tisdag 27 april 2010

Marie möter: Daniel Tjärnqvist

Jag vet, mycket DIF just nu men den här intervjun har jag tänkt göra i månader och när det äntligen blev läge så gjorde jag den.

Jag frågade om det var okej att prata klubbar utanför KHL och han trodde det var okej då Yaroslavls klubbledning låtit de åka hem och var rätt nöjda med säsongen trots allt.

För de AIK:are och SSK:are som undrar så har jag ringt på en grej vardera där i dag, men kände inte att det var klart att köra dem så det får komma senare (om ingen annan hinner före vill säga). Nu först - Tjärnqvist sr:


(Daniel Tjärnqvist i valet och kvalet. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)


Djurgården eller Lokomotiv Yaroslavl.

Någon av dem blir det, frågan är bara vilken.

– Det beror på om familjen kan följa med (till Yaroslavl) eller inte, säger Daniel Tjärnqvist.


Han har pratat med båda klubbarna och är långt framme med Djurgården.

Men först vill familjen Tjärnqvist bestämma sig för vad som passar bäst för HELA familjen.


– Vi har inte bestämt än vad det blir, utan tittar på Rysslandsalternativet, alltså om vi ska åka tillbaka eller inte, också.


Vad avgör?

– Om familjen kan följa med eller inte. Om de kan följa med, då blir det Ryssland, om de inte kan vara med där så är jag färdig med det där. Jag har ändå varit där i två år nu och det blir tufft utan familjen, så om inte alla kan åka då stannar vi här hemma. Men frågan vi måste klura ut först är hur och OM det går att ta med familjen till Ryssland och hur man ska göra det i så fall.


Några andra KHL-klubbar är däremot inte att tänka på, säger Tjärnqvist.


– Ska man ta med familjen så vill man veta vad som väntar och hur det är att bo i den staden dit de kommer. Jag vill inte ta familjen till en ny stad där jag inte vet hur det är eller hur det funkar. Nu har jag varit här i två år och det är först nu som det känns som att man hittar bra.


Och om det inte går att ta med familjen då?

– Då är vi långt gångna i diskussionerna med Djurgården. Det är bara dem som jag har pratat med här. Inga andra, det är den klubben som ligger mig närmast om hjärtat i Sverige, säger Daniel Tjärnqvist.


Hans kärlek, hustrun Louise, har startat lite egna verksamheter i friskvårdsbranschen medan Daniel har varit i Ryssland. Hon pluggar dessutom och kan behöva vara kvar i Sverige för att få till den praktik som krävs även om det kanske går att lösa där med.


Men, Familjen Tjärnqvist väntar dessutom tillökning – i september.


Men Daniel! Då ska ni väl stanna här?!

– Ja, det kan man ju tycka, säger ex-Djurgårdaren med ett skratt och fortsätter:


– Det är ju därför som vi tvekar lite och funderar lite extra på hur vi ska göra. Vi försöker räkna in allt och se vad som skulle vara möjligt att göra och vad som är bäst.


Att lillebror Mathias skrev på för Djurgården under tisdagen kan också få betydelse för beslutet.


– Ja, det är klart. Det hade varit skitroligt att få spela med honom. Vi har alltid sagt att det skulle vara kul att spela ihop igen. Det var ju kul senast – jag tror det var under guldåren (i DIF) väl? Och förhoppningsvis kan det bli lika kul igen. Sedan var det bra att han fick komma igen efter skadan och visa att han kan hålla en hög nivå och att det lossande för honom lite. Det var ju på väg att göra det redan när han fick skadan så det var bra att han kunde komma igen en gång till efter den.


Har du satt någon deadline för beslut ännu? Eller har klubbarna gett dig något sista datum?

– Nej inte så, det är mer att jag själv vill respektera båda klubbarna och deras arbete. Jag vet ju att tackar jag nej till en klubb så måste den klubben hitta och få in andra spelare och därför vill jag inte dra ut på beslutet i onödan, säger Daniel Tjärnqvist och fortsätter:


– Egentligen är det skönast att bestämma sig snabbt också, då vet man var man är och vad det blir, så det finns ingen anledning att dra ut på det egentligen. Någon gång de närmsta veckorna ska det väl vara klart.

Säsongen i Ryssland avslutades med semifinal, vilket var lite bättre än någon i klubban vågat hoppas på med tanke på hur det gick under grundserien.


Tjärnqvist har följt Djurgården hela tiden och gillar det han har sett.


– Vilket fantastiskt lag de har haft! Och vilken fin säsong de har gjort, inte minst är det ju kul att Djurgården har fått tillbaka publiken. Med tanke på hur laget ser ut och hur bra det har gått i år så borde det kunna bli lika bra nästa säsong, eller nästan lika bra i alla fall.


Att AIK har gått upp är också positivt tycker Daniel Tjärnqvist:


– För nu är man tillbaka till de här derbymatcherna som så många älskade. Det var några år där när Gnaget hade åkt ut som man tappade det här tugget på arbetsplatserna mellan de som håller på AIK och Djurgården. Så jag tror staden kommer att leva upp av det här, det är bara positivt.


Och apropå Djurgården så måste du ju känna halva laget där åtminstone?

– Nja, inte hälften man många. Och det är ju många nya unga också. Det är kul att de fått upp lite juniorer som har fått fart på gamlingarna, ha, ha. Jag tror att det kommer att komma upp några till nästa säsong. Det är bra.


Ska man räkna in plusfaktorer för Djurgården i det val och kval som Daniel Tjärnqvist nu står inför så är Hardy Nilson definitivt något som talar för Djurgården.

Vilket val det sedan blir återstår att se.


– Men jag gillar Hardy för han är så duktig på att känna av och läsa av spelarna. Han vet vad alla kan och är på varenda en när de inte gör det de kan. Jag tror det är därför det har gått så bra för Djurgården sedan han kom tillbaka. Hardy vet exakt om någon fuskar eller maskar eller inte gör sitt yttersta och han har inte det minsta övers för sånt. Då är han på spelarna direkt och jagar på dem. Han är hård på det men är just därför också den bästa coach jag har haft. Han får ut det bästa av alla och det är ju bara kolla hur bra han har lyckats den här säsongen. Det syns på alla spelarna att de har höjt sig, varenda en.

14 kommentarer:

Benjamin sa...

Marie, är det bara jag eller tycker du också att det låter som att det blir DIF?
Ingenting är ju säkert förens det är klart, och det kanske bara är jag som önsketänker, men jag får en riktigt bra känsla från den här intervjun!
Återigen Marie, du är världsabäst

Erik sa...

Bra!

Försök göra en liknande intervju med Nisse Ekman :)

Charlie sa...

Klart det blir mycket DIF, största, bästa och mest populära laget. Det blir givetvis så att det blir störst intresse kring DIF i Sthlms-hockeyn.

Anonym sa...

Benjamin jag tycker precis tvärtom att det kändes som att det lutar åt att han fortsätter ett år i ryssland.. men vi får väl se hoppas han kmr hem iaf

Marie Hallman sa...

Benjamin o Anonym: Vet inte först tyckte jag det sedan 50/50 sedan 25/75 sedan började jag om från början... kanske borde ha intervjuat Louise i stället ha ha. Nä men den där bebisen... men man vet aldrig. Louise verkar vara rätt flexibel också så jag vågar inte tro varken det ena eller det andra. Tack föresten benjamin!

Erik: Hm, de är lite olika som personer. Daniel är lite mer öppen är Nisse mot media till exempel... i alla fall så länge inget är klart än.

Charlie: men det är mycket pengar i Ryssland också. Frågan är om det är värt det bara.

Benjamin sa...

Ryssland känns så främmande för mig, jag hoppas verkligen Louise känner samma sak.
Hoppas hon vill ha sin bebis i kungliga hufvudstaden!

Det är såna här lägen man hoppas att läget blir oroligt i den ryska staden, fram med terroristerna, SR ska hem!

Anonym sa...

Härligt Marie! Nu håller vi tummarna!

Har du läst artikel där difs sportchef Janne säger att dom har 20 spelare under kontrakt?! Om man kollar på truppen nästa år så är det bara 18 eller 19 spelare. Alltså har dom skrivit på med någon som dom inte går ut med än. Kan bero på att den spelaren har spelat i KHL pch måste vänta tills den sista april?
Är det inga fler som har tänkt på det här? Eller är jag ute och cycklar????

Axel sa...

Anonym:

Målvakter:
1.#30 Mark Owuya (10/11)
2.#41 Gustaf Wesslau (10/11)

Backar
1.#3 David Printz (11/12)
2.#7 Andreas Holmqvist (11/12)
3.#8 Alexander Deilert (11/12)
4.#10 Marcus Ragnarsson (10/11)
5.#15 Oscar Eklund (10/11)
6.#49 Kyle Klubertanz (10/11)

Forwards
1.#09 Kristofer Ottosson(10/11)
2.#17 Mathias Tjärnqvist (10/11)
3.#19 Jimmie Ölvestad (12/13)
4.#20 Christian Eklund (10/11)
5.#32 Marcus Krüger (10/11)
6.#26 Tim Eriksson (11/12)
7.#40 Jacob Josefson (10/11)

Uppflyttade junisar:

Kim Lennhammer (J20) - 2011/2012
John Norman (J20) - 2011/2012
Stefan Söder (J20) - 2011/2012
Arvid Strömberg (J20) - 2011/2012
Tim Sandberg (J20) - 2010/2011
Patrick Cehlin (J20) - 2011/2012
Daniel Brodin (J20) - 2011/2012

I och med att Tjärna och Josef förlängde idag har man 22 spelare med A-lags kontrakt

Anonym sa...

VI VILL SE AIK! ;) ;)

Stefan sa...

Lyssna gärna lite med Linkan om det finns möjlighet..

Marie Hallman sa...

Benjamin: var drastiska åtgärder där, ha ha.

Axel: Tack för uppräkningen där.

Anonym: Har inte hunnit, kommer få det tufft den här veckan. Måste lägga tid på att hitta jobb som ber inkomster också då bloggen ger nada.

Stefan: ska boka i maj hoppas jag.

Ted sa...

Du är hjärtligt välkommen till DIF Daniel. Vore skoj att få se dig igen.

Anonym sa...

Där sprack allt det positiva av det man hade om herr Tjärnqvist.

Marie Hallman sa...

anonym: Förstår om du blir besviken. verkligen.