måndag 29 juni 2009

Notan om jobbet som assisterande coach i OS: "Jag ser ingen svensk som skulle tacka nej"

Att Bengt-Åke Gustafsson tar med sig Tommy Albelin och Mattias Norström som assisterande coacher till OS vet ni redan. Men jag tyckte det kunde vara kul att ta ett litet snack med "Notan" om det.

Pratade med honom i går men har inte haft möjlighet att lägga ut det här på bloggen förrän nu... (torsdag)

Så här har ni det snacket. Först ett svar på frågan om Notan blev paff när Bengt-Åke ringde:

- Nja, jag blev mer smickrad än paff. Tycker det är jättekul. Han ringde och hade en förfrågan om hur jag ställde mig till att hjälpa honom, framför allt under OS. Min spontana tanke var "varför just jag? jag är ju inte tränare".

- Men han var ärlig - alltså vi har inte gått igenom exakt vem som ska göra vad av mig och Abbe men OS är en speciell turnering, väldigt kort jämfört med tex ett VM. Spelarna kommer in ena dagen och prövar matchbrallor och så drar turneringen i gång dagen efter. Det blir kanske lite annorlunda då att vara assisterande coach än när man är med oc förbereder sig inför en annan typ av turnering, typ ett VM. Nu har man totalt 17-18 dagar på sig, man hinner bara komma igång så är turneringen slut. Och Bengan tänkte väl att just att jag passade in där, då det är så kort turnering.

Jag kan tänka mig att han tänker dra nytta av din NHL-koll?
- Ja.. och det var därför jag har tvekat lite tidigare. Jag vet hur mycket tid tränare lägger ner. Men jag ska förbereda mig så gott det går på bästa möjliga sätt så att vi har har bra koll på de andra lagen. Jag kommer följa hockeyn där borta och se vilka spelare som kan vara aktuella för de andra lagen. För även om jag spelat med eller mot 90 procent av de spelarna som lär vara aktuella så kan jag ha missat några eller så kan några ha fått nya roller eller tagit ett kliv framåt och vara en annan spelare än den jag kommer ihåg.

Tror du Bengt-Åke vill ha dig som lockbete för att få NHL-spelarna att ställa upp också?
- Nä, så ser jag det inte alls. Det finns ingen svensk spelare som skulle tacka nej till ett OS. Jag ser ingen i dagsläget som skulle göra det.

Inte?
- Nej det är ju uppehåll i NHL då OS spelas, alla de bästa i världen kommer vara med. Ingen har spelat 82 matcher och är trött i kroppen. Jag kan inte tänka mig att någon spelare tackar nej av andra skäl än om man är svårt skadad.

Är det tänkt att du som gammal back ska ta hand om backarna tror du?
- Nja jag vet inte. Abbe var ju back ännu lägre än mig.. och har varit tränare i ett par år. Så vi får se vem som gör vad ,det är ju en bit kvar.

Behövde du tänka länge innan du tackade ja?
- Ja lite... fast inte så jättelänge. Jag får ju en otrolig möjlighet. Vem vill inte göra det här? Och sedan tänkte jag att ska jag göra en sån här grej så är det rätt tid att göra det nu. Det är ett år sedan jag la av nu. När OS spelas är det nästan två år sedan jag la av. Och jag tycker hockey är färskvara. Det går inte att titta på från sidan i flera år och sedan hoppa in. Det gäller att man hänger med och är uppdaterad och därför kändes det som rätt tid nu.

- Då faller i och för sig det här som jag sagt att jag vill pröva mina vingar utanför hockeyn men å andra sidan... man kan inte tacka nej till en sån här sak utan att ha prövat. Och eftersom det gått ett år nu sedan jag la av och nästan två när OS går så kände jag att ska jag teste och se vad jag vill göra för att fortfarande vara involverad i hockey så är det nu jag ska testa. Jag vill inte vänta 5-6-7-8 år och sedan testa. Det känns bättre att göra det nu, avslutar Mattias Norström.

Jag tycker det är ett kul drag av BÅG. Notan och Albelin ska dock inte vara med på EHT-turneringarna före OS, är det sagt än så länge i allafall. Han visste inte vem som kommer vara med som asisterande där man kan ju tänka sig att det blir någon av elitserietränarna.

Inga kommentarer: