tisdag 28 juli 2009

Hockey Supporter Unionen - fansens röst

Det är inte bara spelarna som drar igång säsongen nu, elitserielagens fans har börjat ladda upp och i lördags (25 juli) bildades föreningen HSU-Hockeysupporterunionen.

Fansen har arbetat ända sedan i vintras för att skapa en organisation som bevakar hockeysupportrarnas intressen i elitserien.
Det hölls ett första möte i Karlstad i maj och i lördags träffades nio av tolv officiella supporterklubbar i Timrå för ett första årsmöte.

Vad vill man då?
Ja enligt ordföranden, Timråsupportern Stefan Jalonen så är syftet med föreningen att ”främja en positiv läktarkultur och supporterintressen” samt att vara en "stark röst för alla hockeysupportrar samt att agera som ett samarbetsorgan för Elitseriens Supporterklubbar" för att påverka bland annat regelverk och bemötande med mera.

Det var som sagt nio av tolv klubbar på plats i Timrå men elva av tolv stöttar den nya supporterunionen. Enligt Jalonen är det bara AIA, Rögles Supporterklubb som står utanför, enligt uppgift då man "inte vill stöta sig med Rögle".
Vilket ju är lite knasigt då hela poängen med HSU är att samarbeta med klubbarna och försöka komma fram till ett läge där alla är nöjda med sitt, berättar Stefan Jalonen när jag ringer upp honom.

EDIT: Jag fick ett mejl här under kvällen om varför Rögles supporterklubb AIK inte är med, så här stod det i mejlet:
" Eftersom det skulle vara de officiella supporterklubbarna som skulle vara med i HSU KAN inte AIA vara med där utan ok go från Rögle BK då man INTE är officiell supporterklubb.Så enkelt är det och det är nog inte för att man inte vill ansluta sig till HSU utan för att det är ordnat så i dag att man inte är officiell supporterklubb och därmed ej kan/bör ansluta sig utan Rögles ok om inte HSU även tar med icke officiella supporterklubbar/gör ett undantag."

Nåväl, jag antar att alla inblandade löser det där till slut.
HSU har hur som helst redan börjat arbeta och se över regelverket som råder för klackarna både på hemma och bortamatcher. Och arbetet sker i samarbete med Hockeyligan, berättar Jalonen:
- Ja vi har haft ett möte med Hockeyligans Lena Fahlin som är säkerhetsansvarig där. Det är mycket säkerhetsfrågor kring bortaresor och så till att börja med och de (SHL) tycker verkligen att det här (HSU) är bra och vill få vara med i ett fungerande samarbete. Tanken är att alla ska vara nöjda med sitt, är vi, klubbarna och Hockeyligan nöjda, då har vi ett bra samarbete.

Varför behövs HSU?
- Förr har man bara beslutat om regler utan att fråga supportrarna om det funkar, då blir det lätt missnöje. I det samarbete som vi har nu så har vi tre killar som ska se över reglerna för se hur man ska kunna anpassa reglerna bättre utan att tumma på säkerheten. Lite sånt ska vi titta på bland annat.

Nu är det här bara elitserielagens supporterklubbar, varför inte även hockeyallsvenska supporterklubbar?
- Vi valde att ta elitserien först. Ska man dra igång en stor apparat så måste man börja någonstans. Tanken är att få in även de allsvenska supporterklubbarna till slut men man måste börja någonstans och få i gång en organisation först, säger Jalonen.

Det finns ju supporterklubbar som inte är "officiella", de är också välkomna att ta kontakt med HSU säger Jalonen men då genom sin officiella ledamot. (Alla officiella suppporterklubbar till lag i elitserien, förutom Rögle (se ovan), har en ledamot med i styrelsen).

Det finns inget namn än på vem som kommer företräda Djurgårdens fans i HSU men det är Järnkaminerna som har en ledamot i styrelsen (såklart) så dit kan de som har några frågor vända sig.

I SSK är det Robin Paulrud som är den ledamot man ska vända sig till. Daniel Vikström i Blue Lightnings är också involverad i det här.

Det finns ingen hemsida eller epost än men det är på väg enligt Jalonen som tror att domännamnet då blir hockeysupporterunionen.se så är ni intresserade av den får ni hålla utkik på nätet efter det.

2 kommentarer:

Stefan Jalonen sa...

Hmmm...det var ju inte den version jag fick mig tillsänd av AIA.
Om man nu behöver RBK s tillstånd, då är det väl bara att fråga?

marie hallman sa...

Stefan: Ja precis men ni får prata med varandra nu :0) Jag tror och hoppas det löser sig!