onsdag 29 juli 2009

Bom-Bom i Minsk, del 1:

Jag tänkte ju att bloggen ska följa Josef Boumediennes öden och äventyr i Minsk i höst och vinter.
Och här kommer en första rapport.... från Josef som just var på väg ut ur lagkamraten Hannes Hyvönens lägenhet när jag ringde.

Vitryssland och Minsk kanske låter så där i en del öron men Josef och de andra utlänningar i Dynamo Minsk har - så här långt, det vill säga en dryg vecka - haft det kalas, berättar KHL-backen.
- Ja det har varit hur bra som helst. Jag har nog aldrig blivit så här bra emottagen någonsin, överhuvudtaget! Så säger alla tio som är utlänningar i laget. Alla är helt överväldigade av hur det har fixats med alltifrån lägenheter och visum till mobiler och annat. Så det har varit hur bra som helst. Sedan pratar typ fem personer på kontoret flytande engelska, hela tränarstaben med, så det är kanon.

Ute på stan då? Där är det väl vitryska som gäller?
- Ja, exakt det är inte så jättemånga som pratar engelska men de restauranger som vi har gått på har engelsk meny och alla är väldigt hjälpsamma så det går bra. Och det är en fin stad med grymt bra restauranger, det är lätt att ta sig runt och sjukt rent. Man ser inte ett skräp någonstans. Sedan säger de att det är noll kriminalitet här...

Ah, men det låter lite för bra för att vara sant ju?
- Ja kanske det, men de som är härifrån säger att det är i stort sett noll i alla fall.

Nu har du varit där i en vecka ungefär, vad är bäst hittills?
- Tja ….. jag skulle nog säga helheten. Som jag till dig innan jag åkte så har alla jag pratat med innan bara haft bra grejer att säga om stan och det finns fan inget... som är dåligt. Jag vet inte vad som skulle vara bättre i Helsingfors eller Stockholm än här.

Men du det här med klubben, det är ju förre NHL-coachen Glen Hanlon (tränare i Minsk) och hans folk (tex är även sportchefen från Washington) som sköter klubben nu. Skulle det varit annorlunda om inte alla dessa NHL-människor drivit klubben?
- Det tror jag absolut. Deras målsättning är ju att göra det här (Minsk) till den mest attraktiva klubben i KHL. Men självklart ska man veta också att går det inte bra sedan under säsongen, spelar vi inte bra, då kan det nog bli annat ljud i skällan. Det gäller att leva upp till förväntningarna.

Inte bara glassa runt då, ha, ha?
- Nej, precis. Alla vi som är nya, vi är medvetna om att det gäller att spela bra också. Annars lär man nog få höra.

Men även om det mesta är bra... så undrar man ju. Vitryssland. Något som är annorlunda?
- Ja, he, he det finns det väl. Läkertester och så är till exempel mycket mer omständliga. Som när man ska göra neurologiska tester till exempel. Här får man stå och blunda och ta sig för näsan med händerna. Det är väl i och för sig samma tester som i NHL men inte med lika avancerad utrustning.

Där har man dator, elektroder i skallen istället?
- Ja exakt.

Maten har så här långt varit bra - och varierad. Det har inte bara varit kyckling som en del andra klubbars spelare vittnat om från Ryssland utan det är "hur juste som helst", berättar Josef Boumedienne.

Första träningsmatchen spelas på tisdag, säsongen drar igång i början av september. För Minsk del med match den 11 september.

Innan dess blir det alltså träningsmatcher mot Riga och HC MVD i en stad som heter Pinsk (med reservation för att jag stavar fel här) och träningsläger i Schweiz där Dynamo Minsk möter Geneve och Basel.

Jag måste rätta mig själv också, sist jag intervjuade Josef Boumedienne skrev jag att familjen åkte med direkt men så var det inte. Jag fattade lite fel där, familjen kommer flytta med mot slutet av augusti. Innan dess hinner Josef dessutom hem en snabb sväng på några dagar.

Och eftersom familjen inte är där blir det mycket hänga med de andra nio utlänningarna i laget.
När Bloggen ringde upp var Boumedienne som sagt hos Hannes Hyvönen.
- Ja vi hänger ihop hela tiden, alla vi utlänningar. Idag var jag och (Mikko)Jokela och köpte en varsin cykel. Den ser ut som en gammal gubbcykel fast den är ny och har 21 växlar, ha, ha... och det är lättast att ta sig runt med cykel här. Vi bor mitt i stan, har tre minuters cykelväg till arenan.

Varför köpte inte Hannes en hoj då?
- För att han bor ännu närmare, han bor bara 200 meter från arenan. Fast han tänker ändå ta hit bilen, säger Josef Boumedienne med ett skratt.

Arenan är föresten av det lyxigare slaget. Den är helt ny och tas i bruk i höst. Förutom hockeyhallen så finns en cykelvelodrom, en speedskatingarena, två träningsrinkar samt ett spa. Den som vill se en bild av hur det ska se ut när det är klart kan kolla längst upp på klubbens hemsida, på den här länken http://www.hcdinamo.org/

- Helt sjukt fin arena, avslutar Bom-Bom.

Vi får se hur det går att få tag i honom under träningsspelandet, kan bli lite trixigt i Schweiz men sedan ska det väl gå bättre så det blir fler rapporter från Josef Boumedienne om livet i Minsk. Håll utkik efter det!

6 kommentarer:

Bengt sa...

Märkligt att Boumedienne kan få nya chanser hela tiden med tanke på att han aldrig platsar någonstans han spelar. Han måste ha en rejält bra agent som snackar in honom. Lite Anders Eriksson-varning över honom, ja över Boumedienne alltså inte agenten.

Att ha spelat för 16 klubbar under de senaste elva åren och dessutom inte gjort en hel säsong hos någon av dessa klubbar visar ju att Boumedienne är kraftigt överskattad. Räkna med att han inte finns kvar i Minsk när säsongen är över!

Du antydde häromdagen att jag håller på SSK. Det är fel. Jag håller på ett lag som kommer att piska SSK big time i kvalserien i vinter och som är Sveriges MÄKTIGASTE klubb alla kategorier och som spelar sina matcher i Hovet.

Peter sa...

Bengt du menar väl mäCktigaste...

Kim sa...

Här kan man se fler bilder på arenan (om du missat det):

http://hcdinamo.org/a/arena/?id=5fc25157650d0cb24f02216d904584df

Olle Qvennerstedt sa...

Trevligt att du följer upp Bom-Bom.
Gillar din ambition Marie, du siktar högt.
Den ende hockeybloggare jag följer.

Olle

Marie Hallman sa...

Bengt: Aha, Linköping då kanske? Spelar ingen roll för mig, alla är välkomna hit, jag är glad att du också läser :0) När det gäller Josef Boumedienne håller jag inte med dig. Jag tycker att han varit bra då han varit skadefri, tyvärr har han dragits med många skador. Så, i mina ögon. En bra back trots alla klubbyten.

Kim Tusen tack för den infon :0)

Olle: Tack för snälla ord och tack för att du läser. Utan er sköna läsare - ingenting :0)

Lenny sa...

Bengt, det finns inget märkligt i det. Josef är bästa backen.
Lenny