lördag 27 juni 2009

Chickenrace med NHL

Nä, det blev ingen underskrift från de svenska lagen i Hockeyligan på NHL:s första förslag till ett nytt avtal mellan NHL och IIHF (Internationella Ishockeyförbundet.)

Ersättningen för spelare som går till NHL (1,7 miljoner per spelare enligt förslaget) anses vara för dåligt liksom den föreslagna deadlinen för NHL övergångar (15 juli enligt NHL:s förslag).
Får Hockeyligan bestämma ska transfersumman hellre ligga runt 2,3 miljoner kronor per spelare och deadline vara 1 juni eller åtminstone 15 juni, det säger Färjestads sportchef Thomas Rundqvist till TT.

Nu ska dels klubbarna i de andra länderna i IIHF säga sitt och där blir det nej, väntar sig Rundqvist som också säger till TT att det lär komma ett nytt förslag att ta ställning till om en till två veckor.

Frågan är hur långt NHL är beredda att sträcka sig. Det är ändå de som har trumf på hand. Det här "enhälliga" nejet som funnits i Hockeyligan angående outklausulerna under pågående säsong har ju funkat sådär... och enligt Zymon Zemberg vid IIHF har det avtalslösa tillståndet mellan NHL och IIHF kostat de svenska klubbarna miljoner. Samtidigt som NHL-klubbarna sparat motsvarande belopp.

I vintras redovisade Zemberg att svensk elithockey, den senaste säsongen, gått miste om 25 miljoner kronor som man hade fått för de 15 spelare som gått till NHL, om man hade haft ett avtal i vintras. Enbart Djurgården gick i den gångna säsongen miste om sju miljoner.
Sju! miljoner som hade suttit minst sagt fint nu när det ska värvas spetsspelare...

Så frågan är vem som kommer få ge sig i det här chicken racet. Jag har känslan av att det blir Hockeyligan. Tar man inget avtal förlorar man miljoner. Tar man avtalet kommer man känna sig överkörd av NHL och tycka att avtalet suger.

Vi får se hur det blir men som sagt, det är NHL som har trumf på hand. Går inte att komma i från det.

Inga kommentarer: