torsdag 29 april 2010

Jacob Markström: "Det är upp till honom vilka han vill ha"


(Markström tar för sig i Tre Kronor. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)


Tredje landskampen totalt (mellan stolparna) i Tre Kronor.

Då visar Jacob Markström att han är redo för VM.

– Jag gör mitt bästa, sedan är det upp till Bengt-Åke att ta ut laget, säger Brynäsmålvakten.


Torontokeepern Jonas Gustavsson stod vid sidan av isen då han bara hunnit träna en gång, sent i går (onsdag) kväll.


Det öppnade för Markström som imponerade på NHL-scouterna på läktaren med sitt lugna, stabila spel även så här på internationell seniornivå.


Själv var han som alltid ödmjuk och rätt blygsam.


– Det var roligt, även om min insats i början var sisådär men i tredje kändes det mycket bättre. Det var otur att vi inte kunde avgöra när vi fick pp i sudden. Sedan blir det straffar där de vinner. Det känns lite surt.


Vad säger du om den avgörande straffen (2-1,där Jakub Klepis väntade ut Markström, fintade ner honom och sedan iskallt la in pucken)?

– Det var en bra straff. Han fick till en bra fint där, så det var inte så mycket att säga om.


Det är bara en vecka kvar till VM, känns det som att du är mogen för det nu?

– Jag tänkte inte så. Min känsla är bara att jag ska gå ut och göra mitt bästa på träningar och matcher och nu när man får spela så vill man ju visa upp sin allra bästa sida. Men det är ju inte jag utan Bengt-Åke som tar ut laget (och VM-truppen) så det är upp till honom att ta ut vilka han vill ha.


Men hur tycker du själv att det har gått under de VM-läger och träningsmatcher som har varit?

– Det har väl känts bra men jag gör mitt bästa och om jag är bra nog så kommer jag få åkor med. Det är självklart så att när man nu har varit med hela våren (på alla läger) så vill man åka med till VM, får man inte göra det så är det lite surt men jag är ju ganska ung och har många år framför mig så…, säger Jacob Markström med ett leende och antyder att han kommer få fler chanser för hans del.


Och så är det ju.


Det tar ett tag att växa in i landslagskostymen på seniornivå, även om skillnaden mot det Markström är van vid, inte är sååååååå jättestor.


– Jag försöker bara ta puckarna men det är självklart så att det spelas bättre hockey här (på landslagsnivå) än i elitserien. Det är bättre spelare så man får passa sig och vara mer alert och vara med på att de kommer att göra bättre saker, säger jättetalangen och fortsätter:


– Det är självklart så att det går fortare här också. Det är ju de bästa spelarna från elitserien och NHL och så är det i alla lagen som är med, så självklart går allt fortare. Det gäller bara för mig att följa spelet och så att man ligger rätt och kommer rätt i alla situationer.


Precis det, gjorde han vid några riktigt vassa tjecklägen. Som vid dubbelräddningen i tredje när Tre Kronor fick spela i underläge tre mot fem:


– Ja det gick bra där och jag tror pucken tar i ribban också, ha, ha men jag ser att den tjeckiska spelaren störtar mot målet och agerar, sedan hade jag flyt med mig också. Det var skönt att se att pucken inte går in, säger Markström med ett leende.


Han och tredjemålvakten Anders Lindbäck peppar varandra mellan matcherna. Och från och med i år så har Tre Kronor med sig en egen målvaktstränare – Erik Granqvist, Färjestad.

– Han är riktigt bra. Det var ju inte så att det klickade mellan oss direkt, på det sättet som det är med Pekka (Alcén, målvaktstränare i Brynäs) men han får lära känna mig och jag får lära känna honom, han är lätt att jobba med, det är bra att ha honom med.


Vad kan en målvaktstränare göra under den ändå rätt korta tid som det handlar om när man är med i landslaget?

– Han kan hjälpa mig genom att han ser sånt som jag inte ser eller tänker på under matchen. Sedan går han inte in och ändrar i mitt spel och så utan han är mer som ett bollplank och det är alltid bra att ha.

Inga kommentarer: