söndag 23 maj 2010

VM - Bronsmatch Sverige- Tyskland 3-1 (1-0, 0-1, 2-0) uppdaterad


(Bengt-Åke Gustafsson avslutade med brons och årets skönaste timeout! Foto: Stig Kenne.)


MATCHEN MMMMM. Inte för spelet men för attityden och för bronset. Heja! Och Tack BÅG för allt. Dubbeln glömmer vi aldrig.,


MÅLEN

Första perioden

1-0 (2.56) Magnus Pääjärvi-Svensson (Christian Bäckman)

Fin framspelning från Bäckman till Pääjärvi-Svensson som var välplacerad i en lucka mitt på isen, trampar på fort, fort på högerkanten. Rundar ett par, tre tyskar och lyfter lekande lätt in pucken över Endras vänsterarm och upp i krysset.


Andra perioden

1-1 (16.03) Alexander Barta (Daniel Kreutzer)

Sjabbel nere i den svenska zonen, tysk kontring, snabbt anfall, retur, pucken ner bakom målet, Barta får tag på pucken åker ostörd in framför målet, och lägger in kvitteringen förbi två passiva spelare och en golvad Gustavsson.


Tredje perioden

2-1 (3.57) Jonas Andersson (Rickard Wallin, Magnus Johansson)

Jonas tar ett skott från kanten, skickar i väg pucken bara och sluuurp där åkte den in mellan benen på Endras vid främre stolpen.


3-1 (19.27) Jonas Andersson i tom kasse.

Tekning nere vid Gustavsson, pucken går bakom målet, hamnar ute på högerkanten där tar Jonas Andersson pucken och åker ifrån hela


NOTERAT

* Andreas var inte med. Testade att köra på uppvärmningen och fanns med på den officiella laguppställningen men avstod från spel. Berättar så här i ett mess till bloggen varför: "Jag slog i foten i går på matchen. Testade i morse med bedövning men det var helt omöjligt, men det är ingen fraktur"


* Drömstart av Magnus Pääjärvi Svensson. Han gillar det där med att göra första målet, tidigt.


* Jonas Gustavsson gjorde ett par fina räddningar i målet, bland annat två tyska frilägen i första som det stod mål på.


(Jonas Gustavsson visade var skåpet ska stå. Foto. www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)



* Enormt snäll match, det dröjde tre minuter in i andra innan första utvisning togs och då var det en puck out.


* Mats Näslund zoomades in under slutminuterna och jo… det kom någon tår där ängs kinden.


* Med en sekund kvar och ledning 3-1 tog Bengt-Åke Gustafsson time out. Och det med ett stort skratt. Ledarna skrattade, spelarna skrattade, alla kramade om varandra och


* Anders Lindbäck fick åka in och stå i mål hela 0,7 sekunder. Stor humor och kanske lite typiskt BÅG att skicka en sån passning till alla oss som klagat på timeouten i går. Tyskarna buade och de tyska spelarna såg minst sagt förvånade ut så den svenske förbundskaptenen fick ta ett varv bland dem och förklara vad fan han höll på med.


* Ett brons är ju… men ändå väldigt skönt att se hela laget stå och hålla om varandra på blålinjen med medaljerna runt halsen. Och att höra några sjunga. Omark tog i när kameran passerade förbi, som alltid med en glimt i ögat. Skönt att se också att alla gick in och spelade för Kronorna på bröstet med engagemang och för att försvara sin heder. Fem MMMMM för det!


* Jonas Andersson och Magnus Pääjärvi Svensson var några av de sista in i truppen. Tog chansen och avslutade med att bli etta respektive tvåa i den interna skytteligan med sex respektive fem mål. Jonas slutade på tredje plats i skytteligan med sina 6 mål, lika många som Pavel Datsyuk som hade färre matcher och därmed rankas högre. John Tavares, Kanada vann skytteligan med sina sju mål. Magnus Pääjärvi Svensson togs ut i allstarlaget, bra där!


(Jonas blev skyttekung i Tre Kronor under VM, strax före Magnus Pääjärvi-Svensson. Foto Andreas Grandin)


CITATEN

”Jag förstår inte varför domarna ska vara så förbannat snabba med att blåsa bara för att de inte ser pucken. Ha lite spelsinne för fan!”

(Viasats expert Andreas Johansson var med rätta upprörd över att Sverige blev bokstavligt talat blåsta på ett mål till av Päärjärvi Svensson i första.)


”Det var en befrielse! Hela gruppen får avsluta som vinnare”

(Bengt-Åke Gustafsson om känslan när Jonas Andersson satte spiken i kistan med 3-1 målet)


”Den var viktig, jätteviktig. Det var den som avgjorde. Hade vi inte tagit den hade vi fan inte vunnit i dag”

(BÅG skickar en verbal passning som ett sista tack och hej. Karln har humor, det måste man ge honom)


”Vi bestämde redan i går att så här ska vi inte sluta med den här gruppen”

(Jonas Andersson om lagmötet i går inför bronsmatchen)


"Det vet dem i morgon"

(Lagkaptenen Magnus Johansson svara på Niklas Jihdes fråga, "Det är några här som säger att de inte vet hur man firar ett VM-brons. Hur gör man?")


UTROPSTECKNET

Sverige har bara förlorat två matcher på hela mästerskapet! Och bisarrt nog så var båda mot Tjeckien och båda uddamålsförluster. (En vid full tid och en på straffar).


FRÅGETECKNET

Hur många i det här gänget försvinner till NHL nu? Och när får vi se dem nästa gång i den blågula tröjan? Snart hoppas jag, om inte annat så för den sköna attityd som man har visat.

2 kommentarer:

Anonym sa...

De som drar lär väl vara Päjärvi-Svensson, Ekman-Larson, Omark, Engqvist och Andersson. Mackan var precis så anonym som jag hoppades på, så att hoppet ökar att han spelar i världens vackraste tröja även nästa säsong. Mendet ska bli spännande att följa Edmonton och Phoenix i vinter också.

Marie Hallman sa...

Anonym: Förstår hur du tänker... och Järlan har ju lovat besked efter VM det var nu de skulle sätta sig ner med Mackan.