lördag 13 mars 2010

Tomas Kollar inför kvalserien " Vi har världens chans att gå upp i elitserien nu "

För ett år sedan kämpade han kvar SSK i elitserien.

Nu kan Tomas Kollar vara med och sänka den gamla klubben:

– Jag vill göra allt för att ta upp Leksand i elitserien, säger Leksandsforwarden.


Det blev fyra säsonger i Södertälje med spel i både allsvenskan och elitserien.

Men när han varit med och säkrat nytt kontrakt i våras blev det dags att packa väskorna och resa inåt landet.


– Jag hade väntat ganska länge sedan dök det här upp och Leksand kändes bra. Jag ångrar inte att jag valde dem. Vi har världens chans att gå upp i elitserien nu, så det känns bara bra, säger Tomas Kollar.


Var det någonsin på tal att vara kvar i SSK?

– Nej det var ju aldrig det. Jag fick aldrig något svar från dem utan fick dra mina egna slutsatser och det var att de nog inte ville att jag skulle vara kvar.


27-åringen hade inför flytten spelat nästan hela karriären i något av 08-lagen Hammarby, Djurgården eller Södertälje. Enda undantaget var säsongen 2004-2005 då han både spelade i Djurgården (32 matcher) och i Skellefteå (där det blev 17).


Så hur trivs han då på ”vischan”?

– Det är bra faktiskt! Hela familjen trivs över förväntan. Jag trodde att det skulle vara en större omställning än det blev. Det var kanske lie i början men nu har vi acklimatiserat oss bra och trivs jättebra.


Största skillnaden med att bo på landet?

– Att det är så nära till allt. Det tar två minuter till ishallen och dagis är i hallen också. Man har allt på samma ställe, det är verkligen skönt så.


Och inga bilköer, ha, ha?

– Nä, precis det är det ju inte. Man behöver aldrig vara rädd för att bli försenad för att man sitter i en kö, så det är skönt.


Men det blev ju inte bara miljöombyte vid sidan av isen. Klubbytet innebar ett steg ner från elitserien till allsvenskan.


– Det är klart att det är skillnad men jag tycker ändå att allsvenskan varit ganska bra faktiskt. Om man jämför med när SSK senast spelade i allsvenskan för tre år sedan så var allsvenskan inte alls lika bra då. Men nu känns det som att alla lag kan slå alla, nästan i alla fall. Även vi som ligger på övre halvan har ju förlorat mot bottenlag så det gäller att vara med i alla matcher. Det är ju bara kolla på de play off lag som är (Mora, Almtuna, Malmö och Bofors) så kan de ju slå vilket lag som helst, säger Tomas Kollar.


Pressen från fansen, att Leksand bara ska vinna allsvenskan, har han inget emot:


– Det är bara kul. Det är ju därför man spelar, för att vinna och nå framgång. Sedan tycker jag ändå att den största pressen kommer inifrån laget, det är den press vi sätter på varandra, säger Kollar och fortsätter:


– Vi vill ju vinna, vi ville bli etta och blev det också. Sätter man höga målsättningar så följer det med vissa krav, men det är bara kul och mycket roligare än att spela i ett lag där man är nöjd om man kommer tia i serien.


Är det stor skillnad resursmässigt då? Att spela i en elitserieklubb som SSK och i en allsvensk som Leksand menar jag?

– Nej, jag måste säga att Leksand är en jätteproffsig klubb. Det känns att det är jättemycket folk som arbetar här. Bara en sån sak som att man har dagis i ishallen är hur stort som helst. Det underlättar för alla spelare. Och det är aldrig något strul, det är en jätteproffsig klubb och helt klart en klubb som ska vara i elitserien med den organisation som man har, säger Tomas Kollar.


Leksands spelare är ju liksom elitserielagens heltidsanställda, tränar dagtid, har samma stab med naprapater, massörer och så vidare som elitserielagen har, berättar Leksandsforwarden.


Som ser fram emot mötet med sitt gamla SSK:

– Det ska bli kul att komma dit och möta dem. Jag har suttit i deras omklädningsrum och vet hur tankarna går när man kommer ner i kvalserien och ska möta allsvenska lag. Pressen ligger helt klart på dem. De har allt att förlora, vi har allt att vinna, säger Tomas Kollar och fortsätter:


– Hela kvalserien ska bli jättekul att spela. Det känns bara inspirerande och är något vi har sett fram emot. Målet har hela tiden varit att komma hit, nu är vi här, det är bara skitkul.


Men jag vet ju att du har stort SSK-hjärta. Tänk om ni spelar ner dem i allsvenskan, hur skulle det kännas?

– Jo, jag har ju spelat där i fyra år men jag spelar i Leksand nu. Det är det viktigaste. Vi ska till elitserien, steg ett var att vinna allsvenskan, steg två är att gå dit. Det har vi som målsättning.


Jomen tänk om DU sänker SSK?

– Men jag tycker inte man kan säga så. Det är ändå en sån bransch som vi håller på med. Min lojalitet är i Leksand nu. Det skulle kännas konstigt om inte vi tog steget upp. Visst skulle det kännas konstigt om SSK åkte ur men jag vill göra allt för att Leksand ska gå upp i elitserien. Det är det som gäller nu, säger Tomas Kollar.


Han har följt elitserien lite grand under säsongen. Men vill inte betygssätta elitserielagen SSK och Rögle inför kvalserien:


– De har spelat i en högre liga än vi och ska väl vara bättre i och med att de kommer från en högre liga men vi ska inte fokusera på hur bra de andra lagen är eller inte. Vi ska spela vårt spel med allt vad det innebär. Sedan hur bra Rögle och SSK är, det har nog du bättre koll på än jag.


Men AIK och Växjö har du väl koll på?

– Ja, de har varit svårspelade och det blir även det sista laget som kommer från allsvenskan. Alla tre är bra hockeylag så vilka vi än möter så kommer det att bli tuffa matcher, så är det bara.


Vad säger de på byn då? Kräver de seger?

– Nej, det tror jag väl inte. Folk är sköna här och jag har inte märkt av det så i alla fall. Det kanske är andra som får höra sånt mer men ingen av de andra spelarna har sagt något heller så… folk är ganska sköna här, säger Kollar.


När han ska räkna upp vad som är nyckeln för att ta steget upp till allsvenskan så tar han med allt. Boxplay, power play, målvaktsspelet, samspelet mellan försvaret och målvakten med mera.

Självklarheter kanske och i kvalserien hänger det mer på vem som håller huvudet kallast:


– Man måste se möjligheterna. Svårigheterna med hockey är ju att allt kan hända. Det finns mycket oförutsägbara grejer som kan hända så man ska nog mest fokusera på sitt eget, på det man kommit överens om i laget. Sedan om pucken studsar åt höger eller vänster eller om domarna står i vägen spelar ingen roll bara man ser möjligheterna i saker och ting, säger Kollar.


Något som ofta varit tydligt är att man bör vara med från början. Tre raka förluster i inledningen brukar vara svåra att hämta upp:


– Jo, men samtidigt finns ju exempel på lag som vunnit de fem första och sedan ändå inte gått upp. Så man ska inte stirra sig blind på sånt där. Det handlar återigen om att se möjligheterna. Att det inte är kört förrän det är klart. Men måste verkligen TRO på att allt kan hända. De har man ju sett förr, att inget lag går att räkna ut förrän sista matchen är spelad.

copyright:www.hockeymedmariehallman.se

4 kommentarer:

Anonym sa...

krossa gnaget (klapp-klapp.klapp)

Anonym sa...

intressant läsning, tack! Kollar har visat sig vara väldigt nyttig för Leksand.

Marie Hallman sa...

Anonym 1: Ska bli sjukt spännande detta!

Anonym 2: Tack själv för att du läser :) Ja, han är ingen flashig lirare men väldigt nyttig vad han än tar sig för.

Johan sa...

Marie, för alla som kan sin hockey är han en flashig spelare - utan att göra de där Zuccarello-Aasen-dragningarna.

Leksands publik är kunnig som få, och är det någonting en kunnig publik uppskattar är det lirare som gör sitt i det tysta. Sådant som fotbollssupportrarna på Hovet inte märker eller uppskattar.

Tack för ett bra inlägg!