onsdag 26 maj 2010

Marie möter - Björne Bjurling: "Jag kommer alltid tillbaka, starkare än någonsin"


(Björne Bjurling jobbar på med sin rehab som gått bättre än väntat. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Björne Bjurling fick avsluta säsongen med att ta bort en cysta som låg och klämde.

Men rehabiliteringen går framåt, till och med lite snabbare än läkarna har förväntat sig.

– Jag ligger långt före i rehabplaneringen men det är ändå en bit kvar så jag är inte klar än. Men jag har börjat köra mer styrka och sånt, det är positivt, säger Bjurling.


Som säger att han inte vet, var han kommer spela kommande säsong:


– Nä och jag tänker inte ta något beslut förrän axeln är hundraprocentig heller och det för både min och för en tänkbar arbetsgivares skull. Jag vill inte riskera min hälsa och vill inte signa och sedan gå sönder på en gång. Jag vill veta att jag är hundra procent frisk innan jag skriver på någonstans.


För någon månad sedan var det luckor lite här och där på målvaktsfronten men nu börjar det bli ont om lediga jobb för en målvakt.


Är det inte jobbigt att vänta och se hur jobben bara försvinner ett efter ett? Som målvakter är ju antalet platser väldigt begränsade?

– Jo men det är något man får ta. Jag är sjukskriven, är inte hundra procent fit och kan inte spela just nu och på så vis är det skönt att jag känner ingen stress att jag måste komma tillbaka en viss tid utan jag kör på och provar tills jag är klar och kan ge allt när jag väl spelar, så blir det inte om man skyndar fram för då blir det bara pannkaka av alltihop, säger Bjurling och fortsätter:


– Det är väl bara Djurgården och SSK som har platser kvar nu?! Och SSK vill ju signa Riku, samtidigt som DIF har skrivit med Stefan (Ridderwall) som vill vara förstekeeper och jag vill inte skriva något kontrakt som andrekeeper ändå så...


Å andra sidan brukar det ju alltid bli luckor under säsongen? Men det är ju en chansning att hoppas på det också?

– Ja, det är som du säger. Det är en risk man tar, men det kanske är det som jag behöver. Att bli frisk, träna på bra och sedan kanske det kan finnas någon plats någonstans. Det blir ofta skador här och där och sedan om det blir Tyskland, Ryssland eller var det kan bli är ointressant. Det viktiga är att det känns rätt och är ett lag i en bra liga. Jag är inte intresserad av Norge, Danmark eller Italien utan vill spela i en bra liga.


När tror du att du blir bra då?

– Oj, det går inte att svara på. Läkarna säger att det kan ta alltifrån en månad till ett år, men det känns väldigt bra i alla fall. Jag var hos (Anders) Valentin i går, han sa att rörligheten var helt fantastisk jämfört med hur folk brukar ha i det här skedet. Jag var på nervanalys nu och den var mycket bättre än i februari så det händer mycket och det är positivt, jag är jättepositiv inför framtiden.


(Björne i SSK-dressen, här i derby mot DIF. FOTO: Olsin sportfoto/arkivbild)


SSK har som sagt bara en spelare under ”riktigt” kontrakt och det i Pontus Sjögren som har förlängt ett år till.

Klubben har ett skrivet kontrakt med Tampa också, där det står att Riku Helenius kommer att spela i SSK bara NHL-klubben säger ja.


Om de vägrar och kanske trejdar honom någon annanstans så är det kört. Då blir det en målvaktslucka som Södertälje måste lösa:


– Jo men för mig spelar det ju ingen roll eftersom jag är skadad och har tagit det här beslutet att bli rktigt frisk innan jag signar något. Men OM det inte blir något med Riku (för SSK) och de ringer mig så ska jag absolut titta på det. Jag trivs jättebra i SSK men skulle det inte bli så att de ringer så blir det inte så. Det är inget jag tänker på, mitt fokus är på att bli frisk.


Men det är en liten gambling det här med Riku, har du några tankar om det?

– Nä, det är vad de tror på och tycker fungerar, jag tycker att han kom till ett serverat silverfat. Han är en duktig målvakt, så det är inte konstigt att det gick bra, tvärtom. Men situationen känns ju igen lite, att jag och Pontus fick stå och kämpa under den tiden som det var kaos i spelet och så kommer någon in när allt är klappat och klart men så är branschen. Så är det bara. Det viktiga är att man vet själv att man har utvecklats och lärt sig något och jag tycker att jag utvecklades mycket senaste säsongen.


På vilket sätt?

– Nä men jag är stark, snabb, har bra koncentrationsförmåga, är placeringssäker och så vidare. Mitt stora problem tidigare har varit att jag blir frustrerad om saker inte funkar som jag vill att de ska göra. Som försvarsspel och såna grejer, när det inte har fungerat har det tidigare gjort mig irriterad. Så jag bestämde inför förra säsongen att hur det än kommer att vara, hur det än kommer att se ut framför mig så ska jag inte bry mig om vad de andra gör eller inte gör utan bara fokusera på mitt och det gjorde jag verkligen. Det var otroligt skönt, säger Bjurling och fortsätter.


– Det är en konst att lära sig fokusera på sitt. Man vill påverka och hjälpa utespelarna hela tiden men man kan ju egentligen bara göra något åt sitt eget spel, det man själv gör. Så det har jag utvecklat mycket förra säsongen. Jag var aldrig irriterad eller less, oavsett om det kom sex, sju baklängesmål i arslet. Jag bara körde på, även om de (utespelarna) sket i att jobba hemåt eller om försvaret inte funkade. Det var jättebra att få en sån utveckling.


FOTO: Olsin sportfoto/arkivbild.


Som målvakt blir man älskad eller hatad, sällan någonting däremellan.

Och Björne uppskattar det stöd han fått av fansen under sina år i SSK.

Så oavsett vad som händer, oavsett om han kommer spela där, i någon annan elitserieklubb eller var det nu blir så har han en hälsning till fansen.


– Ja, jag måste säga att jag älskar SSK:s fans. Jag hoppas att jag finns i deras hjärtan lika mycket som de finns i mitt hjärta. Det har varit tre fantastiska år i SSK och jag har bara fantastiska saker att säga om fansen. Så vad som än händer så kommer de alltid att finnas i mitt hjärta.


Vad säger du till dom som undrar om du spelat din sista match då?

– Äh, folk som är oroliga för Björne Bjurling behöver inte oroa sig. Jag kommer alltid tillbaka, så de som tror sig ha sett det sista av mig har fel. Jag kommer alltid tillbaka, starkare än någonsin.


12 kommentarer:

Anonym sa...

bb king!!!

Anonym sa...

hoppas du blir frisk snart, BB KING!

Anonym sa...

som vanligt är kaoset aldrig BB's fel....

Anonym sa...

Bjurling är kung! hoppas att han blir frisk och kommer tillbaka!

Anonym sa...

BB king är kung! Så är det bara!

Marie Hallman sa...

Till alla: Jag vet inte om han läser men jag ska föra vidare er peppning, den kommer göra honom glad!

anonym tre: Att det var kalabalik i försvaret var ju inte någon av målvakternas fel och det tog tid innan de fick ordning på det, var ju eländigt fram till jul, bättre sedan och först efter OS riktigt okej.

Anonym sa...

BB KING!! Jag kommer alltid att minnas dig!! VI VILL SE BJURLING DANSA!!

Anonym sa...

Handlar inte om Bjurling men skriver det här i alla fall.

Marie kan du kolla upp om detta ryckte stämmer: http://mrmadhawk.se/2010/may/bloggen-avslojar-klubertanz-nara-montreal.html

Vill inte att Kyle ska lämna :(

Goofy sa...

Det är inte så många platser lediga i Elitserien nej. Men han får väl svälja prestigen lite och gå ned i allsvenskan och spela upp ett lag. Rögle, Leksand och Almtuna har ju alla målvaktsplatser lediga. Hos Rögle kanske han inte kan bli etta men absolut hos Leksand och Almtuna.

Marie Hallman sa...

anonym två: tyvärr, han drar. se inlägg ovan! Ursäkta att svaret tog tid men jag ville kolla runt med mina källor och det tog hela eftermiddagen innan jag hade fått tag på allihop.

anonym tre: klart han skulle vara etta i Rögle. Men vi får se vad det blir, det blir alltid ändringar framöver. Jag tycker han har en bra tänk, bara dumt att hoppa på något bara för att man ska göra det, då gör man varken sig själv eller klubben eller lagkompisarna rättvisa. Bättre vänta tills man är frisk, det kommer dyka upp nya målvaktsjobb när säsongen är i gång och skador med mera kommer.

Goofy sa...

Marie: Är det så självklart att han skulle vara etta i Rögle? Du är väl medveten om att Rögle har värvat Joel Gistedt? Honom ser jag som bättre än Bjurling, åtminstone jämnare.

Marie Hallman sa...

Goofy: ja, där tycker vi olika. Gistedt var ju jättehet ända sedan han försvann över pölen. 77,8 i räddningsprocent i AHL, 87,3 % i CHL ohc sedan 87,6 i ECHL låter ju inte som någon höjdare. Visst, det kan vara dåligt försvar bakom en del av siffrorna men inte bara.
Så jag håller BB som en klart bättre målis just nu men jag hoppas Gistedt kan kliva in och överbevisa oss tvivlare där i vinter;)