måndag 17 maj 2010

Jacob Josefson: "Jag har aldrig sagt att jag lovar att stanna "


(Jacob Josefson. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Jacob Josefsons kontrakt med New Jersey och beslutet att åka till rookie och maincampen för att försöka ta en plats i NHL i höst har väckt stor ilska hos många Djurgårdsfans.

Jacob har varit på ett träningsläger och kört lite på is i helgen men nu har jag pratat med honom och så här säger han om Djurgårdens påstående att han skulle ha lovat att stanna även kommande säsong:


– Jag har aldrig sagt att jag lovar att stanna. Och det var aldrig meningen att lura Djurgården. När jag skrev på kontraktet med Djurgården så visste jag inte vad New Jersey ville och då sa jag att som det såg ut - just då (när kontraktet med DIF skrevs på) - så var ambitionen att spela i Djurgården. Men då hade inte NJ hört av sig än och sedan när de gjorde det så kunde jag inte tacka nej till den här chansen. Man vet aldrig när man får en sån här chans igen, säger Jacob Josefson.


Som har sett och hört reaktionerna.

– Det är klart att det blir olyckligt att folk uppfattar det som de har gjort och det var klart att jag funderade ett tag på vad jag skulle göra men det här är något jag vill göra. Men när jag skrev på för Djurgården så trodde jag inte att NJ skulle komma med ett sånt förslag som de sedan gjorde. Jag trodde inte att de trodde så mycket på mig som det visade sig att de gör.


Varför trodde du inte det?

– Jag vet inte jag trodde inte det bara och just då (när DIF kontraktet skrevs på) så kändes det bra att spela i Sverige och sedan några veckor senare kom NJ med det här förslaget. Och nu känns det som att jag har chansen att ta en plats där (i Devils) och då vill jag ge det en chans, säger 19-åringen.


Han skrev på kontraktet med Djurgården två dagar efter att finalspelet var över. Vid den tidpunkten hade han inte haft någon kontakt med New Jersey på hela vintern. Det var först två-tre veckor efter att DIF-kontraktet var påskrivet som NHL-klubben hörde av sig och började berätta vilka planer man hade för Josefson.


Framtidsplaner på både lång och kort sikt som han inte vågat tro eller hoppas på förrän han först då fick de svart på vitt.


– Då när de berättade så växte beslutet fram mer och mer och till slut kände jag att fan, jag måste försöka. Jag måste bara försöka, den här chansen får jag kanske aldrig igen.


Vad exakt sa NJ när de väl hörde av sig?

– De sa att jag har en bra chans att ta en plats, att de har haft få centrar på slutet och att de håller på och bygger upp laget successivt. Eftersom deras bästa (ytter)forwards måste spela centrar så får de ta in andra spelare på de (ytterforwards) positionerna. Det gör att laget blir mindre slagkraftigt.


Din agent sa att NJ har lovat dig stora chanser att ta en plats som tredje center i laget, stämmer det?

– Ja, det var bland annat därför jag vill åka. De säger att de tror att jag har en bra chans att ta en plats i laget och det känns som att läget där just nu är bra, det är ett bra tillfälle att ta chansen. Det är klart att man vill försöka kriga sig till en plats då. NHL är ju världens bästa liga. Alla hockeyspelare vill spela där, det krävs mycket för att man ska tacka nej.


Är du rädd för att det blir ett annat läge om du väntar någon säsong?

– Alltså det vet man ju aldrig och det är omöjligt att säga nu om det är rätt eller inte att försöka ta en plats men det är rätt för mig. Det är något jag vill göra och man får väl vara efterklok om det går åt helvete men jag hoppas så klart att det inte gör det, säger Josefson.


Hans agent Peter Wallén har i helgen sagt att dörren till Djurgården inte är stängd och att det kan bli så att Josefson kommer tillbaka till elitserien, efter att camperna i slutet av september är över. Om han inte tar en plats i Devils.


Men Jacob Josefson är såklart medveten om att Djurgården vid det laget kan ha värvat en annan center för att vara säkra läget, om nu inte Josefson kommer hem.


– Ja, absolut, det är jag medveten om men är det så att jag vill åka hem och Djurgården inte har någon plats för mig så får jag antingen sitta på läktarna under de första matcher och försöka kriga till mig en plats på träningarna. Och vill de inte ha mig alls så får jag väl spela kvar där borta ( i AHL).


Det är många fans som har blivit arga och menar att du har lurat Djurgården?

– Alltså Djurgården är laget i mitt hjärta och jag skulle inte kunna se mig själva i någon annan tröja i Sverige och hade inte jag spelat i laget så hade jag säkert stått i klacken och varit lika arg själv. Och saker och ting ändrade sig efter att jag skrev på kontraktet med Djurgården och då blev det som det blev.


Djurgården hävdar att du har lovat att stanna oavsett vad NJ kunde erbjuda?

– Men så var det inte. Jag har aldrig sagt att ”jag lovar att spela i Djurgården, vad som än händer”. Utan det jag sa, när jag skrev på för Djurgården, var att det DÅ var Djurgården som gällde och att min ambition DÅ var att spela i Djurgården.


Vad tycker du om att Djurgården ändå hävdar att du har lovat?

– Jag förstår om de är besvikna men det de säger får stå för dem. För jag har aldrig sagt att jag lovar att spela i Djurgården nästa säsong.


Kan din agent, Peter Wallén ha lovat något å dina vägnar?

– Nej. Men jag vet att de (Wallén och DIF) hade lite diskussioner i vintras, när jag inte visste vad NJ ville, och i det läget så hade jag inga planer på att dra över (till NHL) och då sa vi att jag nog skulle stanna.


Så för att vara väldigt tydlig (och lite tjatig), så menar du att du aldrig har lovat att stanna.

Nej, precis. Jag har aldrig sagt orden ”jag lovar”. Det jag sa när jag skrev på, innan NJ hörde av sig, var ”att som det ser ut nu så är min ambition att spela i Djurgården” men sedan har det som sagt hänt saker efter det, som har ändrat läget. Och det är få förunnat att få chansen att spela i NHL. Det ska mycket till för att någon ska tacka nej till det, avslutar Josefson som förutom camperna i september även kommer åka över i juli på den utvecklingscamp som ordnas av NHL.

16 kommentarer:

Hans sa...

Killen har en chans att få spela i NHL. Dags för djyrgårdsfansen att vakna nu. Vad tror dom egentligen?

Anonym sa...

Hans, alla är vakna.

Om Josef nu inte har lovat någonting som det påstods till en början har jag absolut inga problem med övergången. Lycka till, Jacob.

Anonym sa...

Djudas....

Charlie sa...

Ja ja, whatever.

Trist sorti, du är välkommen tillbaka men någon favorit är du inte längre.

Sen blir det såklart ett par år i AHL, så jobbar Devils. Se bara på Bergfors. Tråkigt för DIF och svensk hockey att det funkar på det här sättet. Inte mycket får man tillbaka för flera års arbete och pengar heller.

Nu hoppas man bara att det finns bra centrar kvar på marknaden, annars ser det riktigt jobbigt ut på den positionen.

Tubbe sa...

Klubbkänsla...någon?
Bara egot och få så mycket stålar i fickan som möjligt som lockar. Att han sätter Djurgården i en besvärlig situation det skiter han i - bara stålarna trillar in på kontot. Tragiskt att se så unga spelare blir så giriga. Varför inte spela kvar i några år och sedan åka över och vara säker på en plats i New Jersey i stället för att lämna nu och sedan inte platsa och harva i AHL eller någon annan underliga.

För VEM försöker Josefson lura egentligen? Så jävla bra är han inte att han går rakt in i Devils lag. Det begriper vem som helst som kan något om hockey och som har sett Josefson spela. Känns som om agenten har tutat i honom lite falska förhoppningar.

Dessutom lär det bli som med Oscar Möller. Spelar ingen roll om Josefson gör enorm succé. Efter 14 matcher kommer han ändå att skickas ned i farmarlaget för att han inte ska ta en plats från en mer etablerad spelare resten under säsongen. Det finns ju en regel nämligen att om en rookie spelar 14 matcher kan inte klubben skicka honom till farmen, utan han måste vara med på den aktiva rostern under hela säsongen och det drar sig klubbarna för att låsa fast sig vid icke etablerade spelare så tillvida det inte är en Ovetjkin, Crosby eller Malkin-talang vi pratar om.

Anonym sa...

Marie,
tycker du borde ha frågat honom när och hur Djurgården meddelades att det var New Jersey som gällde.

Han har ju enligt egen utsaga snackat med Tedenby om hur roligt det ska bli att spela i New Jersey, vore intressant att veta om samma hövlighet utsträcktes till DIF eller om det var genom NJ:s hemsida som man fick beskedet.

Sedan borde du ha frågat honom varför Järlefelt och Tommy Engström ljuger för dig/Hockeykanalen när de säger att hans agent faktiskt har ställt ett löfte/garanti att Jacob ska spela i Djurgården. Jacob säger ju att hans agent INTE har gett en garanti. Vore intressant att höra vad Jacob tror anledningen till lögnerna kan vara?

Anonym sa...

Lycka till i ahl Jakob.

Marie Hallman sa...

Till alla: Jag tycker att med facit i hand så förstår jag att han åker. Vem skulle inte ta den chansen?

Tyvärr verkar det ha blivit en miss i kommunikationen. DIF anser att Jacob har lovat, Jacob anser att han inte har gjort det.

Jacob berättade (fast det inte är med i texten här) att han har pratat med Järlan i helgen om just det här, vad som är lovat eller inte, och de har upplevt situationen olika som det verkar helt enkelt.

Charlie: Jag tror det går att lösa. Det går att möbler om i laget och ta in Linkan som ytter, det kommer dyka upp spelare från AHL om någon månad (de skriver alltid kontrakt senare där) med mera så jag tror att det löser sig med en center.

Tubbe: En sak kan du vara säker på och det är att det inte handlar om pengarna. De kan han tjäna senare. Det handlar om en dröm och ett driv och en vilja att spela i NHL. Sedan kanske han inte lyckas därborta men det vet man ju inte förrän man har försökt. Eller hur?

Anonym: En av de där frågorna finns med i texten, nämligen den andra av dem. Jag ställde ju frågan "Vad tycker du om att Djurgården ändå hävdar att du har lovat?" och fick svaret som står där att "Jag förstår om de är besvikna men det de säger får stå för dem. För jag har aldrig sagt att jag lovar att spela i Djurgården nästa säsong."

Han ville inte gå in på det mer än så och det får man respektera.

Den första frågan ställde jag aldrig så uttalat men om jag förstått både honom själv, Wallén och Järlan rätt så är det ju nu senaste veckan som NJ har dykt upp och kommit med sina löften och att allt har gått snabbt. Att det tog några dagar för att beslutet att växa fram ändå och att det måste vara först nu när det blev klart som Järlan och DIF ledningen fick veta det.

Bo sa...

Ta in Linkan som ytter ?

Vet du nåt som vi inte vet ?

:- )>

Marie Hallman sa...

Bo nä tyvärr... var mer en tanke från min sida att man kan ta in linkan som vänsterforward och flytta in någon befintlig dito på centerplats. Men det lär nog inte hända. Tyvärr. Lät kanske lite väl fotboll med "ytter" men du hajjar va? ;)

ER sa...

Är bara att lycka Jacob lycka till, tror tyvärr inte att han tar en ordinare plats. Ser han gärna i DIF tröjan igen. Han kommer i alla fall aldrig att spela för galgarna ik.

DIFaren sa...

Järlan har nånting på gång =)

DIFaren sa...

Föresten Marie kan du inte kolla upp vid tid hur det ligger till med Ekman? Är han klar eller inte ??

Marie Hallman sa...

ER: jag hoppas för Jacobs skull att han lyckas därborta. Om han inte gör det och kommer hem så får ju DIF en spelare "extra", betald av Devils. Inte helt fel.

DIFaren: alltså... jag hörde intervjun med Järlan och det lät ju som han ville säga något men inte fick... fattar inte det där. Jag ska försöka fråga Nisse men om det är så att han är klar men det finns någonting som gör att det inte går att gå ut med det officiellt så kommer han inte säga något. Varken till mig eller någon annan. Såklart. Men visst kan jag fråga.

pulverapa sa...

Jag är superglad för Jacobs skull, det är klart att han ska ta chansen, han är ju redan ett år "efter" Victor Hedman till exempel...

När "löftet" om att Jacob skulle stanna var jag fortfarande skeptisk till om han verkligen skulle stanna. Mycket riktigt, NJ kom med ett förslag och Jacob gör rätt som tackar ja.

Även om det nu inte blir NHL så är AHL absolut inte dåligt. För hans egen utveckling är det nog bättre att stanna i AHL än att åka hem till Elitserien. Folks hånfulla kommentarer om AHL är pinsamma att läsa.

Hoppas Jacob tillsammans med Tedenby tar en plats i Devils, då blir det många sena nätter nästa säsong. :)

ps. Hoppas hoppas hoppas min favoritspelare Krüüüüüger blir kvar. DIF behöver sin egen lilla Patrick Kane nästa säsong!

Marie Hallman sa...

pulverapa: Bra sagt där! Jag hoppas också Krüger blir kvar och att han slår sig in i Tre Kronor. Han borde ha fått vara med i VM redan nu. Tänk honom ihop med Pääjärvi Svensson och en Mårtensson som klok defensiv center, det hade varit något!