lördag 9 januari 2010

Zigomanis: "Det mesta har varit en stor utmaning"



(Ziggy, en riktig spelevink som gillar countrymusik, håller humöret uppe i omklädningsrummet men inte är så värst förtjust i den svenska maten på bortaresorna. Foto Marie Hallman)



Första målet kom 17 november mot Frölunda.

I dag, mot Timrå, kom det andra för Mike Zigomanis.

Som mest av allt gladde sig åt femte raka segern för Djurgården efter 4-2 mot Timrå:


– Ja vi spelar bra allihop, från målvakt och försvar fram till de anfallarna, alla gör det bra, och hjälper varandra, det underlättar, säger Zigomanis.


När Jimmie Ölvestad gjorde fem mål mot Modo senast, gick ”Ziggy” efter det femte målet fram till sin lagkamrat och gnet på skoj armen mot honom för att han skulle smittas av lite målgörarbaciller.


Så visst var Mike Zigomanis glad att mål nummer två äntligen trillade in:


– Ja men jag har samtidigt tagit rollen som checkingspelare och den som dödar pp för motståndarna, då gör man inte mål så ofta. Men jag tar gärna det, spelar där tränaren vill att jag ska spela och där jag passar bäst för att hjälpa laget så mycket jag bara kan.


(Foto Daniel Pettersson/järnkaminerna.se)


Gillar du den rollen då?

– Ja, det är vad jag är van vid, det är där jag har spelat mestadelen av min karriär. I tredje och fjärdekedjan och mycket i de lines som dödar motståndarnas pp. Jag känner mig bekväm i den rollen, har mestadels spelat där, både här och i Nordamerika även om det blir lite annat spel på den positionen i NHL. Så är det ju, säger Zigomanis.


Omställningen från liten stor rink har varit större än han trodde.


Vad har du förbättrat mest sedan du kom hit?

– Allt, ha, ha. Nä men killarna har varit snälla och hjälpt mig att vänja mig vid allt nytt. Både med att det är stor is och med allt vid sidan av isen, det är en stor kulturkrock, det är det, he, he. Det mesta har varit en stor utmaning, varje dag!


På vilket sätt?

– Jamen ta bara språket. Jag förstår ju inte vad någon säger. Hardy tar allt på svenska, sedan hjälper killarna och de assisterande tränarna mig med översättningen så jag också hänger med. Men det är rätt tufft ändå. Sedan på isen så har det tagit en stund att vänja sig vid storleken, säger Zigomanis och fortsätter:


– Jag behöver bli bättre på det mesta, men nu har jag fått börja spela center. Då går det lättare, det var tufft i början, då jag spelade vinge i en 15-16 matcher någonting. Nu har jag fått spela center i några matcher, det är bra, jag trivs där.



(Ziggy in action. Foto Daniel Pettersson/järnkaminerna.se)

Bad du att få flytta dit?

– Nej, nej, det här är ingen demokrati där man kräver att få spela här eller där, utan där tränaren vill att du spelar, där spelar du och gör det bästa av det, det är inte ditt beslut som spelare. De har frågat mig lite vad jag känner men jag har inte bett att få spela varken här eller där, de är tränaren som vet bäst hur man ska sätta ihop laget.


Vad har varit lättast att vänja sig vid i spelet och utanför rinken?

– Oj, inget ha, ha. Ingenting har varit lätt! He, he. Du skulle bara se, varje dag har varit en utmaning både på och utanför isen.


Vad har varit svårast då? Förutom språket?

– Den stora isen. Och att hitta en kemtvätt! Det verkar inte finnas några kemtvättar på Östermalm, jag har verkligen letat men nä, det har varit svårt att hitta en, ha, ha.


Vad har varit konstigast?

– Hm... (funderar ett bra tag...) jo, ha, ha, maten! Det har varit tufft med maten måste jag säga. När jag ska gå och handla... oj, det har varit en tuff utmaning varje gång. Jag kan ju inte läsa vad produkterna innehåller och jag håller en rätt strikt diet så det har varit en riktig utmaning. Men tjejerna i affären har hjälpt mig att kolla ingredienserna i varorna. Nu kommer den där engelska killen, säger de varje gång. De vet vem jag är, ha, ha.


Men det är ju rätt mycket utländsk inspiration i svensk mat, som pasta, thai, ja allt möjligt ju.

– Jo, men inte på bortaresorna, ha, ha. Oj, oj. Den maten...(här skakar Ziggy leende på huvudet)


Du har sluppit blodpudding och sån äktsvensk husmanskost som inte jag heller gillar hoppas jag?

– Nä, men det säger jag bara, att sånt äter jag inte! Inte sån där stekt fisk (strömming) med skinnet och benet kvar heller. Eller rå lax?! Jag äter inte fläsk, inte nötkött, mest bara fisk och skaldjur och möjligen kyckling. Så... det har varit lite tufft med maten, ha, ha, skrattar Ziggy samtidigt som Janne Järlefelt passerar med en form vegetariskt käk åt kanadensaren.


Kullerbyttor och andra hyllningar från spelarna till fansen efter matcherna är en annan nymodighet i Mike Zigomanis hockeykarriär.


Första gången han såg Djurgårdsspelarna rulla runt på isen i kullerbyttor:

– Ja, hm. Det var intressant, ha, ha. Men jag gillar det! Fansen gillar det, då ger vi dem det, det är inte så svårt heller. Jag fixar det. Men fansen är underbara, great! Awesome! De ger ett ovärderligt stöd här hemma, en del åker till och med med på bortaresorna. De gör en otrolig skillnad.


Hur upplevde du storsatsningen som var nu efter årsskiftet? Atmosfären på matcherna?

– Den är underbar. Jag hade hört lite om den här storsatsningen innan och jag älskar att spela här hemma på Hovet och det är nästan alltid fullt. Det är fantastiskt. När man kommer ut på isen och ser och hör fansen... det är enormt. Avundsvärt för dem som inte har de så. Det ger oss extra energi och en fördel gentemot motståndarna. Helt klart, avslutar Zigomanis.

10 kommentarer:

Peter sa...

Underbart, vilken härlig snubbe det verkar vara med en stor portion humor.

Mycket bra intervju som bjöd på många skratt!

Robin :D sa...

Tack så mkt för att du snackade med "ziggy" verkar vara en skön lirare med ruggigt skön humor :D tack så mkt :D

Stefan sa...

Att Zigomanis trivs råder det ingen tvekan om..Och att han ska spela center är det ingen tvekan om heller..

Pelle sa...

Härliga de här jänkarna som alltid bjuder på sig själva. :-) De verkar ju få den här "mediaträningen" med modersmjölken. Men märkligt det här med maten. Finns ju ett par ställen han bör känna igen sig på hemifrån staterna - ett som har ett stort gult M som logotyp...

ROBIN sa...

han sa själv att han håller en diet, och att han inte äter nöt? läs tack.... han e väl kanadick?

Anonym sa...

Riktigt riktigt bra interjuv Marie!

Gillar verkligen Zigomanis. Krigar på, gör poäng, snackar ner både motståndare och domare. Spelar inte speciellt fysiskt men är ändå ganska elak kan man se vid sargerna och direkt efter tekningar.

Det enda negativa är väl att han antagligen lyfter en lite för stor lön mot vad han presterar.

Om man nu får ge dig förslag på vilka man vill se längre interjuver med så skulle jag säga:

Printz
Andreas Holmqvist
Tim

Kanske Micke Holmqvist också.

Peter sa...

"Det enda negativa är väl att han antagligen lyfter en lite för stor lön mot vad han presterar."


Det där är enbart spekulationer, sånt där kan aldrig veta till 100%, så därför känns det aning onödogt att ta upp sådant när man inte vet säkert.

Marie Hallman sa...

Peter: Ja, han är rolig. Sprider god stämning i omklädningsrummet. Bra att du fick skratta lite, det är det bästa :)

Robin: Tack själv för att du läser :)

Stefan: Nä, he, he, jag vet inte varför han fått spela så mycket vinge men det här funkar ju bättre.

Pelle: Han är nästan vegetarian så Macke Donken funkar inte. Åt mest fisk och skaldjur och om det behövdes kyckling. :)

Anonym: Tack det värmer:) Vi får se vad det blir, men Andreas har jag faktiskt bokat tid med till nästa vecka. Om nu inget oförutsett kommer emellan.

Anonym sa...

"Det där är enbart spekulationer, sånt där kan aldrig veta till 100%, så därför känns det aning onödogt att ta upp sådant när man inte vet säkert."

Skulle mer kalla det kvalitativ-gissning istället för spekulation.

Marie Hallman sa...

Jag lovade ju en intervju med Andreas Holmqvist i veckan, lite oklart om det går eller om det blir nästa. Hade gått att göra i dag onsdag men inte under så lång tid som jag tyckte vi behövde på oss så vi ska byta dag. Men förr elelr senare så ska det väl bli av :)