tisdag 23 februari 2010

Peter Mellqvist: "Nu är fokus att ta sig upp til elitserien"

Det blev alltså njet från Svenska Ishockeyförbundet på AIK:s ansökan om spel i KHL.

Och AIK kommer att följa beslutet:

– Vi har hela tiden sagt att vi kommer att hedra förbundets beslut så det kommer vi stå för, även om vi ansökte för att vi hade målsättningen att få ett ja, säger AIK:s ordförande Peter Mellqvist.


I Svenska Ishockeyförbundets motivering till dagens nej står det att dels att ” en sammanhållen inhemsk ishockeyrörelse bäst främjar svensk ishockey och dess utveckling” samt att “ svensk ishockey inte påverkas positivt genom att AIK IF:s A-lag lämnar det nationella seriesystemet, med tillhörande regelverk, för spel i en utländsk liga, helt utanför SIF:s och RF:s inflytande


Det tolkar Peter Mellqvist så här:


– Det är prejudiceringen som man är rädd för i huvudsak. Hur man hanterar ett eventuellt släpp av AIK. Man anser att det inte gagnar svensk hockey att man tillåter att AIK lämnar för då kan man tänka sig att elitserielagen också lämnar för spel i andra ligor för att det är bättre ekonomi där. Man är väl rädd att de ska haka på. Inte bara för spel i KHL utan även för spel i andra ligor, säger AIK-ordföranden.


Hur mycket har ni diskuterat frågan med förbundet?

– Vi hade en diskussion innan vi skickade in ansökan men inte efteråt för då fick vi höra att de skulle ta ett i första hand generellt beslut som sedan gjorde att man kunde besluta om AIK.


I beslutet från Svenska Ishockeyförbundet finns en passus som slår fast att AIK måste starta om på lägsta serienivån om man först flyttar utomlands och sedan vill komma tillbaka.

Varför det står så har Mellqvist ingen aning om då AIK har förbundet sig att följa beslutet:


– Ja, jag har ingen aning om varför det står så. Det får du fråga Christer (Englund, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet) om. Att det var det som var fallet visste vi ju om sedan tidigare och vi har inte för avsikt att göra så (flytta utan godkännande) heller.


Jag pratade med Gozzi om det här häromdagen. Då nämnde han att han hade hoppats att förbundet skulle låta AIK agera testballong men med förbehållet att fler lag inte får lämna förrän man vet hur det gick för AIK om låt säga två år. Har ni tagit upp det med förbundet?

– Ja, men det var nog lite naivt och tro att det ska funka på det sättet. Det här var nog mer ett formellt beslut som man måste ta. Men det kommer att ske en internationalisering så småningom. Det är jag övertyga om. Det är inget som står skrivet i sten om det här i framtiden. Det kan nog startas en konstellation där förbundet är involverat. Och i så fall står AIK högst upp på listen över klubbar som är intresserade.


Vaddå för konstellation, är det något mer på gång menar du?

– Nej. Det finns ingen specifik konstellation nu. Det är mina egna tankar bara hur det skulle kunna se ut. Det finns ingen diskussion som pågår nu, mig veterligen. Men leker du med tanken att Internationella Förbundet sanktionerar KHL och har ett antal förutbestämda lag, en eller två från varje nation som får vara med, så är ju det ett tänkbart alternativ, säger Peter Mellqvist.


AIK-ordföranden är en av flera i AIK som lagt ner enormt med tid och energi på att skapa kontakter som man skulle ha haft ekonomisk nytta av vid spel i KHL.

Och han tror att AIK ändå kan dra viss nytta av det arbetet, även fast det nu inte blir någon flytt till KHL.


– Självklart. Det finns massor med lärdomar och nya kontakter som vi har nytta av i framtiden och jag är övertygad om att det här inte är ett avslutat kapitel för fram tiden, även om vi inte får flytta inom en överskådlig framtid. Men jag vet ju hur KHL:s ambitioner ser ut och jag tycker det är olyckligt att förbundet tar det här beslutet (att säga nej). Det hade varit utvecklande för svensk hockey om man hade tagit ett annat beslut (sagt ja) nu.


Finns det någon möjlighet att rent konkret ta del av de pengar som hade funnits i KHL, nu även fast det inte blir spel där?

– Självklart även om det hade främjat AIK mer om vi varit med i KHL kontra att vi inte är det och inte har möjlighet till det. Det är klart att vi hade haft en klart bättre ekonomi om vi hade spelat i KHL. Men det finns ju det omvända också. Det fanns ju AIK:are som inte gillade idén med KHL och som kanske kan gå in med pengar nu när vi är kvar. Och jag tycker vi har möjlighet att ta oss upp i år, vi ser starkare ut jämfört med de andra allsvenska lagen och de andra kvallagen från elitserien. Vi har en bra möjlighet.


Jo, men om det nu blir allsvenskan då. Går ekonomin käpprätt åt skogen då?

– Alltså vi måste hantera det utifrån de förutsättningar som finns. Går vi upp så är ju förutsättningarna bättre, om vi inte går upp så har vi ett problem. Men har vi en bra kvalserie, med mycket publik så har vi en ekonomi som är i balans, det vill säga att då klarar vi elitlicensen. Men däremot så klarar vi inte (om det inte blir avancemang till elitserien) att ha samma budget nästa säsong som vi har haft i år, om vi inte får ut de aktier (värda runt fem miljoner) som vi har kvar från emissionen, säger Mellqvist och fortsätter:


– På så sätt är det bra att vi fick ett besked nu. Nu är fokus på att ta sig upp till elitserien. Det borde locka folk till arenan nu när vi vet var ska och var vi vill spela.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra intervju Marie där många relevanta frågor i ämnet ställdes.
Många frågetecken som rätades ut nu.
Tack Marie, bra jobbat!

Anonym sa...

Kudos till Mellqvist som har jobbat hårt i/för den här frågan.

Själv börjar jag fundera på om vi verkligen ska bry oss om vad förbundet säger? Utvecklingen är oundviklig och förbundet kan inte hindra oss från att gå med i KHL och spela våra matcher hemma på Hovet eller i Globen. Hellre en utbrytarräd till KHL än den konkurs som förbundet med all sannolikhet tvingar in oss i.

Marie Hallman sa...

Anonym 1: Tack, det värmde :) Tack för att du läser,glad om jag kunde räta ut lite frågetecken!

Anonym 2: Ja, han har verkligen lagt ner tid och kraft på detta. Stor eloge för det. Men att bryta sig ur tror jag inte på. Ryska förbundet och Internationella förbundet kan ju få kalla fötter när Svenska har sagt nej och vad KHL då gör? Nä, jag tycker det låter för riskabelt. Dessutom riskerar man ungdomsverksamhet med mera om man kör en vildegrej.
Bara hoppas att AIK lyckas spela sig upp i elitserien och bara hoppas a-laget får det stöd de behöver på läktarna, trots fotbollsstarten, i klubbens kanske fem viktigaste matcher på gud vet när!

Janne sa...

Kan man nominera Marie till ett journalist pris...alltså det är en intrvjuv som rätar ut ALLA frågor. Stort tack och denna blogg slår både E24 Expr och Bajenbladet !

Anonym sa...

Tack Marie, proffsig intervju. Alla frågetecken kring AIK-KHL-framtiden är nu i princip utraderade. Som du skriver - kommande säsongsavslutning och eventuellt kval blir kanske helt avgörande för AIK-hockeys framtid. Det känns lite som att vinna eller försvinna (eller åtminstone gå in i djup dvala)

Marie Hallman sa...

Janne: Tackar ödmjukast för de orden :D ! Tack för att du läser!

Anonym: Tack du med :D Jo det känns som om det är elitserien som bara måste nås nu. Det går inte att börja om igen med lägre spelarbudget, sämre lag och hoppas att man ska kunna komma igen om några år. AIK har satsat hårt i två år nu, nu bara måste man gå upp!

Larry sa...

Bra att det inte blev av med tanke på hur osäkert och vilka lösa boliner det är kring KHL. Vad är det som säger att ligan existerar om ens ett-två år? Gazprom-nissarna som sitter på pengarna kan ju vrida åt kranen när som helst - precis som de gjorde med Champions Hockey League. När det startades om bedyrade ju Peter Gudmundsson att denna gång var det "beständigt och mer seriöst" i och med att det fanns ryska finansiärer med i bilden (Gazprom). Nej AIK får satsa allt på att gå upp i Elitserien i stället.