onsdag 17 februari 2010

Daniel Bång: "Det är en jätteviktig match"

Viktig match för AIK i kväll.

En så kallad sexpoängsmatch, eller nyckelmatch om ni så vill i jakten på en av de tre direktplatserna till kvalserien när tabelltrean Gnaget tar emot tvåan Växjö på Hovet i kväll.


AIK är en poäng bakom Växjö och tre före fyran Malmö.

Det tabelläget har Daniel Bång benkoll på:

Det har jag! Och jag tycker att det är skitkul att det är så jämt som det är. Det känns verkligen att varje omgång spelar roll, säger AIK-forwarden.


Man skulle kunna tänka sig att det är ett jobbigt nervöst, läge också med bara sju matcher kvar att spela?

– Ja det också, ha, ha. Men jag har det hellre så här än att det skulle vara en ojämn serie med tre lag som låg i toppen ensamma. Det vore inte lika roligt.


Att AIK och de andra topplagen har fått spö av ett och annat bottenlag:


– Ja, jag vet inte hur jag ska förklara det egentligen… men vi har väl inte spelat tillräckligt bra i just de matcherna, helt enkelt, säger Bång.


AIK vann elva av de 12 matcherna efter jul.

Sedan kom förlust mot Oskarshamn borta, följt av 0-2 mot Almtuna hemma och en förlust mot Leksand trots att Gnaget var med ända in i slutet (5-6).

Den förlustsviten bröts dock i söndags när AIK vann borta mot Bofors:


– Det var riktigt skönt, det var en riktigt viktig match. Och att vi vann. Vi försöker ju hamna i vinnarspåret igen.


Varför har ni varit så ojämna då? Varje gång jag trott att ni har hittat stabiliteten så har det kommit någon match där spelet inte funkat alls.

– Jo, men jag vet inte vad det är som gör att det blir så. Men det är jättemycket matcher, sedan hade vi en jävligt bra period i januari och någon gång måste man ju förlora också…


Självklart, men när ska ni hitta den där stabiliteten som krävs för att gå upp till elitserien?

– Vi hoppas ju att vi har hittat den nu. Man försöker hitta den hela tiden, även om vi haft det ganska svängigt nu jämfört med förra året. Men det är bara att försöka hitta dit igen, säger Daniel Bång.


I kväll väntar alltså Växjö hemma på Hovet.

Ett Växjö som AIK har haft svårt för.

Så här långt har det blivit förlust borta 1-3 i oktober, förlust hemma 0-2 i november och vinst på straffar (Tobias Ericsson avgjorde) 5-4 borta nu senast den 8 januari.

Och Bång har koll på vad som krävs för att knäcka Växjö:


– De är jättejobbiga och svåra att möta. Är jävligt tekniska, har skickliga spelare, såna som kan snurra rejält. Ger man dem lite för mycket plats i försvarszonen så snurrar de upp en. De har några som är riktigt vassa där. Vi måste spela enkelt, spela vårt spel och inte ge dem något utrymme alls. Så det gäller väl att alla är på topp, det är ju en jätteviktig match.


Och nu hoppas både laget och sportchefen Anders Gozzi på bra publikstöd.

Gozzi har till och med gått ut med ett brandtal på hemsidan där han förklarar varför det är så viktigt med fansens support.

Och Bång håller med:


– Publiksiffrorna har varit en jättebesvikelse för oss. Vi har väl haft en sådär 2 000 varje match nu och jag vill ge en eloge till var och en av dem som kommit. Men det är jättetråkigt att inte fler kommer. Förr om åren har man kunnat skylla på anledningar som att vi inte spelat bra eller att vi har varit si eller så. Men så är det inte längre, det finns inga bortförklaringar som jag kan ta längre. Vi spelar i AIK, vi har flest supportrar i landet. Då tycker jag fan att fler borde kunna dyka upp, säger Bång och fortsätter:


– Vi är ett topplag i allsvenskan men för att ta steget upp behöver man publikens stöd. Det är en klyscha men publiken ÄR en extra spelare. Har man fansen i ryggen, har man publikens stöd så orkar man lite mer. Att det ska vara fullsatt är kanske en utopi men 3 000 – 4 000 personer borde det kunna vara i alla fall.



Beskriv känslan när man åker in och det är fullsatt och drag så som det var mot Leksand:

– Man känner stödet direkt, ja till och med innan man ska åka ut på isen. Man känner publiken helt enkelt, speciellt på Hovet där det blir sånt tryck. När det är mycket folk så kan man knappt prata i båset, det är verkligen fest. Det är det bästa man kan göra som hockeyspelare. Speciellt för mig som är AIK:are i hjärtat och har stått själv och skrikit i publiken. För mig är det verkligen skönt att få komma ut och känna publikens stöd. Och det här är en jäkligt viktigt match. Tar vi tre poäng så får vi lite luft under vingarna. Det vore riktigt skönt, avslutar Bång.


Så har det gått i säsongens möten mellan AIK och Växjö:

11/10 Borta, Fredrik Holmgren i mål 91,2% . Förlust 1-3 (första trepoängstorsken för säsongen)

22/11 Hemma. Christopher Heino-Lindberg i mål, 91,3 % . Förlust 0-2 (första trepoängsförlusten hemma )

8/1 Borta. Christopher Heino-Lindberg i mål, 87,9 % . Vinst efter straffar med 5-4. (Tobias Ericsson la straffen)


De har gjort mål på Växjö den här säsongen:

11/10 Jonas Westerling

8/1 Christian Sandberg, två mål, sista målet i shorthand.

8/1 Patrik Bergström.

8/1 Daniel Bång.

8/1 Tobias Ericsson (avgörande i straffläggningen)

Jag kommer åka till Hovet. Kommer snack med någon i AIK senare i kväll.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tack Marie för en bra intervjuv.

Anonym sa...

Att aik:s fans ska vara överallt är kanske bara nästan sant för på Hovet finns dom ju inte.

Marie Hallman sa...

Anonym 1: Tack själv för att du läser :)

Anonym: Precis. Dags att leva upp till det där nu...

Anonym sa...

Fråga Liwing ikväll efter matchen;

Hur känns det att ha avgjort toppmatchen med ett mål, en briljant assist och ett oerhört stabilt backspel ;)

Tack för en fin blogg Marie!

/Bogg

spelunivers.com

Marie Hallman sa...

Bogg: Tack själv :D Det värmde. Blev dock inte läge att fråga just Liwing om det där då han inte gjorde mål oc ass även om han stod för fint backspel. ;)