måndag 6 juli 2009

AIK om varför licensen dröjer, hyresskulden i Solna och eventuella bolagiseringsplaner

AIK väntar fortfarande på sin elitlicens.
Jag hade en intervju med AIK:s ordförande Mats Hedenström i ämnet för drygt två veckor sedan.
Då hade AIK lämnat in kompletteringar till de ursprungliga handlingarna och väntade sig ett okej inom kort.
Men tiden har gått och ännu har inget hänt. Jag har sökt licensnämnens ordförande, tyvärr förgäves i en vecka nu.
Jag har därför även ringt Mats Hedenström och frågat varför licensen dröjer. Så här svarar han på det:

- För att de (licensnämnden) begärde in ytterligare kompletteringar, likviditetsbudgetar och annat. Det finns inget klart regelverk på vilka papper som ska vara med och vi trodde att vi fått med allt men tydligen inte. Och det känns väl som att de kunnat säga till från början att de här pappren också ska med. Men nu har de allt de begärt, jag skickade in handlingarna i tisdags, så de har väl fått dem i onsdags. Men sedan har väl de semestrar och så, så det tar väl lite tid.

Ja man undrar ju varför det aldrig blir klart?
- Jag vet inte men jag tror det beror på att det är semestertider.

Och du tror de är nöjda nu?
- Ja jag bad dem, både i brevet vi skickade in och via ett mejl, att höra av sig om de ska mer handlingar och det har de inte gjort så det ska inte vara några konstigheter, nu borde de ha allt.

Okej, en annan fråga.
Jag har fått uppgifter om att ni ligger efter med hyran för anläggningen ute i Ritorp och att Solna Stad nu hotat med att slänga ut AIK därifrån?
- Jasså, nej, så är det väl inte, vi bedriver full verksamhet fortfarande även om det blir lite paus inom kort under just sommaren. Men visst vi har haft ett otal möten med dem inte minst när det gäller vårt stora hallprojekt där ute som är minst tre år försenat. och det stämmer att vi inte har reglerat alla hyresskulder där ute men det för vi en dialog om. Vi hade möte med dem så sent som förra veckan och i veckan innan dess. Men det är ingen som kommer slängas ut.

Men ni ligger alltså efter med hyran?
- Ja det är riktigt att vi ligger lite efter med den. En konsekvens av att vi haft en tung säsong ekonomiskt är att vi inte har fullgjort våra hyresåtaganden till kommunen (Solna Stad) men vi har pratat med dem och visat hur vi ska göra det.

Hur mycket pengar handlar det om?
- Jag har inte siffrorna i huvudet men det ligger runt en miljon, drygt sett. Vi betalar en årlig hyra på 1,4 miljoner kronor där ute.

Men då innebär ju det att ni nästan ligger efter med ett års hyra?
- Ja men vi letar en lösning på det och därför har vi tagit en diskussion med Solna Stad om det och jag bedömer att vi har en fungerande dialog med Solna om bland annat det.

Men du tror inte ni riskerar att bli utslängda?
- Nej. Men alltså, det är klart att om vi inte hittar en lösning om hur vår hyresskuld ska bli helt reglerad eller kommer överens om en senare betalning av hyran, då är det klart att något sånt skulle kunna hända. Så är det ju alltid. Men vår ambition och även kommunens är ju att inte hamna i den situationen. Så självklart kommer vi att betala.

Det finns uppgifter om att det var samma sits förra året och att det då var en extern finansiär som fick gå in och lösa skulden?
- Men det är inte sant. Sedan är hela frågan när det gäller Ritorp komplex. När vi har så omfattande verksamhet som vi har så blir det en stor hyra som vi självklart ska betala men det är också så att vi har ett hallprojekt som tagit tid. Det är till ekonomiskt förfång (=negativt) för vår del. Dels för att vi betalar höga hyror nu och dels för att vi har uteblivna intänkter när vi inte kommer igång med projektet men det för vi som sagt diskussioner med Solna Stad och Solna Sportklubb om. Men jag bedömmer att vi kommer igång med bygget ganska snart, att hindren för att komma till skott är undanröjda nu, det är något alla parter kommer tjäna på.

Men hur skulle det påverka er hyresskuld?
- För att det finns ett antal områden där vi samarbetar med Solna Stad i projektet. Det gäller dels att vår hyra kommer ändras när vi går från att vara en (AIK) till att vara två (AIK och Solna Sportklubb) på området, bygget av en ny hall och så vidare. Det finns ett antal pusselbitar som hänger samman.

- Sedan är det klart att det hade varit bättre om vi inte legat efter med hyran men att jag kan inte säga mer om det är för att vi sitter in en förhandlingsfas. När vi är klara med den kommer vi presentera allt som rör det för våra medlemmar, även vad gäller byggstart för området och reglering av hyressskulder och så vidare, säger Hedenström.

Det går alla möjliga rykten om AIKs ekonomi just nu och eftersom jag ändå hade Mats Hedenström på tråden... så frågade jag om det rykte som säger att han personligen driver på väldigt hårt för att åter bolagisera AIK stämmer?
- Alltså jag personligen gör inte det. Utan vi tittar på det som ett alternativ, det finns för och nackdelar med en bolagisering men det är klart att vi, liksom många av våra kollegor i allsvenskan och elitserien tittar på det. Vi tittar till exempel på hur Djurgården agerar nu med sin bolagisering och möjligheten att ta in konvertibla emmisioner.

Men det här att du personligen driver på hårt för en bolagisering?
- Det stämmer inte. Jag driver inte det "väldigt hårt personligen" utan det är som sagt ett av alternativen som vi i AIK tittar brett på, precis som vi tittar på allt annat. Så jag kan inte säga att vi absolut kommer göra det (bolagisera) eller att vi inte kommer att göra det, avslutar AIK:s ordförande Mats Hedenström.

EDIT: Jag gjorde som sagt en intervju med Mats Hedenström för ett par veckor sedan i den gamla bloggen som tyvärr inte går att nå längre. Men jag har kopierat över det inlägget så om ni vill läsa det, klicka på etiketten AIK i högerspalten och scrolla sedan ner lite. Eller kolla under arkivfliken så bör ni hitta den, jag har inte klurat ut hur man länkar till enskilda artiklar här nämligen... Men i den artikeln berättar Hedenström bland annat att AIK kommer ha negativt eget kapital i år men att man nu har ett år på sig att återställa den, helt enligt reglerna, och att han därmed tror att AIK får behålla sin elitlicens.

13 kommentarer:

T sa...

Du får gärna datera dina inlägg, bara ett klockslag säger inte så mycket för oss som inte besöker dig dagligen.

T sa...

Förlåt, såg var datumet låg nu. Stryk inlägget. :(

marie hallman sa...

T äh, det är lugnt. Jag brukar lägga in det i texten ofta också, ska tänka på det :0)

Peter sa...

Låter inte alltför bra det där för aik känns som det är mer än det Hedenström säger, något som inte stämmer.

Anonym sa...

Kul att AIK ser upp till storebrors upplägg och försöker replikera det...

Skämt åsido, har inte AIK Hockey varit ett AB sedan finnarna tog över 2001? Eller likviderades det bolaget och verksamheten flyttades tillbaka till föreningen?

Erki sa...

Och i morgon kommer Aftonbladet eller Expressen "avslöja" att AIK Hockey ligger pyrt till...

Hur kan de hävda att de har ett positivt eget kapital när de samtidigt ligger efter med hyran på dryga miljonen? Ryker licensen igen?

Härligt att du fortsätter gräva fram nyheter åt oss hockeyälskare, tack Marie.

Anonym sa...

Grymt bra Marie, som vanligt har du koll!

Märkligt att Gnagarna köper hockeystyrelsens utspel där de lägger skulden för det ekonomiska problemet på marknadssidan. Allt handlar egentligen bara om dålig koll, extremt dålig sådan skulle jag påstå om det är ett hål på 8 mille som man inte kunnat bromsa mot tidigare under säsongen.

Kanske blev drömmarna om elitserien så heta att Mats och gänget inte vågade dra i handbromsen i tid?

marie hallman sa...

Peter: Ja, jag är lite frustrerad över att han inte vill gå in på alla siffror förrän det närmar sig årsmötet och där är inte datum satt än. Jag har tjatat och tjatat på Mats om att han ska redovisa alla siffror men får bara svaret att de ska visas på årsmötet först. Nu ser jag att SvD hävdar att AIK har skulder på 8 miljoner. Vet inte var de fått de siffrorna i från. Det bästa vore ju om AIK tog bladet från munnen och la ut alla siffror nu, på hemsidan eller var som helst, bara de kommer ut.

Anonym: Nej, de la ner bolaget för ett par år sedan när man ville göra en nystart. När man verkligen började om från början. Men det går ju att starta ett nytt. Om man nu vill gå bland annat DIF:s väg...

Erkki: AIK har inte hävdat att de har positivit kapital. Om du klickar på etiketten AIK så finns en artikel med Hedenström i slutet av juni där han säger att de har minus i eget kapital men det får man ha i ett år så därför är det "okej" trots andra skulder, så länge som man kan visa på positivt kapital om ett år. AIK har alltså ett år på sig att fixa det och räknar därför med att få elitlicensen. Ja det kommer nog snart nått avslöjar där... Svd verkar ha hängt på mitt inlägg i alla fall.

m sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Marie Hallman sa...

Anonym 2: Tack. Jo nog vore det intressant att se alla siffror nu. Jag har som sagt tjatat på Mats om det men så länge de inte vill visa siffrorna så är de svåra att komma åt då en förenings bokslut inte är offentliga papper utan något som föreningen själv väljer att visa eller inte. Så fram med siffrorna nu AIK, vore bra att se dem i sin helhet och inte i spridda skurar.

Marie Hallman sa...

Och nu har tydligen AIK lagt ut en egen kommentar samt siffran 8 mille back, se inlägg ovanför det här så hittar ni länk mm./m

Erki sa...

Ahh.. sorry, slarvigt av mig. Då får de hålla i slantarna lite bättre den kommande säsongen då.

marie hallman sa...

Erki: Äh det är lugnt men AIK har ett hästjobb framför sig, den saken är klar.