tisdag 2 februari 2010

Riku Helenius: " Vid den här tiden på året måste man ta såna puckar"


(Riku Helenius var självkritisk efter 1-3 förlusten mot Linköping. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Han fick släppa första målet, på Linköpings första skott.

Skakade av sig det och blandade sedan lysande räddningar och en tagen straff med några mål som han inte alls är nöjd med.

– Mål som tvåa och trean, den ska jag ta! Säger nye SSK-målvakten Riku Helenius självkritiskt efter 1-3 mot Linköping.


Och fortsätter:

– Jag tycker att vi gör en ganska bra match. Linköping är ett väldigt bra lag, de har många skickliga spelare, riktigt bra forwards, ett bra försvar och en stabil målvakt. Ska man vinna en sån match måste man vara sitt allra bästa jag. Vi var bra men inte tillräckligt bra.


Känner du Norrena sedan förr?

– Nej men jag vet så klart vem det är. Han är en sån som man växt upp med, som man tittat på och inspirerats.


Linköpings supertjecker Hlavac och Hlinka finns båda med i toppen av poängligan och har nu gjort 47 respektive 45 poäng. Varför fick Helenius veta nu.


– Jag hade aldrig sett dem spela, men de var verkligen bra. Och jag visste att de gjorde mycket poäng, sånt måste man vara medveten om, säger finländaren.


Som hade spanat in Linköping inför matchen:

– Jag kollar alltid in motståndarna, men inte FÖR mycket bara. Men jag vill veta vilka jag spelar mot. Spelar mitt eget spel men vill se hur de spelar pp, såna grejer. Så jag kollade lite på en dvd med tränarna. Jag har ju inte varit här så länge så jag har inte koll på alla lagen, då blir det extra viktigt att kolla in (kvällen) motståndet, säger Helenius och fortsätter.


– Jag tycker vi spelade bra boxplay och killarna höll rent bra framför målet. Så det känns riktigt tråkigt att jag inte kunde hjälpa laget att vinna idag. Det går inte att släppa mål, som det andra och tredje. Såna mål ska man ta, speciellt i den sits vi är nu.


Vad kunde du ha gjort vid tvåan?

– Jag läste situationen helt fel. Jag trodde han var lite närmare än han var och dessutom så trodde jag att han skulle skjuta ett direkt skott, så passar han istället. Jag får tyngdpunkten helt fel, får den neråt istället för uppåt, bakåt.


Vid det tredje?

– Där läste jag också situationen fel. Jag höll koll bakom målet och såg inte i tid att det stod en kille helt ren framför målet. Och vid den här tiden på året så bara måste man ta såna puckar för att hjälpa laget. Vi hade verkligen behövt de här tre poängen, säger Riku Helenius bedrövat.


Han vill inte skylla på de snabba ryck som varit eller att han kommer från AHL, med mindre rinkar och ett helt annat spel. Men medger att omställningen kan spela in, när det blir fel som i den här matchen.


– Vid andra målet så kanske… alltså jag är ju van vid direktskott där, att någon dra på ett skott. Det tar lite tid att vänja sig så man passar in här. I AHL hade de alla gånger tagit ett skott där, här har man mycket mer tid och utrymme på sig för att passa pucken. Men jag får jobba med det där, ihop med målvaktstränaren, konstaterar finländaren.


Som också gjorde ett par fina räddningar, bland annat en riktigt fin benparad i slutet av första.

– Jo, det blev några fina räddningar men det är svårt att glädjas åt de räddningarna när vi inte vinner. Men det är bara glömma den här matchen och ladda om till nästa, och vara sitt allra bästa där, säger Helenius.

Som fått Jhonas Enroths nummer, en etta, på tröjan.

Att det var Enroth som rekommenderade SSK för finländaren har dock inget med tröjsiffran att göra:


– Nej, ha, ha, jag har aldrig haft ett förr, utan det var bara den tröjan jag fick. Nu har jag fått höra efter HV-matchen i lördags att det är Jhonas gamla nummer. Det gör min lite nervös faktiskt, he, he.


(Foto:www.hockeymedmariehallman.se)


Det kanske var den enda lediga målvaktströjan som fanns tillgänglig?

– Ja, ha, ha förmodligen. Men det är stora skor (Enroths) som jag måste fylla nu. Han spelade bra när han var här har jag förstått. Så det är ett viktigt nummer, bara hoppas jag kan hedra ettan på ryggen med att spela bra framöver, säger Helenius med ett stort leende.


Att han trivs i Södertälje är tydlig, han talar sig varm för klubben och betonar flera gånger hur väl omhändertagen han varit och hur trevliga alla i laget och klubben varit mot honom.


Att det finns gott om landsmän i staden gör inte saken sämre:


– Det verkar finnas många finländare här! Jag får tänka mig för när jag är nere på stan och går så jag inte säger något dumt som de förstår, ha, ha.


Var har varit svårast under den knappa vecka som du har varit här?

– Svenskan! Alla kan bra engelska men jag vill lära mig mer svenskan, vill kunna prata med killarna på deras modersmål. Man känner sig mer som en större del av laget om man kan prata med killarna på deras språk. Vi lärde oss svenska i skolan man jag var inte tillräckligt uppmärksam då, det är jag ledsen för nu.


Vad har varit enklast då?

– Att komma in i laget. Alla, både i laget och i klubben har varit så enormt justa mot mig, säger Helenius.


Som var lite nervös inför hemmadebuten:

– Jag gillar känslan när man är lite nervös inför en match. När man känner pirret då vet man att pucken snart släpps, man blir på tå, tänder till. Känner att det är gametime!


Du har fått tuffast möjliga motståndare i dina två matcher för SSK. Först HV71 som lett serien nästan hela säsongen och nu Linköping som i och med segern tog över serieledningen också.


– Jo, det är tufft men jag tycker det är en härlig utmaning också. Då ser man direkt att man klarar av att spela bra

även mot topplagen. Så det var bara bra tänkt av tränarna att låta mig inleda mot just HV och Linköping.


Straffen, som Jan Hlavac la och du tog. Det såg enkelt ut…?

– Jasså, he, he, jo men jag försökte bara göra mig så stor som möjligt. Det är ju min stil att försöka täcka så mycket av nätet som möjligt. Så det var bara att försöka göra sig så stor som möjligt. Det var skönt att jag tog den, speciellt som han (Hlavac) är en riktigt, riktigt bra spelare. Men exakt hur jag gjorde… hm jag måste nog se det på dvd först innan vi går in på det, ha, ha.


Innan vi är färdiga kan jag inte låta bli att fråga om han hört hur problemen med att uttala affären Elgigantens namn i en tv intervju på SSK:s hemsida gjorde att han snabbt fick namnet ”El Gigante”, som ”den store” på spanska.


– Ja, jag hörde det, jättekul ju. Det tog ett tag innan jag förstod varför mina kompisar började skriva El Gigante på facebook och skicka SMS med samma text. Var tvungen att fråga vad det var frågan om, då fick jag veta att de läst på nätet att jag fått ett nytt smeknamn, ha, ha. Kompisarna fick sig ett gott skratt men jag gillar det. Det är ett skönt namn, avslutar Helenius.

Copyright: www.hockeymedmariehallman.se


5 kommentarer:

Sven D. sa...

Hej Marie!

Nä, från TV-soffan såg det ju ut att vara sådär försök till räddningar, men å andra sidan är han ju inte ensam SSK:are på plan, men det såg nästan ut så. Sedan som sagt så var det flera fina räddningar plus en straffräddning så jag tycker han kan gå med hedern i behåll från matchen.

Synd att det inte räckte, men görs det inga mål framåt så blir det torsk.

Nicke sa...

Hej!

Nu håller jag iofs på DIF men gillar hockey och såg matchen igår på tv. Tyckte att Helenius räddade SSK i många lägen.

Det enda målet som kanske var en liten tavla var ju 1 - 3 målet enligt mig då jag tycker att han ska hålla tätt vid den stolpen.

1 - 2 målet är ju trots allt en sidleds förflyttning även om jag tycker att han ligger lite lågt vid isen. Å andra sidan om han räddat den hade det varit en riktig tv-räddning. :)

0 - 1 målet är ju nästintill ett friläge och det kan man inte begära att en målvakt ska rädda.

Tror Helenius kommer bli riktigt bra och viktig för SSK.

Ha det gott!

//Nicke

Anonym sa...

Hej Marie! Hoppas allt är med dig.

Tror du att Ragge, Nilsson, A Holmqvist och Kyle kommer spela i DIF tröjan nästa säsong? Är mycket orolig att dem kommer sluta(Ragge) eller dra till KHL/NHL. I mitt tycke är dem livsviktiga!

/ Jonas - DIF

Benny sa...

Hmm... är det verkligen Helenius du har plåtat? Jag tycker det ser ut som lill-Riddarn som har klippt sig ;-)

Marie Hallman sa...

Hej Sven: Ja, han får VG tycker jag med. Utespelarna kan ju försöka få in pucken lite oftare... så blir det lättare att vinna också.

Nicke: Ah, kul att du kollar på fler lag, det gillar jag. Bra analys också, håller med där. Ha det gott du med :)

Jonas: Hm. Jag vet inte faktiskt. Ragge kan jag i och för sig tänka mig blir kvar, om inte kroppen säger nej. För de andra tre hänger det väl lite på vad de får för erbjudanden men Mackan coh Andreas vet jag trivs väldigt, väldigt bra i DIF. Sedan vet jag inte exakt hur de värderar olika erbjudanden mot varandra men de trivs väldigt bra i allafall, så mycket är säkert. sådär svar på frågan... jag vet men det är en svår fråga att svara på.

Benny: ja, visst är de lite lika med mössa på!!!