fredag 9 april 2010

Mathias Tjärnqvist: " Jag håller vad jag lovar... "


(Mathias Tjärnqvist ville till ett lag som kunde vinna. Och valde rätt. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Först malde Djurgården ner Brynäs i kvartsfinalen. Sedan malde man ner Linköping i semin. Gästerna hade inte en chans när Djurgården tog ena finalbiljetten genom att slå LHC med 5-1 hemma i Globen.

– Vi spelade jävligt bra och kontrollerade matchen hela vägen, säger Mathias Tjärnqvist och fortsätter:

– De hade inte så farliga chanser tycker jag och de som de hade styrde vi av bra. Sedan såg det ut som om de inte hade någon bensin kvar i kroppen. De var slutkörda, konstaterar Djurgårdsforwarden.


(Patrick Cehlin tar täten in till matchen. Foto: Hamid Shokatyan /jarnkaminerna.se)


Vad är det som gör att ni orkar mala på medan Linköping inte gör det?
– Nä men de har ju spelat tolv matcher nu på 22 dagar. De har haft ett tuffare spelschema än vi har haft samtidigt som vi har krigat ner dem i varje match. Plus att vi hade ett bra målvaktsspel.

Djurgårdens spelsystem med många, långa spelsekvenser kräver väldigt mycket energi. Det kräver en seghet i kroppen som gör att man orkar när mjölksyran sätter in. Den kräver en fysik som tar tid att bygga upp och som DIF har byggt upp under hela säsongen. Och som Djurgården har nytta av nu:

– Ja, du har en poäng i det du säger. Vi har spelat ett jävligt intensivt spel hela säsongen och det ska vi ta med oss till finalen också.

Det känns som att ni inte orkade med spelet i början av säsongen men sedan har blivit starkare och starkare av just det spel ni har? Timmy Pettersson sa ju till exempel häromdagen att ju mer ni får spela desto starkare blir ni, att tiden talar för er?
– Jo mycket av det som Timmy säger stämmer. Vi har blivit starkare ju längre matcherna har gått. Man är visserligen helt slut efter en match men jag tycker att vi återhämtar oss bra. Det måste ha varit en bra sommarträning helt enkelt, he, he. Nä men sedan så har vi spelat oss i form. Om man spelar så intensivt som vi så orkar man mer och mer. Man vänjer kroppen vid hårt jobb kan man säga.



( David Printz hjälper Wesslau. Foto: Daniel Pettersson/jarnkaminerna.se)


När i matchen kände du att ”nu krossar vi dem”?
– Nja, jag vet inte riktigt men det kändes bra när vi fick 4-0. Då kändes det rätt stabilt.

Spelade du resten av matchen med ett leende på läpparna?
– Nej det kan man ju inte göra. Vi vet ju att de är farliga när de har sina chanser men visst kändes det jävligt bra, säger Mathias Tjärnqvist.

Djurgårdsforwarden har haft hur många lägen som helst under kvartsfinalmatcherna och de fyra första semifinalerna, i den femte blev det äntligen mål, då Tjärnqvist noterades för 2-0-målet i pp efter 14.13 i första och en assist vid Nichlas Falks 3-0 mål i början av andra.

Äntligen mål?!
– Ja skam den som ger sig, ha, ha, ha. Det var inte det snyggaste målet heller, jag sköt med byxan. Eller snarare, (Timmy) Pettersson sköt in pucken via min byxa!

Du styrde in målet med brallan alltså?
– Ja, nu behöver jag inte använda klubban längre, ha, ha, ha.

Nä, precis. Men skämt åsido. Du har ju haft hur många lägen som helst fram till nu?
– Ja, så det var en lättnad att den slinker in nu. Att jag skapat chanser är i och för sig ett gott tecken, det är bra. Men det var skönt att pucken slank in till slut också, säger Tjärnqvist.


(Danielsson och kompani är klara för final.Foto: Daniel Pettersson/jarnkaminerna.se)


Nu får han och Djurgården möta HV71 som vann sin finalserie mot Skellefteå med 4-1 i matcher även dem.

– Det ska bli skitskoj! Helt fantastiskt roligt speciellt som HV är ett bra skridskostarkt lag. Det blir nog tuffa matcher som det ska vara i en final. Och så har vi våra fantastiska publik som har ställt upp fantastiskt, även nu när det var match två dagar hemma på rad.

Skillnaden mellan HV71 och Linköping?
– Att HV har ett mer kompakt och spelskickligt lag. Linköping hade mer toppar, de har två femmor som producerar. HV71 har fyra kedjor och vi med, jag tror det blir riktigt bra matcher där målvakterna avgör, säger Tjärnqvist.


(Wesslau svalkar sig. Foto: Daniel Pettersson/jarnkaminerna.se)

Kommer ni föresten ihåg den diskussion som blev när han valde Djurgården framför Rögle och det med orden att han ”vill gå till en klubb som kan vinna något”?
Det blev ett jäkla liv i Ängelholm och Rögles sportchef Roger Hansson sa irriterat att ” har Djurgården chans på guldet så har vi det också”.

Mathias Tjärnqvist minns både vad han och de andra sa:
– Ja precis… jag håller det jag lovar, he, he.

Vad säger de som hånade dig då till dig nu?
– De säger inte så mycket nu… så vi får väl se. Jag får kanske en dunk i ryggen när jag kommer ner.

Men handen på hjärtat, trodde du verkligen i somras att ni skulle spela final nu?!
– Final är väl svårt att säga men att det var ett bra lag, det visste jag. Sedan vet man ju aldrig hur det ska gå men jag tycker att vi har spelat bra under hela säsongen och har byggt upp ett bra lag och spela bra hockey. Sedan är det jätteroligt att vi är i finalen. Nu ska vi försöka ta guld också...


(DIF tackar fansen på sid alldeles egna vis - med kullerbyttor så klart. Foto: Daniel Pettersson/jarnkaminerna.se)

5 kommentarer:

Robin Fredriksson sa...

Schyst rubrik Hallman, men Daniel spelar inte i DIF förens nästa säsong ;)

Jimmie sa...

Riktgit nice att Tjärna fått lite mer självförtroende i de senaste matcherna! Detta kan bära långt.

Kul att visa för alla som tvivlade på honom när han gick till DIF för att vinna SM!

Marie Hallman sa...

Robin: nä. jag är för trött sådär vid fyra på morgnarna... ;) sorry! ska ändra. Vi pratade lite om brorsan, som inte kom med i texten, så det fastnade väl :)

Jimmie: Ja riktigt roligt.

Stefan sa...

Jag hoppas att Tjärna spelar i DIF nästa säsong. Igår visade han verkligen hur bra han är.

Marie Hallman sa...

Stefan: Blev ju lite märklig säsong i år då han var skadad så länge. En frisk lilltjärna borde kunna tillföra mycket. Precis som brorsan... får se om han kommer.