onsdag 22 juli 2009

Silly season: Luleå elva, Djurgården två

Säsongen börjar smyga i gång lite sakta nu och det märks inte minst på att det dyker upp den ena rankinglistan efter den andra.

Vem som värvat bäst är ett populärt tema men det är ju lite Saida över alla såna rankingar liksom när man tippar säsongen. Går ju bara att titta på tidigare statistik och intryck och då blir det inte helt rätt alla gånger. Alla kan ju både bli sämre och bättre menar jag. Alltså får ni ta den här listan nedan med en nypa salt... Jag har föresten uppdaterat den från i går kväll, råkade missa några J20 spelare här och där, inte bra, men nu ska det stämma hoppas jag.

Jag har satt mig ner och räknat lite på vilka elitserielag som värvat flest spelare och där ligger Luleå i klar ledning så här långt med elva nyförvärv medan DIF är givet sist i elitseriens värvningsliga med hela EN ny värvning, fast det blir två om man ska räkna med Marcus Krüger som redan spelat i laget som junior men nu fått A-lagskontrakt.

Här har ni listan ( där lagen är rankade efter antal värvade spelare, där det är lika många så är det alfabetisk ordning) som den såg ut på torsdagsförmiddagen:

1. LULEÅ: 1 målvakt, 3 backar, 7 forwards = 11 nyförvärv.
Kommentar: Ska bli intressant att se om Abbottwinsen håller uppe farten när det gäller att ösa in poäng liksom om Pär Arlbrandt och Niklas Olausson kan få det att stämma lika bra i elitserien som i allsvenskan. Gick ju sådär i SSK för Arlbrandt men det tror jag mer berodde på personkemi än på bristande skicklighet.

2. FRÖLUNDA: 1 målvakt, 4 backar, 4 forwards =9 nyförvärv.
Kommentar:
Mikko Lehto är största namnet så här långt. Känns som hela Götet går och väntar på Pebben Axelsson och Joel Lundqvist. Om de nu skriver på... Ryktet går att P-J har anbud från NHL. Joel har däremot haft det tungt därborta bland annat pga skador och borde ta chansen att komma hem och få en välbehövlig nytändning.

2. LINKÖPING: 2 målvakter, 4 backar, 3 forwards = 9 nyförvärv.
Kommentar: Har lagt på extra godis på en redan stjärnspäckad trupp. Här snackar vi extra allt. Fredrik Norrena har en egen ikonroll att leva upp till, det går säkert bra. Niklas Hävelid och Magnus Johansson hade alla velat ha, liksom Tony Mårtensson. Guld måste vara given målsättning med det här laget och de här nyförvärven.

2. SKELLEFTEÅ: 2 backar, 7 forwards = 9 nyförvärv.
Kommentar: Har värvat stabilt. Inga kioskvältarnamn men spelare som Linköpingsbacken Ivan Majesky och Leksandsforwarden Pierre-Edouard Bellemare (49 poäng förra säsongen) är helt klart fina förstärkningar. Har även signat hockeynomaden Yared Hagos. Dags för honom att kliva fram och få det där stora genombrottet som alla väntat på i några år nu.

2. TIMRÅ: 1 målvakt, 4 backar, 4 forwards = 9 nyförvärv.
Kommentar: Mattias "Kolan" Karlsson är en kul värvning. Inte någon storstjärna men en back med kul attityd och skön karaktär som gjort bra ifrån sig i AHL. Kan bli en klar publikfavorit. Ska bli kul att se om Fredrik Sonntag får och kan blomma ut här. Forwards Laurent Meunier och Daniel Corso känns däremot ... sådär upphetsande om jag ska var ärlig.

6. FÄRJESTAD: 2 målvakter, 3 backar, 3 forwards= 8 nyförvärv.
Kommentar: Har helt nytt målvaktspar i Henrik Karlsson (SSK) och Robin Rahm (Borås). Henke var grym i SSK kan han spinna vidare på det nu? Sanny Lindström kommer säkert vara så bra som man hade hoppats han skulle vara i ett 08-lag... och så ska det bli kul att se vad Dragan Umicevic kan göra i ett lag som Färjestad. Lite upp till bevis, inget att skylla på om det går dåligt.

6. MODO: 1 målvakt, 5 backar, 2 forwards = 8 nyförvärv.
Kommentar: De stora namnen lyser med sin frånvaro. Spelare som Roman Malek, Tojas Mojivs och Josh Green känns ju...tja lite 50/50 kan bli bra, kan bli flopp. Norrmannen Alexander Bonsaksen däremot, känns som en lite kul och spännande värvning. Landsmännen Per Åge Skröder och Mats Zuccarello Aasen har tydligen plussat hårt för den norska VM-backen som därmed har lite att leva upp till.

8. SSK: 3 backar, 4 forwards = 7 nyförvärv.
Kommentar: Står sju men det är väl egentligen sex eftersom Andreas Gröndahl fanns med - åtminstone på pappret - i a-lagstruppen redan förra året men då blev det ju bara något byte så han får räknas han med. Backen Ryan Glenn känns ju sådär... men det ska bli kul att se vad danske talangen Julian Jakobsen och AHL-poängmakaren Yanick Lehoux kan göra för att lyfta målskyttet i Sportklubben.

9. RÖGLE: 2 backar, 4 forward = 6 nyförvärv.
Kommentar: Det har varit mer snack om vilka som lämnar (Kenny Jönsson, Abbotts, Mathias Tjärnqvist med flera) än vilka som kommer in i laget. Färjestadsbacken Dominik Granka känns som en stabil värvning medan det känns som frågetecken på backkollegan Baptiste Amar. Jo han har gjort många poäng - för Grenoble i franska ligan. Men hur bra är han i den här omgivningen?

10. BRYNÄS: 1 målvakt, 1 back, 3 forwards = 5 nyförvärv.
Kommentar: Har nu två stora målvaktstalanger längst bak, då man norpat Eddie Läck från Leksand. Jakob Markström gjorde en minst sagt bra säsong i vintras men Eddie lär inte vänta snällt på sin tur utan lär utmana rejält. Spännande internfajt där. Signade Magnus Kahnberg när han inte fick plats längre i Frölunda. Kahnberg har gått på tomgång ett tag nu men får han en nytändning så blir han kalas.

11. HV71: 1 back, 3 forwards = 4 nyförvärv.
Kommentar: Lance Ward (Frankfurt Lions) är tillbaka, Per Ledin (Colorado) likaså. Jönköpingslaget vet vad man får och här har man två givna publikfavoriter som vet hur man sätter fart på en hockeymatch. Ledin borde dessutom vara revanschsugen efter äventyret på andra sidan pölen och än mer taggad än vanligt att reta motståndarna till vansinne.

12: DJURGÅRDEN: 2 forwards = 2 nyförvärv.
Kommentar: Marcus Nilson är en klassvärvning, kommer tillföra DIF attityd, energi och ett bra ledarskap. Jobbar kopiöst och var en av de bästa spelarna i Tre Kronor under VM i Bern i våras. Men bara två nya spelare? Varav den ena hämtats från J20 och redan var halvvägs inne i truppen. Hm. Känns på tok för lite med tanke på att man bland annat tappat Fredrik Bremberg. Det måste in en till toppforward här och den där backen man fortfarande letar efter skulle verkligen inte sitta fel.

Källa: hockeyligan.se

12 kommentarer:

Meckie sa...

Hej Marie ,nu ska jag vara obekväm igen så här på kvällskvisten =))

Lite förundrad över att det står 5 på Frölunda ,när jag får det till 9:Idoff,Tömmernäs,A.Gustafsson,Klingberg,Olimb,Röymark,Lehtonen,Mäntymaa,Viklund.

Marie Hallman sa...

Meckie: Bara bra att du säger till! Tack för det :0) Jag hade missat några där, helt rätt. Har missat några J20 spelare i andra lag också, var med i några lag men inte andra men nu ska det var rätt i alla lag hoppas jag (och då är alltså J20 spelare som flyttats upp inkluderade).

Meckie sa...

Tack Marie ,inga större grejer att hänga upp sig på egentligen, eftersom det inte är "jättepositivt" att ha hög spelaromsättning flera år på raken,även om man som supporter vill ha så bra spelare som möjligt i sitt favoritlag......men ,men ,det är väl bara att vänja sig vid att spelare rör på sig till olika ligor/lag,så är det i nutidens hockey.

Anonym sa...

Såg förresten att SSK hade lyft upp en back från J20:Blaz Gregorc ,tycker det är positivt att de försöker få in lite yngre och hungrigare spelare i laget istället för att värva lite "avdankat" som de gjort under en hel del säsonger.Det kommer att ge resultat på sikt,även om det kan bli jobbigt innan resultatet visar sig. .

Meckie sa...

Ojsan ,ny blev man anonym i mitt föregående inlägg om SSK,det var iaf jag som skrev det =))))

Marie Hallman sa...

Meckie: Jo men det är bra att du säger till som sagt. Jag har inte räknat in Gregor i SSK än. Tror inte han har fått a-lagskontrakt utan mer kommer gå upp och ner, inget officiellt om a-lagskontrakt än i alla fall. Ska kolla det. Sedan måste jag bara säga att...jag blir lite trött på mina kollegor i media i bland. Alltså jag vet att de flesta läsarna skiter i vem som var först med grejer men ändå... Det är tre dagar sedan jag skrev om att SSK ratar Despotovic. I går vaknade LT till liv och skrev samma sak, kanske hade de läst bloggen? Sedan hakar alla andra på och creddar LT. Eeeeeh. Ack ja. Ni som läser bloggen vet ju var ni läste det först. Det är det enda som spelar roll för mig :0)

-daniel- sa...

Börjar bli något nervös nu, vill att mitt kära DIF skall agera och se till att knyta till sig åtminstone en topplirare till. Så jäkla mycket längre skall man väl inte behöva vänta på ett besked.

Grr...

Marie Hallman sa...

Daniel. Precis. Man börjar ju undra... känns som det är läge för Anger. Kanske???? Bara en ren spekulation från min sida dock.

-daniel- sa...

Jag har hela tiden trott det skall sluta med Anger (även fast jag personligen tycker det är långt ifrån optimalt), och har fortfarande den tron.

Visst, Anger stänkte in poäng förra säsongen men jag vill hävda att det var Linkans förtjänst till stor del. Tycker inte Anger kan räknas som en riktig toppspelare, han är absolut duglig men snarare i en 2:a lina än en första i ett elitserielag som har seriösa slutspelsambitioner.

Sen gillar jag verkligen inte Angers extrema ojämnhet, i många matcher är han totalt osynlig - i mitt tycke alldeles för ofta jämfört med många andra forwards. Han är lite för mycket av en humörspelare.

Skall inte hymla om att Linkan också var en humörspelare som ibland också var osynlig, men han blixtrade & sin sida till ett antal gånger per match och skapade minnesvärda hockeygodis-moments.

Marie Hallman sa...

Daniel: Alltid svårt att veta varför spelare göra poäng men Anger har i alla fall jobbat mycket med sitt spel och sitt skytte så han är i mitt tycke en riktigt bra spelare nu även om jag håller med om att han kan försvinna lite i bland. Det känns å andra sidan som om det gäller många i DIF förra säsongen... många som glimtade till ena matchen coh var iskalla nästa. måste bli jämnare nu!

Benny sa...

Marie, borde inte DIF satsa på en ny keeper? Ingen av de målvakter de hade förra säsongen spelade ju sådär jätteövertygande och det var väl knappt någon av dem som höll nollan ens? Det är det man är mest förvånad över - att de inte gick in för något rutinerat kort i stället för att fortsätta med samma halvdana besättning som förra säsongen.

Timmy sa...

Oavsett vad som händer med Anger har DIF ett grymt boxplay, med Otto, Falk, Pintz, Ragge, Mackan, Fimpen, Ante... Nästan alla i truppen kan behärska BP.

Vad jag ville komma till är att Anger ej kommer lämna ett tomrum efter sig i den spelformen. Och oavsett vad folk säger är han INTE spets, utan habil bredd (något vi inte behöver).