väl inte pissa på någon när DIF inte ens har lagt fram ett förslag? DIF verkar nöjda med Stefan och vad ska Danne göra då? Avstå spel i elitserien bara för att??? Det hade varit skillnad om det åtminstone funnits ett bud från DIF men det fanns det ju inte.