lördag 27 juni 2009

Silly season: Snack med Peter Larsson om bland annat Dragan och Despotovic

SSK hade en av elitseriens största spelartrupper förra året, det blir det ändring på nu, som ni kanske har märkt...

Jag har pratat med assisterande tränaren Peter Larsson om läget. Både vad gäller spelare som kommer, går och blir kvar. Så här säger han om att SSK gjort sig av med tre tränare och elva spelare vilket kan jämföras med till exempel DIF som låter fem spelare gå:
- Jo men jag känner så här... att det försvann så många spelare var ju för att vi hade väldigt många kontrakt i fjol. Då blir det automatisk att många försvinner när man ska banta truppen. Som det blir nu har vi sagt att vi ska ligga på tretton forwards och åtta eller nio backar och då kanske den nionde backen är en ung junior som vi plockar upp. Så i stort sett så ska det in två seniorbackar och en seniorforward, sedan är det fullt.

Vilken typ av spelare tittar ni på när det gäller de tre platserna?
- När det gäller forwards så jobbar vi hårt med Dragan (Umicevic). Vi vill ha honom kvar och för en dialog med honom. Det är den typen av spelare vi söker.

Någon som gör många poäng??
- Ja precis, antingen han (Dragan) eller någon annan. Och vi har käkat lunch, pratar med honom, så vi vet var vi har varandra...

Men vad tror du själv? Går det att få honom att stanna? Han har ju en del erbjudanden, enligt andra media inte bara från KHL utan även från Färjestad och Timrå?
- Jag vet inte. Han är lite lurig, ha,ha, men jag hoppas förstås att han stannar. Men det är klart att vi betalar inte mest och bäst. Så det beror på hur han tänker. Alltså, KHL kan ju ingen svensk klubb mäta sig med och det där med Färjestad och Timrå vet jag inte om det är sant, så jag kan bara hoppas att han väljer oss.

Har ni fått någon deadline för när han lämnar besked?
- Nä, han sa väl på skämt att det kommer innan han går på is, ha, ha samtidigt som vi har sagt att vi inte kan vänta FÖR länge, inte hur länge som helst om det drar upp tiden.

Din kollega Peter Popovic ska ha sagt på ett sponsorsmöte att ni skär ner spelarbudgeten med 10 miljoner (se även siffror längst ner i inlägget). Stämmer det?
- Jo det stämmer. Så är det. Och vissa som är kvar sitter på kontrakt som gäller sedan tidigare och ska man då skära i budgeten... ja det är bara att var och en gör matten själv. Då blir det bara en viss summa pengar över att skaffa spelare för. Då får man pussla med det man har. Tar man en dyr forward så måste man ta en billig back, tar man en jättedyr back då har man inte råd med två.... alltså visst skulle vi också vilja få in landslagscentrar och landslagsbackar men två såna spelare kostar lika mycket som en hel femma billigare spelare och vi tycker det är bättre att ha en lite bredare trupp.

En del fans har förhoppningar om att SSK ska "lägga alla ägg i en korg" och satsar på en "storback" av landslagsklass?
- Jo så kan man göra men så blir han skadad... alltså det är inte så bra... som jag sa, personligen skulle jag också vilja ha in en massa fantastiska spelare men de ska ju ha lön den 25:e varje månad och då går det inte.

Okej, om vi då tar den trupp ni HAR nu. Hur ser du på hösten då?
- Alltså vi vet att vi har en jättetuff uppgift framför oss. Det kommer bli stenhårt men vi ska bygga ett LAG, det är det viktigaste för oss. Vi ser det som att vi tampas med lagen från sexa och neråt för i stort sett så är det ju lönebudgeten som sedan blir tabellplaceringen... sedan är det alltid något lag som skräller, som Skellefteå och Luleå i vintras, jag hoppas det blir vi nu.

- Sedan tror jag att våra killar, de vi har här nu, med (Linus) Klasen och (Linus) Videll och Björne Bjurling som nosar på landslaget och Stefan Pettersson som varit där och nosat och Pakas (Petri Pakaslahti) som spelat i finska landslaget och (Topi) Jaakola som spelade VM senast... tittar man så HAR vi duktiga spelare. Det är vår (tränarparets) uppgift att få ut max av spelarna så att de blir bättre. Många av våra spelares kontrakt går dessutom ut efter den här säsongen och vill de ha ett bra kontrakt till säsongen efter den här (som kommer) så vill det till att de börjar leverera nu också och det kan vara en fördel för oss. Vi ska köra stenhårt med alla i alla fall.

Ska man se Andreas Gröndahl som nyförvärv föresten? Han fanns med i mediaguiden förra året i a-laget men spelade bara en match i kvalserien?
- Jo, och han hade juniorkontrakt, nu har han och Lukas (Kihlström) fått ett a-lagskontrakt så att de kan spela hockey på dagtid så jag tycker absolut man kan se honom som ett nyförvärv.

Apropå juniorer och forwards, hur är det med Daniel Despotovic?
- Han har inget kontrakt nu men vi har fört en dialog med honom nu. Jag tror han har potential men också att det bästa för honom nu vore att spela i allsvenskan och få mycket istid där. Det tror jag inte han kan få här och han är ju ingen junior längre. Samtidigt är man ju nyfiken på och se vad det kan bli av honom.

Så han är inte avskriven helt då?
- Nej, det finns möjligheter men vi får se, de har vissa önskemål, vi har vissa, vi för diskussioner så får man se vad det blir, avslutar Peter Larsson.

*************************
Sedan var det ju det här med siffrorna.
Eftersom Larsson nu bekräftar att spelarbudgeten skärs ner med tio miljoner så kan man ju undra hur det stämmer med snacket om att samma budget skulle skäras ner med 20 procent. Ekvationen 10 mille och 20 procent ger ju nämligen en spelarbudget för den gångna säsongen på 50 miljoner, alltså i klass med LHC.
Och så stor var den inte.

Men enligt Peter Larsson har det blivit ett missförstånd här, de 20 procents nedskärning som man talat om tidigare handlar om HELA organisationen, inte bara spelarbudgeten. I just spelarbudgeten rör det sig snarare om 25 procent och om då 10 mille är en fjärdedel av vad man haft så låg spelarbudgeten förra året runt 40 miljoner. Vilket är en mer rimlig siffra.

Samt att man nu landar runt 30 miljoner. Vilket också är tänkbart då tex DIF ligger runt 32-34 miljoner.

Men ni får ta ovanstående matte lite för vad det är. Det är mer en tänkbar
uträkning av mig än exakta fakta.

Den enda siffran i kronor och ören som är bekräftad av Peter Larsson är att man har tio miljoner mindre till spelarlöner.

Inga kommentarer: