torsdag 25 mars 2010

Christian Eklund: "Man blir redo att göra vad som helst"


(Christian "Fimpen" Eklund - mannen som tar skitjobbet med ett leende. Nu även tvåmålsskytt. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Han har inte gjort mål sedan sista oktober.

Mot Brynäs i kvartsfinal fyra slog han till med två.

– Jag sparar mina mål till de viktiga matcherna, skojar Christian Eklund.


Om slutspelshockey kräver spelare som älskar att stå i vägen, att ta stryk så att kroppen värker i veckor efteråt och göra skitjobbet i byte efter byte så är Christian Eklund just en sån spelare.

Han sliter röven av sig – med ett leende.


Blir det mål, då blir han glad som en treåring på julafton. Blir det dessutom två i en och samma match tror han knappt att det är sant.

Och delar självklart med sig av äran med sina hårdjobbande kedjekompisar:


– Det första (ett friläge, pucken upp i högre krysset) var kul att få göra men vid det andra är det ju tack vare Falken och Micke (Holmqvist) som det blir mål. Det står framför målvakten så att han inte ser någonting. Jag hade kunnat pissa in pucken, säger Eklund och skrattar lyckligt vid blotta minnet.


(Två täcker, en skjuter, då får man vara så här glad efteråt. Foto Daniel Pettersson/jarnkaminerna.se)


Pissa in den?

– Jo men man kan ju göra det när det står två stycken i ansiktet, på målvakten. Det var inget märkvärdigt skott men när Micke och Falken står en millimeter från ansiktet på honom på varsin sida så täcker de ju upp hela målet. Han ser inte ett skvatt, då är det svårt för honom att göra något.


Målgesten efter första målet, då han åkte fram till Djurgårdsklacken bakom Brynäsmålet och hoppade upp mot plexit för att tacka för stödet höll på att sätta stopp för spel i resten av matchen:


– Jag höll på att bryta fingret! Klämde det när jag hoppade upp, ha, ha men jag var så glad att jag fick sätta något mål, jag har ju haft lite missar i slutet. Och det är alltid skönt att göra mål, det händer så sällan så man får passa på och jubla dubbelt upp när det händer!



(Målgesten!. Foto Daniel Pettersson/jarnkaminerna.se)


Blev ett ärevarv där också såg jag?

– Åh det var TV som ville att jag skulle göra det.


Jasså?

– Jo men jag hade aldrig gått ut ensam. Det vågar jag inte, ha, ha.


Jag tänkte i måndags på att det är så häftigt att se hur du tar dig an allt skitjobb med ett leende. Så gör du mål nu också. Var det kul att få ta en lite annan roll för en gångs skull?

– Ja det är alltid kul, det händer ju så sällan. Men jag älskar ju det andra också. Sedan så får jag spela med Falken (Nichlas Falk) och Micke (Holmqvist). Det är jätteskönt. Och så får vi ganska enkla direktiv från Hardy, de är så enkla så att till och med jag förstår vad han vill att vi ska göra, ha, ha


(De tre musketörerna. Och Ragnarsson där bak.. Foto Daniel Pettersson/jarnkaminerna.se)


Vad är det för direktiv då?

– Nä men det är väldigt enkelt. Vi ska få ner puckarna djupt, få så långa anfall som möjligt och smälla på, vara jobbiga att möta.


Och det var precis vad den kedjan var.

Fråga Eddie Läck som fick ta över jobbet i Brynäsmålet då Jacob Markström är skadad. Läck såg ler Djurgårdströjor i extrem närmbild än vad som kan tänkas vara hälsosamt under en och samma kväll för en motståndarmålis

Men, han tog det bra, Brynäsmålvakten och räddade 28 av 30 skott.


– Ja han var bra han med. Jag märkte ingen skillnad (på Läck och Markström) alls, men så är han ju fostrad i Djurgården också, då vet man att han är bra. Att han har fått den bästa utbildningen, he, he.

Brynäs bjöd för övrigt upp bra överlag. Det lag som såg minst sagt avslaget ut i tredje perioden i måndags verkade tagga till rejält av inramningen på Hovet:


– Eller så är det vi som gör en dålig match, vi spelade inte alls lika bra som senast. Men det positiva med det är ju att vi aldrig gör två dåliga matcher på rad, för det tillåter inte Hardy, säger Christian Eklund och fortsätter:



("Fimpen" på väg mot 1-0. Foto Daniel Pettersson/jarnkaminerna.se)


– För dem är det ju lite allt eller inget nu också. Man spelar kanske sina sista matcher för säsongen och då är det bara köra, sedan är Brynäs ett jättebra lag också, det är inget snack om


Det märktes om inte annat i sista då Brynäs pressade Djurgården så passa att ett pp för DIF såg ut som ett boxplay för hemmalaget.

– Ja, men det blir lite så ... de spelar ju inte normalt boxplay där utan chansar och går och då är det inte lätt att spela pp när de stöter framåt hela tiden, men de går ju på chans där och det gjorde de ju rätt i.


Djurgården leder nu med 3-1 i matcher och på fredag väntar arenabyte:


– Det ska bli jättekul och fullsatt också. Jag vet inte när vi spelade inför ett fullsatt Globen senast, det var väl när proffsen var här (2004) kanske? Men det är fortfarande en matchserie och vi måste fortfarande vinna fyra matcher. Vi är inte där än så det är bara att ladda om . Vi vet att de kommer att komma ut ännu hårdare på fredag. Det kan ju vara deras sista chans att ta en match.


Ingen risk att ni börjar slappna av lite och känna er säkra?

– Nej, verkligen inte. Och på så vis var det kanske bra att vi gjorde en så dålig match i dag för nu vet vi att de är på tårna. De kommer att komma ut stenhårt, vi måste spela på topp, annars vinner vi inte, säger Eklund.


Som får extra kraft av det enorma publiktrycket:


– Det är inte svårt att vinna när man världens bästa klack i ryggen. De får oss at göra det där allra sista, att ta ut sig och göra de där små men viktiga grejerna på slutet. Man blir redo för att göra vad som helst när de krigar på. Det är helt sjukt ju. Hela publiken är bra men klacken är lite extra, det är det värsta jag har varit med om! avslutar Eklund.


"Fimpens" mål den här säsongen (fetmarkerade):

1/10 Frölunda (b) 0-3

24/10 Rögle (b) 1-3

27/10 Skellefteå (h) 2-3

31/10 Timrå (h) 1-0

24/3 Brynäs (h) 1-0, 2-0

9 kommentarer:

Anonym sa...

Tack for intervjuerna, Marie! Jag laser allt om DIF men det ar bara i dina intervjuer man far en kansla av att verkligen komma nara spelarna - det ar lovely! :)

Underbart att DIFs fjardelina varit sa bra i dessa matcher. Ar ju en jattefordel i ett langt slutspel att ha fler an typ tva kedjor som spelar bra. Har haft SM-guldskansla i ett par manader nu och den blev inte svagare idag!

"Ses" pa fredag igen, keep it up!

Jojo

Marie Hallman sa...

Jojo: Tack för de orden, jag blev verkligen glad. Jag jobbar mycket med att försöka få och ge vidare den där närheten i intervjuerna så det värmde verkligen :)
När det gäller de fyra kedjorna så känns det som att det är en nyckel till varför det går så bra. Det är ju inte bara fyra kedjor utan fyra BRA kedjor om du förstår vad jag menar. Som Falk sa i bloggen häromdagen, inte några som bara går in och flåkör som de hade 2001 utan det finns spelskicklighet även där och det bådar ju gott.

Anonym sa...

Kul att du blev glad! :) Ofta är man som läsare snål med kommentarerna tyvärr, trots att man verkligen gillar det man läser. Men iaf så finns jag och säkert många med mig ute i "etern" och myser för varje DIF-intervju du knåpar ihop!

Hejhej!

Jojo

Anonym sa...

Kan bara instämma i vad Jojo skriver. Finns ju inget som kan mäta sig med dina intervjuer, riktigt bra jobbat. Kvälltidningarnas "artiklar" och "intervjuer" är ju bara pinsamma.

Sen måste jag säga att det är riktigt skönt att ha kära Djurgårn tillbaka i slutspelet på allvar efter några riktigt tunga år.

Så pass att man under semestern nere på Kanarieöarna satt i lobbyn och följde matchen via webbtv, trots feber och värk i hela kroppen.

Imorrn kör vi igen, känner mig redan bättre! : )

//Henke

daniel sa...

Har också sagt det förut men tål att upprepas; märks fruktansvärt tydligt att Marie är en äkta journalist som är förbannat bra på att intervjua folk. Du har nog gjort "ett par" intervjuer under årens lopp, det märks verkligen. Alltid lika läsvärda.

Nästan så jag alltid läser intervjuerna för spelare i andra lag än mitt kära DIF för att man alltid har chans att snappa upp något nytt.

Keep up the splendid work!

Anonym sa...

Marie du är en pärla!

Det vore väldigt kul att få höra vad ziggi och kyle tycker om stämningen på hovet och globen? Dom kommer ju från en annan hockey kultur.

Kör hårt!

MVH

Jonas

Anonym sa...

Spelar Ziggy i morgon tro ?
Har du nån inside Marie ?
Sveriges bästa hockeyblogg utan tvekan...

Marie Hallman sa...

Jojo: Klart jag blev glad. :)

Henke: Tack så mycket du med för snälla ord och att du läser. Jag jobbar ju för Expressen ibland. Försöker lobba in min stil där, inte helt lätt men jag gör ett försökt då och då :)

Daniel o Jonas. Tack snälla ni också :) Jag har sagt det förr och jag menar det verkligen, det värmer så att ni uppskattar det. jag är glad för alla som läser och får ut något av det. Utan mina sköna läsare skulle det vara helt poänglöst att kämpa på.

Anonym: Tack själv för att du läser :D. Ziggy har ju sagt till mig att det är kvartsfinal 6 och 7 ha siktade på i första hand men att det eventuellt kunde bli kvart fem också beroende på hur han hinner i fatt de andra fysiskt. Jag har tyvärr inte hunnit kolla upp dagsläget,så jag vågar inte säga hur läget är inför kvällen.

Marie Hallman sa...

Jonas: Glömde skriva det men jag ska försöka komma ihåg att fråga kyle och /eller Ziggy.