söndag 28 juni 2009

Elitseriebråket: Fredspipan tänd och rökt. "Vi sitter i samma båt"

Kom ett mejl från Hockeyligan... med rubriken "Elitserieklubbarna inom svensk hockey har enats".
Och efter diverse hugg och slag har man nu bestämt sig för att dra åt samma håll i stället för varsitt.


Den utredning som de fem (numera föredetta) utbrytarlagen hade dragit igång, kommer nu att jobba för alla tolv lagen som just nu ingår i Hockeyligan.

Detta ska ske i ett gemensamtägt utvecklingsbolag som de tolv elitserieklubbarna i Hockeyligan (SHL) nu beslutat sig för att bilda tillsammans.
Bolagets verksamhet ska enligt pressmeddelandet "fokuseras kring framtidens elithockey".
Håkan Loob, kommer vara vd för bolaget och samtidigt tjänstledig
från jobbet som klubbdirektör i Färjestad BK.
En arbetsgrupp med Hans-Göran Frick, HV 71, Christer Ericson, Timrå IK, Anders Källström, MODO Hockey och Christer Mård, Linköping ska ta fram underlag för hur det gemensamma bolaget ska jobba.


Dessutom kommer det att jobbas fram nya aktieägaravtal som börjar gälla den 1 maj 2010.
Smart, då de aktieägaravtal som funnits fram till nu var för stelbenta och låg på för långa perioder i den föränderliga tid som är.


De nya avtalen ska tas fram av en grupp där SHL:s ordförande Anders Hedin, Bo Bylund, Brynäs, Mats Larsson, Djurgården, Rolf Karlsson, Södertälje och Sture Emanuelsson, Färjestad ingår.


Och nu låter alla plötsligt väldigt glada igen.
Eller som en minst sagt stressad Stefan Jonsson (på väg mot SSK:s årsmöte) hann säga när jag ringde:
- Det är roligt att vi har enats, nu sitter vi äntligen i samma båt.

Vem tog initiativ till det här? undrade jag (Marie) med tanke på den hätska stämning som rått. Och fick svaret:

- Man kan väl säga att det är något som samtliga vill. Någonstans hade vi sju klubbar levt i ovetenskap under en period om deras (dem fems) utredning och när vi fick vetskap om det kändes det inte bra. Men utifrån det datumet har vi jobbat för att hitta en samsyn och nu har vi gjort det. Så alla är nöjda och glada, säger Jonsson.


Han hann tyvärr inte svara på frågan om alla juridiska trådar som det dragits i därmed får bli liggande men det får man väl anta nu när alla "sitter i samma båt".


Å andra sidan... ska det bli intressant att se hur länge glädjen håller i sig. Svensk hockey har många motstridiga viljor och villkor så det kommer gnissla även framöver, det är jag säker på. Men förhoppningsvis kan det gnisslet hålla sig på en lite mer hanterbar nivå nu när man enats om att utreda tillsammans än det öppna krig som rådde ett tag här för några veckor sedan.

Inga kommentarer: