tisdag 13 april 2010

Richard Gynge: " Det var kvalserien då biter man ihop"


(Richard Gynge visade stort hjärta. Är det kvalserie så är det. Foto:hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Richard Gynge spelade avslutningen av kvalserien med inflammerad blindtarm.

Att avstå spel var aldrig på kartan:

– Nä det var ju kvalserien, då biter man ihop säger AIK-forwarden.


Gynge gjorde 52 (28+24) poäng i grundserien och fem (4+1) poäng i kvalserien där han spelade samtliga matcher - trots att han hade en lindrig inflammation i blindtarmen i de sista matcherna.


– Jag fick ont i magen till andra Leksandsmatchen, och sedan under natten mot förra söndagen.


Hur ont?

– Nja, inte så jätteont utan det är mer att det kändes som magknip på något sätt men sedan har man ju ganska hög smärttröskel också, säger Gynge.


Som blev rådd att åka till sjukhus för säkerhets skull.


– De misstänkte ju att det var blindtarmen så jag åkte till Karolinska och tog prover och då var det någon inflammation i magen. Jag vet inte exakt var om jag ska vara ärlig, men blindtarmen var förstorad och svullen och så var det inflammerat runtom den och kanske lite i så jag fick sova två nätter på Karolinska, från söndagen till måndag och måndag till tisdag. Sedan åkte jag med ner till Ängelholm på tisdagsmorgonen, säger Gynge.


Som på tisdagskvällen var med och slog Rögle med 5-4 och sedan körde på ända in i kaklet.


Har du känt av magen under matcherna?

– Nej, då tänker man inte på det direkt. Sedan har jag väl blivit lite trött och matt av antibiotikan men det har bara varit att spela på, vi var ju ändå i sluttampen.


Du funderade inte på att avstå?

– Nej, det var inte aktuellt, då ska man må riktigt dåligt, säger Gynge med glimten i ögat och fortsätter:


Och även om jag har känt av att det gjort lite ont så har jag blivit bättre och bättre när penicillinet fick verka.


Någon risk för att blindtarmen skulle spricka var det däremot aldrig, säger AIK:s läkare Björn Waldebäck:


– Det funkar inte så, det är inte som mjälten som spricker av yttre våld, om blindtarmen spricker så är det en inflammatorisk process och en spricka inifrån.


Men hur kan man spela med en inflammerad blindtarm?

– Om den är väldigt inflammerad och spricker så går det inte. Då ligger man dubbelvikt. Däremot är det, enligt de teorier som finns, möjligt att ha en lindring inflammation som kommer och går bort utan att det blir akut och farligt, säger Waldebäck.


Richard Gynge behövde inte ta smärtstillnade medel och kommer inte att behöva göra någon operation av blindtarmen på grund av den inflammation som han har haft och spelat med nu men han kommer däremot att göra några tester för att se att allt läkt som planerat, säger Waldebäck och avslutar:


– Det är svårt att ställa en bra diagnos utan att plocka bort blindtarmen och det var det inte riktigt läge för nu, men kroppen har ju ett bra immunsystem. För Gynges del handlade det nog om en möjlig, lindrig, blindtarmsinflammation som läkte av sig själv med hjälp av antibiotikan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ser fram mot att få se Gynge i Elitserien med Gnaget. En riktig krigare!!

Marie Hallman sa...

Anonym: Ja han är grym. Får se var hanhamnar, AIK har en hel del kontraktsrådd att ta tag i om man säger så, tror att det bara var Sandberg som var på kontrakt i går.